avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plată spor radiații.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plată spor radiații.

Bună ziua.
Am o întrebare la care v-aș ruga să îmi răspundeți dacă se poate.Lucrand într-o unitate militara cu grad de radiație destul de mare salariații unei firme de constructii care are contract de lucrări în incintă au dreptul de a primi spor de radiații? Și dacă da din ce fonduri se plătesc?
Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2021
asteryx67, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 5 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit legii, locurile de muncă și categoriile de personal, precum și mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexele nr. I-VIII și condițiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție, administrație, de către instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și de către autoritățile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, a fiecăreia dintre instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională sau a fiecăreia dintre autoritățile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor Publice și cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

Anexa VI Legea 153/2017
Articolul 12
(1) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care lucrează în condiții de pericol în unitățile de fabricare, experimentare, analiză sau depozitare a munițiilor, pulberilor, explozivilor și substanțelor toxice speciale sau care execută operațiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, precum și cel care desfășoară activități specifice la calamități naturale beneficiază de o primă pentru condiții periculoase de muncă, diferențiată în funcție de gradul de pericol și/sau de timpul efectiv lucrat în aceste locuri, calculată la solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază, astfel:
– locuri de muncă sau operațiuni deosebit de periculoase - 37-50%;
– locuri de muncă sau operațiuni foarte periculoase - 16-30%;
– locuri de muncă sau operațiuni periculoase - până la 16%.
(2) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil beneficiază de următoarele sporuri, în funcție de condițiile de muncă:
a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
b) pentru condiții grele de muncă, un spor de până la 15% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
c) pentru activitățile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, un spor de până la 15% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
(3) Locurile, condițiile de muncă și operațiunile, precum și procentele de acordare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite, în limita prevederilor din Regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

De la bugetul de stat se platesc salariile si sporurile.
Mulțumesc pentru răspuns. Însă eu vroiam să știu dacă acei salariați ai firmei de constructii care nu este parte din sistem dar care are contract cu unitatea pot beneficia de acel spor.Este patronul obligat să plătescă sporul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrand in aceleasi conditii cu personalul militar, in mod normal, lucratorii firmei de ctii. ar trebui sa beneficieze de acelasi spor. In contractul de prestari servicii incheiat intre unitatea militara si firma de ctii. se fac mentiuni in acest sens. Plata se face de catre beneficiar prin documentul de decontare lucrari efectuate - intra in costuri de lucrare.
Prin ROI/ contractul colectiv de munca al firmei de ctii. si CIM ale lucratorilor se stabileste contravaloarea acestui spor.
Nu este obligat sa plateasca acel spor decat daca este mentionat in c.i.m., in reg.intern al societatii sau in ccm aplicabil ....
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea cadru 153/2017 Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Potrivit prevederilor Cap.I art.21 alin.1-4 prevede urmatoarele:(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum şi munca ... (vezi toată discuția)
Spor pentru conditii deosebit de periculoase diminuat la promovarea in functie Balakoika Balakoika Buna ziua! Lucrez ca Economist in cadrul unui spital de pneumoftiziologie iar in luna Iunie 2019 am fost promovata (din Economist II in Economist I, avand ... (vezi toată discuția)
Spor in domeniu bugetar Codrina.01 Codrina.01 Lucrez in mediu umed abur sulf parafina..Nu primesc spor!In ce conditi se primeste spor in domeniu acesta si ce categorie?multumesc (vezi toată discuția)