avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ...

Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 18:39, 8 Septembrie 2021
Concluzie este ca pentru bunuri corporale peste 25.000 de lei este obligatoriu contractul de donatie incheiat in forma autentica iar pentru cele sub 25.000 de lei nu. Costurile (minime) sunt de 0.25% din suma + tva, la care se adauga inregistrarea liberarlitatii intr-un registrul special (daca sunt doi parinti 2X5,95 lei = 11,90 lei si , hai sa spunem si verificarea regimurilor matrimoniale atat pentru donatari cat si pentru donator daca e cazul, 2X17.85 lei = 35,70 lei) deci 493,85 lei in total. Mai cautati oferte.

Forma donaţiei
(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispoziţiei alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului.

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. cum să procedez ca suma să nu fie impozitată? wrunning wrunning Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major. Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani ... (vezi toată discuția)
Regim donație valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Avem urmatoarele articole din Codul Civil: CAPITOLUL II:Donaţia SECŢIUNEA 1:Încheierea contractului Art. 1011: Forma donaţiei (1) Donaţia ... (vezi toată discuția)