In anul 2006 am cumparat pe persoana juridica(firma la care eu lucrez m-a ajutat cu achizitionarea lui, intrucat eu ca persoana fizica necasatorita nu am putut lua un altfel de imprumut) un apartament in valoare de 77 000 lei cu un credit ipotecar pe 5 ani.La sfarsitul acestui an in dec 2010 termin de platit acest apartament si o sa trebuiasca sa-mi rascumpar apartamentul si sa-l trec in final pe numele meu(pers fizica) .Cum este cel mai avantajos sa procedez, intrucat cheltuielile sunt enorme? Pot plati acel tva de 5% intrucat ma incadrez la conditii (ap are 49 mp ; valaoarea lui se incadreaza cat si faptul ca nu am detinut alte proprietati) .Ce pot face cu valoarea ramasa neamortizata in contabilitate care va trebui sa o suport tot eu .Tot cu 16 % se impoziteaza?
Daca aveti solutii avantajoase si pentru mine va rog sa-mi spuneti, ca nu stiu de unde pot scoate atatia bani sa-mi rascumpar casa.
1) TVA de 5% se aplica la constructiile noi, deci nu va puteti folosi de aceasta prevedere.
2) la valoarea ramasa de amortizat firma va achita un impozit pe profit de 16% odata cu scoaterea din patrimoniu.
3) Firma va fi obligata sa va factureze imobilul cel putin la valoarea ramasa de amortizat + TVA de 19%
4) In mod normal banii cu care a-ti achitat creditul trebuiau pusi in casieria firmai ca incasare (imprumut ) de la dumneavoastra, ca acum sa faceti deja dovada platii pretului prin compensare cu datoria pe care societatea o avea catre dumneavoastra.
3) Se poate si la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata deoarece cheltuiala este deductibila si in acest caz .
Eu vad mai degraba amortizarea acestui apartament pe perioada celor 5 ani ca fiind nedeductibila , deoarece nu era in folosul activitatii si obtinerii de venituri .
D-voastra in schimb cred ca este normal sa achitati si impozitele privind transferul dreptului de proprietate . stabilit pe baza de expertiza la Camera notarilor publici .
Si in cazul unei compensari cu datoria cum a spus colegul anterior cheltuielile d-voastra si ale firmei consider ca ar fi fost aceleasi, diferenta este ca putea creste gradul de indatorare peste 3 .
Incercati in contract a stabilii o valoare cat mai mica , depinde de intelegerea intre administrator, d-voastra si contabil pe baza valorilor din evidenta si a costurilor ulterioare tranzactiei si eventual pe baza de angajament de plata sa va accepte achitarea pe o anumita perioada mai indelungata .
Amortizare utilaje
gabi1
Buna seara,
As dori sa stiu daca exista o modalitate de a casa utilaje uzate moral , dar care nu sunt amortizate integral.Va multumesc,o seara buna. (vezi toată discuția)