avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, doamnelor si domnilor! Am si eu urmatoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, doamnelor si domnilor! Am si eu urmatoarea speță: ...

Buna ziua, doamnelor si domnilor! Am si eu urmatoarea speță: soț si soție la a doua casatorie, fiecare avand cate un copil din casatoriile anterioare. Copiii sunt majori. Cei doi locuiesc de 7 ani in casa sotului cumparata inaintea casatoriei, sotul fiind unicul proprietar in contract. Cum se poate proceda legal pentru ca sotia sa fie trecuta si ea in contract cu cota parte, pentru a nu fi data afara din casa la bătrânețe, daca sotul decedeza primul? Mentionez ca cei doi nu mai au alte bunuri, decat aceasta căsuță, pe care, desi nu au platit-o împreună, ei au facut frecvent îmbunătățiri, renovari si ar fi normal ca sotul supravietuitor sa locuiască in continuare in ea. Multumim anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:45, 15 Iulie 2021
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dintr-un anume punct de vedere, nu mi se pare o idee bună.
De exemplu, un testament (nuda proprietate pentru copilul soțului și uzufruct pentru soție - în tot sau în parte) mi s-ar părea mai nimerit. Afară numai dacă, în final, soțul și-ar dori ca, în cazul în care va pleca el primul pe lumea ailaltă, o parte din casă să ajungă și la copilul soției, nu doar la propriul său copil.

Nu există soluții „reteta perfectă”. Există soluții adatate cazului concret - plecând de la ce se vrea/ce se dorește, mai exact, din X variante posibile și ținând cont de riscurile pe care oamenii și le asumă: unii mai mult, alții mai puțin, alții mai deloc.
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat
Multumim pentru răspuns. Intentia noastra este ca sotia sa nu fie data afara din casă, in cazul in care sotul "pleaca primul". Deci as vrea ca sotia sa poata locui in continuare in casa, apoi dupa ce "se va duce si ea" ,casa sa ramana normal copilului sotului. Copilul sotiei nu are nici o pretenție, e mult prea "departe" pentru o simpla casa dintr-un orasel de provincie. Ce ne sfătuiți sa facem?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumim pentru răspuns. Intentia noastra este ca sotia sa nu fie data afara din casă, in cazul in care sotul "pleaca primul"

Asta e cea mai buna solutie, prin testament, sotul lasa drept de uzufruct sotiei si nuda proprietate copilului lui.
Dupa decesul sotiei, copilul radiaza sarcina si ramane unic proprietar.
Daca nu face nimic, sotia oricum mosteneste 1/4 si desi ar avea in plus drept de abitatie viagera, il are pana la un eventual partaj.
Drept de uzufruct ii poate da de acum sotiei, insa e riscant pt sot, daca divorteaza, poate ramane pe străzi.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul supravetuitor mosteneste defunctul si fara alte artificii.
In caz de deces, in prezenta speta, sotul supravetuitor mosteneste 25% din averea defunctului.
corect , asta in cazul cand sunt casatoriti legal ,..altfel cea mai buna varianta este cea cu uzufruct sotului supravietuitor si nuda proprietate copilului mostenitor dupa , adica :
" Asta e cea mai buna solutie, prin testament, sotul lasa drept de uzufruct sotiei si nuda proprietate copilului lui.
Dupa decesul sotiei, copilul radiaza sarcina si ramane unic proprietar."

Romică Stoica a scris:

Sotul supravetuitor mosteneste defunctul si fara alte artificii.
In caz de deces, in prezenta speta, sotul supravetuitor mosteneste 25% din averea defunctului.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2021
Florian59, utilizator

Alte discuții în legătură

Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa stiu care ... alice65 alice65 Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa stiu care sunt drepturile fiecaruia in cazul decesului sotului pentru a evita orice fel de hartuire in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager buna ziua ma puteti ajuta cu un raspuns ? (nu ... Liviu. Marin Liviu. Marin Uzufruct viager Buna ziua Ma puteti ajuta cu un raspuns ? (nu ma pricep mai deloc cu termenii juridici ) Din prima casatrie, a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire lonita lonita Am un copil dintr-o fosta relatie (fara casatorie). Intre timp m-am casatorit. In caz ca eu patesc ceva nu as vrea ca fosta concubina sa poata emite pretentii ... (vezi toată discuția)