avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort rapid posibil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort rapid posibil?

Buna ziua
Pe scurt situatia este urmatoarea:
- reclamanta doreste divortul din culpa comuna, incredintarea minorului, pastrarea numelui si 50% din locuinta.
- paratul este de acord cu toate acestea.
Si acum "intrebarea".
La prima infatisare se poate merge cu o intelegere, tranzactie, conventie in care
atat reclamanta cit si paratul sa declare , sa zicem, pe proprie raspundere, ca sunt de acord cu:
- divortul din culpa comuna
- pastrarea numelui
- incredintarea copilului catre reclamanta (paratul cunoaste locul si conditile in care va trai copilul, foarte bune, la parintii reclamantei
- impartirea patrimoniului comun 50/50 prin impartirea acestuia intr-un termen
(de 6-12 luni, sa zicem) stabilit, valoarea acestuia neputandu-se aprecia momentan, ambii soti dorind sa obtina un pret cat mai bun din vanzarea apartamentului comun, restul bunurilor neconstituind o problema?
Stiu, imi veti spune ca divortul si partajul sunt doua chestii diferite, dar, daca
noi dorim sa facem acel act de fata cu un avocat (al reclamantei, sa zicem) iar
apoi sa-l sustinem si sa-l semnam in fata instantei este "ilegal" ?
Inteleg ca aceasta ar fi divortul ideal (daca nu ne-am inteles ca soti aici am
ajuns sa ne intelegem bine dar dupa multe dezbateri nu intotdeauna placute) si
pare logic si ieftin dar va fi instanta de acord?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 18:12, 9 Ianuarie 2010
r.gabi a scris:

Cele solicitate de dvs.nu se pot realiza,din motive procedurale.
1.se solicita probatorii de catre reclamanta:acte.,martori si ancheta sociala
2.se administreaza probatoriile/audiere minor 10 ani
3.se efectueaza ancheta sociala si trimite instantei

Va dura efectuarea anchetei sociale.

Nu se justitifica in niciun fel urgentarea procesului,avand in vedere multitudinea de cauze de pe rolul instantelor.

cel mai bun raspuns.

1.Nu exista tranzactie privitoare la incredintarea minorului si divort!!!!!#-o Nu sunt drepturi tranzactionabile!!!!!! Corect a respins instanta.

2.Nu exista divort prin acord cand exista copil minor!!!!

Art.38 C.Fam
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, dacã sunt îndeplinite urrnãtoarele conditii:
a) pânã la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la încheierea cãsãtoriei si
b) nu existã copii minori rezultati din cãsãtorie.

ar fi recomandabil sa se studieze inainte sa se ofere raspunsuri:D

Trag si eu concluzia mea: probabil ca deschizatorul topicului a amestecat usor lucrurile. Si asta, pentru ca partile se inteleg. Adica nu au de gand sa isi spele ruflele in instanta. Ceea ce ar fi vrut sa stie, as zice, e cat de scurt scapa, dat fiind ca se pleaca de la aceasta premisa, a relatiei bune :) intre parti (iara nu a "acordului" in sensul 38 C.fam).
Asadar, egal este de bun raspunsul anterior, ca nu-s tranzactionabile decat comunele si egal bun un raspuns prin care i se spune ca se va audia macar un martor si va fi ancheta sociala deci procedura va fi un pic mai lunga de un termen si atat...
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
ContSters120042, utilizator
In ceea ce priveste partajul, partile pot depune la primul termen tranzactie (invoiala), iar instanta trebuie sa tina cont de invoiala partilor.
In ceea priveste divortul....daca se cere ca acesta sa fie din culpa comuna si ambele parti se prezinta in fata instantei si sunt de acord se poate solicita sa nu se motiveze hotararea.
Oricum, fiind si un minor se va solicita efectuarea unei anchete sociale si se va audia cel putin un martor.
divortul din culpa comuna si cel prin acord sunt doua notiuni juridice distincte.nu pot fi , juridic vorbind , echivalente, doar de dragul apropierii de termeni.Divortul din culpa comuna cu minor presupune o desfasurare mai ampla, dat fiind ca trebuie aparat interesul minorului, ceeace in divortul prin acord nu exista.
sa nu maivorbim ca o asemnea calificare, in instanta , poate conduce pana la respingerea cererii si nimeni nu va putea sa se apere ca a folosi termenul de acord ( prev de art.38 C.Fam ) desi nu erau intrunite conditiile, doar ca i s- parut ca se intelege acelasi lucru ca si culpa comuna...
la fel si cu tranzactia...in sens de intelegere asupra incredintarii minorului...sou exercitarii drepturilor parintesti.

Din prima nu se poate dar din a doua sedinta s-ar putea, cum:

1. Instanta, la primirea cererii sa solicite aut. tutel. sa efectueze ancheta sociala;

2.Partile, la primul termen de judecata sa aibe incheiata tranzactia cu privire la bunuri. Atentie! Sulta nu se poate achita mai tarziu de 6 luni!

3. la acelasi prim termen instanta va pune in discutie probatoriul. Va incuvinta pentru parti proba cu inscrisuri,ancheta sociala si martori.Partile sa aibe, la termenul de judecata, cate un martor pentru fiecare parte.

4. Se audiaza martorii, se se semneaza tranzactia cu privire la bunuri;

5. Concluzii: Desfacerea casatoriei din culpa comuna, incredintarea minorului.....nu stiu carei parti , instanta sa i-a act de tranzactia partilor cu privire la bunurile dobandite in timpul casatoriei, cu sau fara cheltuieli de judecata (se compenseaza)

In pronuntare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin intelegere (din culpa comuna) raluca dragan raluca dragan in cazul divortului prin intelegere (din culpa comuna), se poate pronunta hotararea de divort de la primul termen? daca am cazut de acord asupra custodiei ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord-cu minori?? Ximinna Ximinna Buna ziua. Se poate desface o casatori cu acordul partilor daca exista copii minori? Din ce m-am documentat,cf Codului familiei ,art 38 al 2,nu se ... (vezi toată discuția)
Tranzactie stefan69 stefan69 la primul termen de divort am facut o tranzactie ce consta in partajarea bunurilor dupa cum urmeaza ;imobil 50%-50%iar bunuri mobile impartite ... (vezi toată discuția)