avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pentru vanzarii online pe site-uri, ce trebuie sa fac?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pentru vanzarii online pe site-uri, ce trebuie sa fac?

Pentru vanzarii online pe site uri cum ar fi olx,okazii,publi24 pentru a fi din punct de vedere legal totul in regula ce trebuie sa fac?
Sunt persoana fizica si vreau sa vand lucruri hand made pe site uri online. Trebuie completata o anume declaratie pentru anaf? Care este procedeul? multumesc
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:30, 14 Septembrie 2021
Buna ziua,
Trebuie sa infiintati o forma de exercitare a activitatii comerciale.

AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE SRL
Avantaje:

oferă mai multă flexibilitate. Se pot desfășura foarte multe activități comerciale dintre cele prevăzute în codurile CAEN în vederea obținerii de profit.
se pot accesa foarte multe programe de finanțare nerambursabilă de la stat (programe tip StartUp Nation, microgranturi etc)
răspunderea societății este limitată la valoarea capitalului social, administratorul nu răspunde cu averea lui personală precum în cazul PFA.
se pot coopta în firmă mai mulți asociați care, fiecare în parte poate contribui cu un aport social în vederea măririi patrimoniului societății.
Dezavantaje:

radierea societății durează mai mult, iar costurile pot fi destul de ridicate.
este necesară colaborarea cu un expert contabil pentru a ține evidența contabilă a societății comerciale. În anumite cazuri, în funcție de codul CAEN ales este necesară colaborarea cu un expert contabil membru CECCAR.
costuri mai ridicate la înființare spre deosebire de PFA care, spre exemplu nu trebuie să depună dovada capitalului social
AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE PFA:
Avantaje:

titularul PFA poate gestiona singur contabilitatea primară, nu este necesar să apeleze la un expert contabil precum în cazul SRL-ului.
oferă posibilitatea titularului de a câștiga venituri suplimentare, nu atrage foarte multe obligații juridice precum în cazul SRL-ului și nu presupune raporturi de muncă cu beneficiarii serviciilor în sensul Legii nr.53/2003 privind Codul muncii. Practic titularul PFA este o persoană independentă să desfășoare o anumită activitate comercială, nu există acel raport de subordonare specific salariaților față de angajatorii lor.
Dezavantaje:

este necesară dovada existenței unor calificări (diplome, certificate de calificare profesională în acel domeniu) sau vechime în muncă de cel puțin 2 ani de zile în domeniul respectiv.
nu oferă flexibilitate, nu se pot desfășura alte activități economice în afara celor autorizate la Oficiul Registrului Comerțului. În prezent un PFA poate autoriza cel mult 5 coduri CAEN în timp ce la SRL în principiu nu există această limită.
titularul PFA răspunde cu toată averea personală în vederea executării obligațiilor.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca vreau sa vand orice pe platformele astea trebuie sa am pfa sau SRL?
Respectati normele GDPR, aplicabile magazinelor online.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afacere online VDub VDub As dori sa stiu si eu daca imi poate spune cineva tot ce trebuie sa fac pentru a deschide o afacere online care se ocupa cu vanzarea bijuteriilor din argint . ... (vezi toată discuția)
Am un pfi de medic specialist si vreau sa vand produse handmade. Eraclis Eraclis Daca am un PFI de medic specialist si vreau sa vand produse handmade (sa deschid un mic magazin online) cu ce il pot gestiona pe acesta? Codul CAEN necesar vad ... (vezi toată discuția)
Cumparare societate comerciala angcris angcris Doresc sa incep o afacere si nu stiu daca e mai bine sa-mi infiintez un SRL sau sa cumpar SRL-ul unor cunostinte.Acestia si-au suspendat activitatea si nu au ... (vezi toată discuția)