avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor din partea părinților pentru copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor din partea părinților pentru copil

Se dă următoarea situație: părinții vor să ajute copilul major la achiziția unui automobil. Automobilul poate fi achiziționat ori de la persoană fizică ori de la firma. Depinde ce se găsește. Suma este peste 100.000 lei. Banii sunt în contul de depozit al părinților. Din câte știu eu, transferurile de bani între rude nu sunt impozitate însă sunt păreri împărțite legate de limite. Unii zic ca transferurile sub 25.000 lei nu necesită nici un document ci doar trecut la detalii donație. Peste acest prag e nevoie de hârtii întocmite la notar. Alții zic ca până la 10.000 eur nu sunt probleme. Care sunt căile legale de a proceda? Se fac mai multe transferuri mai mici? Se transferă toată suma? Se poate achiziționa mașina cu plata din contul părinților chiar dacă contractul e pe copil?
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2025
alinescoo, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 14:35, 19 Iunie 2025
Buna ziua

Orice donatie de peste 25.000 lei trebuie facuta obligatoriu la notar.

art 1011 Cod Civil: Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute. Singura exceptie sunt darurile manuale (Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei).

Nu trebuie platit impozit, insa vor trebui platite taxele notariale (cateva sute de lei, depinde de suma finala).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns. Citind pe ici pe colo eu am inteles urmatoarele:
- daca parintele da copilului o suma de bani, sub 25.000 lei atunci nu se face nimic
- daca suma depaseste 25.000 lei, atunci pentru justificarea ei in cont exista 2 posibilitati, ori se face donatie prin act notarial ori se face contract de imprumut tot la notar cu specificarea termenelor de returnare a sumelor.

De curiozitate insa, nu mai exista varianta ca parintele sa transmita banii in mai multe transe de 24.500 lei de exemplu? Mie asta mi se pare ca ar fi o oschivare de la lege, fiind practic tot o donatie insa mascata in mai multe mai nici, pentru a nu avea nevoie de act notarial.

Si o alta nelamurire, de ce trebuie sa fie donatie? Copilul nu are frati, nu i se ia mostenirea altui copil. Pur si simplu i se dau bani de catre parinti. De ce nu e un simplu transfer? Nu vad utilitatea, exceptand a mai plati niste taxe, daca transferurile intre rude nu sunt impozabile.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2025
alinescoo, utilizator
V-ati dat singur raspunsul, recititi ultima fraza scrisa de dvs. Statul traieste din taxe si impozite.
Buna ziua

Daca vreti sa donati acei bani copilului, nu vad motivul pentru care v-ati complica cu contractul de imprumut la notar. Nu e gratuit, ba chiar costurile ar putea fi mai mari decat in cazul donatiei, iar in plus ar putea genera complicatii viitoare.

Exista si varianta unor plati fragmentate, dar e un risc...

Cel mai sigur, mai corect si fara batai de cap in viitor este sa faceti tranzactia la notar. Nu costa o avere, eventual intrebati mai multi notari despre tarife si alegeti-l pe cel mai ieftin.

Motivele sunt intr-adevar rezerva succesorala si combaterea spalarii de bani.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
alinescoo a scris:
... ori se face contract de imprumut tot la notar ...

De ce „tot la notar”!?
Există vreo normă legală care să oblige un părinte să încheie cu copilul său un contract de împrumut cu „ștampilă pă timbru” (în formă autentică)?

Eu nu știu să existe așa ceva, cel puțin nu până azi, dar poate n-am citit eu destul.

Contractul de împrumut poate fi încheiat și sub semnătură privată. Adică luați o foaie de hârtie ...
Și ulterior, când faceți tansferul, scrieți: împrumut conform contractului din data ... În acest fel (și dacă va fi vreodată cazul) puteți să dovediți, în chip neîndoielnic, anterioritatea înscrisului redactat între dvs. și copilul dvs.

Pe urmă... Vă obligă cineva să cereți copilului dvs. restituirea sumei de bani? Nici pomeneală! Așa încât, dacă în viitor mai luați o foaie A4 și scrieți pe ea remitere de datorie, ați rezolvat ecuația.

Ce este „ingineria” asta? Păi, e fix o donație. Doar că este o donație indirectă. Pentru care nu este necesară forma autentică a înscrisului.

Art. 1.011. -
(1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispoziţiei alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2025
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. cum să procedez ca suma să nu fie impozitată? wrunning wrunning Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major. Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani ... (vezi toată discuția)
Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ... Popu Popu Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar? (vezi toată discuția)
Dacă părintele donează copilului suma de 50.000 lei prin transfer ... Lrn.and.utlize Lrn.and.utlize Dacă părintele donează copilului suma de 50.000 lei prin transfer bancar este necesar act de donație de la notar sau e suficient sa se menționeze \" ... (vezi toată discuția)