avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copilul nenăscut, fiind in pantecul mamei la momentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copilul nenăscut, fiind in pantecul mamei la momentul deschiderii succesiunii - conceput, dar nenascut - avea dreptul la mostenire?



Avem o poveste pe scara blocului, de la un vecin care s-a mutat cu 2 ani în urmă.

În 1987 a murit bunicul lui.
La deschiderea succesiunii au venit 2 frați. (Fratele 1 și fratele 2 )(fratele 2 să zicem că era tatăl vecinului).
Tatăl vecinului a semnat atunci o declarație de renunțare la moștenire, dar vecinul era încă în pântec. S-a născut după ce au trecut 2 luni de la semnarea declarației.
Succesiunea nu s-a dezbătut în anul 1987.
În 1991 - fratele 1 depune o cerere de reconstituire în baza Legii 18/1991, i se emite un titlu de proprietate în care sunt trecuți ambii frați 1 și 2.
După 16 ani moare fratele 2 (tatăl vecinului nostru).
Fratele 1 deschide un proces în instanță pentru constatarea nulității absolute a titlului de proprietate.
Vecinul nostru, neștiind de renunțarea tatălui din 1987 - când era conceput, dar nenăscut - face recurs, cerându-și dreptul.
Dar nu se invocă sau i se aduce la cunoștință judecâtorului că acesta era conceput, dar nenăscut la momentul semnării acelei declarații.
Vecinul pierde în instanță - în linie dreaptă, cum zicem noi bătrânii.
Presupunem că după obținerea titlului de proprietate, fratele 2 câștigător, a dezbătut succesiunea culegând tot.
Cineva ne-a zis de articolul 1103 din Codul Civil.

Ne puteți lămuri, vă rugăm!?
Avea tânărul vecin dreptul la moștenirea bunicului, la care tatăl lui a renunțat, dar el era conceput și nenăscut?

Mulțumim
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
Silvia1945, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:20, 25 August 2021
Revenim cu detalii pe care nu le-a cunoscut nici vecinul, nici noi.

Să facem un rezumat corect mai întâi, cu amănuntele corespunzătoare:
- bunicul lui a avut 4 copii (nu doi cum am relatat mai sus, în necunoștință de cauză) - două fete, doi băieți.
- o soră din cei 4 copii are handicap din naștere (mintal, defect de vorbire, defect locomotor, nu a fost căsătorită, nu a avut copii).
- un băiat (fratele 1) a avut grijă de această soră cu handicap toată viața.
- cealaltă soră și fratele 2 (tatăl vecinului în speță) au decedat. (sora în 2011, fratele 2 în 2007, dar nu contează aceste date că oricum sunt renunțători)
- a decedat și fratele 1 în 2021, luna mai.
- în prezent trăiește sora cu handicap, are vârsta de 84 ani.

După decesul bunicului din anul 1987, fratele 2 (tatăl vecinului nostru) și cealaltă soră sănătoasă au renunțat la succesiune prin declarații de renunțare.
Vecinul a intrat în posesia certificatului de moștenitor emis după decesul bunicului unde fratele 1 moștenește 1/2 și sora cu handicap 1/2.
Cererea de reconstituire a terenurilor s-a făcut de fratele 1 în 1991. În 2003 s-a eliberat TP cu toți cei 4 frați încadrați în titlu.
Fratele 1 a introdus acțiune de constatare nulitate absolută a TP în 2010 DOAR pentru a-i scoate pe ceilalți din titlul de proprietate.
După aceea nu s-a mai eliberat niciun document, a rămas totul așa, presupunem că lucrurile au revenit la certificatul de moștenitor emis în 1987.
A decedat fratele 1 în 2021.

Întrebări:
1. În acest caz vecinul nostru este moștenitorul legal al mătușii cu handicap împreună cu copiii fratelui 2? După ce moare baba, bineînțeles!
2. Vecinul, fiind conceput la data decesului bunicului, fiind născut pentru drepturi și nu pentru stingerea lor, poate cere dreptul lui la moștenire în nume propriu direct de la bunic? Nu prin reprezentarea tatălui renunțător. Unchiul nu mai este în viață, sigur îl înlătură mătușa cu handicap în acest moment, dar DACĂ - după decesul mătușii deschide o acțiune în instanță, cine îl mai înlătură?
3. Soția supraviețuitoare a fratelui 1 are drept la partea de 1/2 a cumnatei cu handicap?

PS:
Întrebarea 4: - cumva, prin acea hotărâre prin care s-a constatat nulitatea absolută a titlului de proprietate, în sensul radierii celorlalți frați din titlul de proprietate, fratele 2 a devenit proprietar asupra terenurilor, iar sora cu handicap a fost nedreptățită prin faptul că acel curator prezent la proces în numele ei nu a obiectat cu nimic? Sau primează certificatul de moștenitor în care amândoi au 1/2?
- Cu precizarea că certificatul de moștenitor nu a fost depus la dosar de fratele 1 în cererea inițială, nici la recurs. La recurs a adus doar declarația de renunțare a celorlalți frați, iar certificatul de moștenitor a fost depus la dosar de Comisia Locală a Primăriei prin propria întâmpinare.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2021
Silvia1945, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată doamnă,
Umblați după cai morți să le luați potcoavele. Și măcar de-ați face-o pentru dvs. Dar, după numărul vecinilor de pe „enshpe” scări de bloc în numele cărora întrebați pe forum, se vede de la o poștă că dați consultanță din ce am scris noi. Și nu faceți nici măcar efortul de a pricepe ceva din ce am scris.


Dacă a existat o judecată în 2010, adevărul este acela care rezultă din hotărârea judecătorească. Bun, prost, ăla e!
Este lipsit de sens să vă întoarceți ... pe vremea când trăia bunicu' (87).
Dacă sunteți în căutarea adevărului absolut, încercați ... la biserică. Nu în instanță. Aici există deja o hotărâre cu putere de lucru judecat. De aici plecați.

Proprietarul terenurilor este fratele reclamant - cel care a obținut constatarea nulității titlului în contradictoriu cu ceilalți. Și, mai departe, moștenitorii acestuia. (copiii lui și soția lui supraviețuitoare).

Astăzi, „vecinul” dvs. poate obține ceva ... din mila copiilor mortului/verișorilor lui. Că nu-i împiedică nimeni să-i dăruiască și lui vreo bucată de pământ.
Dar nu pentru că ar avea vreun drept.
N-are!
Din pricina renunțării tatălui său. Indiferent dacă această renunțare a fost făcută cu bună știință ori din neștiință (ca să nu-i zic, de-a dreptul, pură prostie).

Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2021
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire "furata" ? LupuClaudiuMarian LupuClaudiuMarian Buna ziua!Problema sta in felul urmator :tatal nostru Lupu Aurel a decedat in 2007,iar de atunci eu impreuna cu fratele meu am tot incercat sa deschidem o ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)