avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se formuleaza o plangere penala pentru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se formuleaza o plangere penala pentru constituirea ca parte ...

Cum se formuleaza o plangere penala pentru constituirea ca parte civila in urma unui accident rutier?

O persoana care era pasager intr-un autoturism a fost victima unui accident rutier provocat de conducatorul unui autovehicul care a trecut peste linia continua care separa sensurile de mers si nu a acordat prioritate de trecere, conducatorul auto in masina caruia se afla, pentru a evita coliziunea, a virat dreapta si a intrat intr-un cap de pod, politia a stabilit vinovatul de producerea accidentului si a fost deschis un dosar penal pe numele acestuia.

Pentru a obtine daune materiale si morale cum se intocmeste plangerea penala, dosarul se afla la politie, ce daune aproximative sa solicite avand in vedere ca va ramane cu invaliditate grava permanenta, nu se poate alimenta si sustine/deplasa singur, a avut fracturi de cervicala si coaste, inca nu este iesit la pensie,

Sau stabileste instanta cuantumul despagubirilor?

In cazul in care ar fi contactat direct de catre asiguratorul vinovatului care ar fi valoarea daunelor pe care sa le ceara?

Exista un mercuarial al daunelor?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2021
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:03, 8 Septembrie 2021
Hello, Plangerea prealabila, daca fapta este urmaribila la plangerea prealabila, se face conf art 295 si urm si 289 cod procedura penala, sunt acolo conditiile si le urmaresti cu usurinta.

Pe tine (sau ma rog, persoana interesata) acum, te intereseaza constituirea ca parte civila in procesul penal, pentru care trebuie sa faci o cerere de constituire parte civila (separat sau odata cu plangerea) care sa respecte cerinta legii procesuale, vezi art 20 cod procedura penala si cu ce mai scrie pe acolo ....(gen: (1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătorești. Organele judiciare au obligația de a aduce la cunoștința persoanei vătămate acest drept. (2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii și a întinderii pretențiilor, a motivelor și a probelor pe care acestea se întemeiază. (3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligația de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere., etc etc)))
Oricum, organul de cercetare ar trebui sa te informeze si sa te intrebe daca vrei sa faci plangere si sa te constitui parte civila.

Daunele materiale se dovedesc in principal cu chitante, hartii, etc
Daunele morale, este o discutie mai larga cu ele, nu exista un mercurial, dar exista o practica judiciara, oarecum, ...insa poti si sa te intelegi direct cu asiguratorul etc. Valoarea acestor daune se solicita intr-o plaja foarte larga, si in functie de suferinte, de afectiuni, de invaliditati, de nevoi, se acorda, total sau partial, etc.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2021
trandafir2, moderator
Hello. Nu e cazul meu, am un coleg de munca care a fost victima unui accident rutier în timpul muncii, și nu vrea nimeni sa il ajute, nici măcar consilierul juridic al angajatorului pe considerentul ca nu este treaba lui și nici a angajatorului. Am zis ok, lasă că mă ocup eu, omul este de pe la tara, muncitor, cam vai de el și fara cunoștințe juridice sau asemenea.
I-am făcut plângerea prealabila după modelul din Ghidul justitiabilului în domeniul penal și vroiam sa ma asigur ca am ales modelul care trebuie și art din cod pen. corespunzător.
Am ales ce trebuie, o sa il pun sa o semneze, el încă este în spital, a plecat pe a 3 a luna, a fost operat și face acum recuperare dar șansele sunt de la reduse la inexistente, va rămâne în scaun cu rotile câte zile o mai avea, va avea nevoie de un îngrijitor permanent ca să fie aingrijit, sa ii dea sa mănânce, sa ii facă igiena corporala, etc.,e cam nașpa ca nu își poate folosi mana dar va reuși, o voi trimite inițial pe email la politie și apoi prin posta cu confirmare de primire ptr ca am văzut ca la plangerea treb sa aibă semnatura electronica dacă este trimisa prin mijloace electronice sau o voi depune personal la registratura politiei când voi merge în zona, accidentul având loc în alt județ. Am cerut 250 k eu daune materiale și morale, pana acum facturile de ka spitale depasesc 10 k eu, în plus va avea nevoie de recuperare pe perioada îndelungată, nu am idee dacă am ales o suma ok dar o va stabili instanta în final.
Mulțumesc ptr info.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2021
cyan, moderator
I-am făcut plângerea prealabila după modelul din Ghidul justitiabilului în domeniul penal și vroiam sa ma asigur ca am ales modelul care trebuie și art din cod pen. corespunzător.

Daca lipseste ceva esential din plangere, atunci organul judiciar va aplica disp art 294 cod proc pen cu textul :
În situația în care plângerea sau denunțul nu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de lege ori descrierea faptei este incompletă ori neclară, se restituie pe cale administrativă petiționarului, cu indicarea elementelor care lipsesc.

Am ales ce trebuie, o sa il pun sa o semneze, ...

Semnata si trimisa prin posta cu confirmare de primire este cel mai bine.

Am cerut 250 k eu daune materiale și morale, pana acum facturile de ka spitale depasesc 10 k eu, în plus va avea nevoie de recuperare pe perioada îndelungată, nu am idee dacă am ales o suma ok dar o va stabili instanta în final..

Sumele cerute se acorda in masura in care sunt dovedite.
Sumele cerute se acorda in masura in care sunt dovedite.

Acestea se vor dovedi cu deconturile de la unitatile medicale unde a fost internat plus cele ce vor urma cu recuperarea, medicamente, ingrijire, etc.
Raman de cunatificat daunele morale dar aceste probabil le va stabili judecatorul.
Plangerea prealabila a fost trimisa prin email si se va depune si in original la sediul IPJ serv rutier.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu vatamare corporala grava Nata88 Nata88 Buna ziua, Sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier, fiind victima cu fractura de femur si lezarea organelor interne + soc hemoragic, doua ... (vezi toată discuția)
Daune morale accident rutier, declaratii dupa accident ''in alb'' raduana raduana Buna ziua. In data de 02.05.2016, am avut un accident rutier(masina era oprita regulamentar pe dreapta, cu avarii) si din spate am fost acrosati vreo 10 ... (vezi toată discuția)
Daca am fost agresat pot cere daune ? kill3rk kill3rk am fost la peny cu 2 prieteni , iar eu si unul din ei am ramas in fata magazinului langa bordura , moment in care un om cam la 45-48 de ani a treecut cu o ... (vezi toată discuția)