avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copilul nenăscut, fiind in pantecul mamei la momentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copilul nenăscut, fiind in pantecul mamei la momentul deschiderii succesiunii - conceput, dar nenascut - avea dreptul la mostenire?

Avem o poveste pe scara blocului, de la un vecin care s-a mutat cu 2 ani în urmă.

În 1987 a murit bunicul lui.
La deschiderea succesiunii au venit 2 frați. (Fratele 1 și fratele 2 )(fratele 2 să zicem că era tatăl vecinului).
Tatăl vecinului a semnat atunci o declarație de renunțare la moștenire, dar vecinul era încă în pântec. S-a născut după ce au trecut 2 luni de la semnarea declarației.
Succesiunea nu s-a dezbătut în anul 1987.
În 1991 - fratele 1 depune o cerere de reconstituire în baza Legii 18/1991, i se emite un titlu de proprietate în care sunt trecuți ambii frați 1 și 2.
După 16 ani moare fratele 2 (tatăl vecinului nostru).
Fratele 1 deschide un proces în instanță pentru constatarea nulității absolute a titlului de proprietate.
Vecinul nostru, neștiind de renunțarea tatălui din 1987 - când era conceput, dar nenăscut - face recurs, cerându-și dreptul.
Dar nu se invocă sau i se aduce la cunoștință judecâtorului că acesta era conceput, dar nenăscut la momentul semnării acelei declarații.
Vecinul pierde în instanță - în linie dreaptă, cum zicem noi bătrânii.
Presupunem că după obținerea titlului de proprietate, fratele 2 câștigător, a dezbătut succesiunea culegând tot.
Cineva ne-a zis de articolul 1103 din Codul Civil.

Ne puteți lămuri, vă rugăm!?
Avea tânărul vecin dreptul la moștenirea bunicului, la care tatăl lui a renunțat, dar el era conceput și nenăscut?

Mulțumim
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
Silvia1945, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:20, 25 August 2021
N-am mai reușit să intru să vă mai dau un amănunt pe care tânărul ni l-a spus târziu.
Vă rog să mă iertați!

Fratele 1 a decedat acum 3 luni.
Se poate duce tânărul în nume propriu la instanță (nu prin reprezentarea tatălui renunțător) să-și ceară dreptul direct de la bunicul defunct?
Data trecută, când s-au judeca, tânărul a făcut recursul căci venise la instanță în dreptul tatălui lui care era renunțător. (abia atunci a aflat că renunțase tatăl lui).
Este la egalitate cu ceilalți 2 copii ai fratelui 1 acum...
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2021
Silvia1945, utilizator
Nu are importanta faptul ca fratele 1 e decedat. Chiar și asa, nu este la egalitate.
Tatăl verilor săi a acceptat succesiunea, în timp ce tatăl sau a renunțat.
Astfel, locul tatălui renuntator nu mai este unul util. Cheltuie bani aiurea prin tribunale.
Nu. Tocmai v-am explicat mai sus.
Revin cu alt detaliu, nu știm dacă este de bun augur sau e doar o altă fundătură, este vorba de o scrisoare trimisă de fratele 1 (care a obținut averea) către fratele 2 (renunțător).

Deci:
- succesiune deschisă în 1987.
- scrisoare trimisă de fratele 1 către fratele 2 în anul 2004.
- Fratele 2, renunțător, a decedat în 2007.
- Proces pentru constatare nulitate absolută a titlului de proprietate în 2010, unde copilul conceput la data deschiderii succesiunii pierde.
- Dezbatere succesiune din 1987 după anul 2010, presupunem că în 2011.

- Fratele 1 i-a trimis o scrisoare fratelui 2 în anul 2004 în care scrie în felul următor, citez din scrisoare:

"Dragă Frate....m-a chemat de la Primărie de am luat Titlul de Proprietate și mi-a spus să stabilesc cu frații pentru a merge la oraș la Notariat pentru a stabili dreptul de pământ ce nii se cuvine. Tu să-mi spui precis cum faci cu partea ta de pământ, cui i-l lași ca să știe Primăria cum face, deoarece de la 1 ianuarie 2005 se pune Impozit pe pământ și să mă scadă pe mine din tot ce nu se cuvine să plătesc."

Este scrisă, datată și semnată de fratele 1.

Noi aici ne tot întrebăm de ce i-ar mai fi trimis un astfel de mesaj într-o scrisoare la 17 ani de la deschiderea succesiunii.
Păi să vedem...
În 1987 aveau doar casa + curtea ( 800 mp cum aveam cu toții de la sate dezlegare de la stat) și acest frate 2 a renunțat la curtea+casa părintească. (El avea un apartament în alt oraș, cum se dădeau pe vremurile acelea, se mutase cu serviciul).
După Revoluție vine Legea 18/1991 de reîmproprietărire și se primesc terenurile confiscate de comuniști.
Nu avea de unde să știe fratele 2 că se vor primi terenurile confiscate de comuniști, cum nimeni nu se aștepta să cadă regimul comunist.
Și a mai fost o chestie, știm că doar un membru al familiei putea face cererea de reconstituire în baza legii 18/1991. Acum se câștigă pe acest aspect. Nu e nici corect, nici moral, ca TU ca stat român să condiționezi moștenitorii să facă O singură cerere, iar apoi tot TU, statule român, să-i dai crezare-n virtutea legii doar ăluia de a făcut cererea de reconstituire.

"Păi avem democrație, dar dăm cu moștenitorii de pământ," zise vecinul nostru septagenar.

Ultima modificare: Duminică, 15 August 2021
Silvia1945, utilizator
Asa și? Scrisoarea nu înseamnă nimic.
Fratele 2 a renunțat la succesiune. Punct.
Renunțarea este indivizibila și se refera la întreaga masa succesorala.
Dacă renunț și descopăr peste 1 an ca tata mai avea un cont la o banca din Elveția, la revedere.
Când spun ca renunț la o moștenire, deci nu ma interesează sa iau nimic de la defunct, atunci nu ma interesează nici bunurile care vor fi descoperite ulterior, nici ce a mai avut tata, nici ce o sa mai aibă. Am renunțat, nu culeg nimic, sunt strain de succesiune.
Oricum ați suci-o, nu aveți dreptate.

Alte discuții în legătură

Mostenire "furata" ? LupuClaudiuMarian LupuClaudiuMarian Buna ziua!Problema sta in felul urmator :tatal nostru Lupu Aurel a decedat in 2007,iar de atunci eu impreuna cu fratele meu am tot incercat sa deschidem o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)