avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Vin cu o problema destul de dificila si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Vin cu o problema destul de dificila si incerc sa ...

Buna ziua,
Vin cu o problema destul de dificila si incerc sa o explic pe scurt. In 2009 bunicul meu a decedat ( eu si parintii mei stand in casa lui si a bunicii mele din bucuresti ) iar la insistentele mamei mele, bunica si unchiul meu au refuzat sa se faca succesiunea dupa dansul in termenul legal pe motiv ca e bunica mea in viata si ca facem succesiunea dupa ce moare si dansa. Anul trecut in august bunica mea a decedat - unchiul meu nu a venit sa o vada chiar daca mama mea a insistat la el si i a explicat situatia. In fine, am depus actele pentru succesiune dupa aproximativ 2 luni de la decesul ei pentru ca in octombrie a decedat din pacate si tatal meu. La toate termenele date de biroul notarial, unchiul meu nu s a prezentat, iar in final dupa ce mama i-a dat mesaje, s-a dus si a acceptat succesiunea chiar daca el ne-a zis tuturor ca vrea sa renunte in favoarea mea ( lucru care nu este posibil legal decat in urma efectuarii succesiunii ) . Problema noastra apare in momentul in care noi nu stim sigur daca el se va tine de cuvant si imi va dona mie partea lui, pentru ca asta ar insemna ca noi sa ajungem in strada ( nu mai bag la socoteala investitia facuta de parintii mei in aceasta casa de peste 20 ani ) . Nu exista cumva o posibilitate legala prin care se poate face un act prin care sa se oblige sa se tina de aceasta promisiune si el si mama? Sa se oblige sa imi doneze mie partile lor?
Va multumesc pentru timpul acordat si sper ca ne puteti oferi o portita !
Cel mai recent răspuns: l8forcoffe , utilizator 18:34, 16 Septembrie 2021
Puteti incheia o promisiune de donatie, va ajuta sa recuperati eventualele investitii de dupa incheierea contractului.
Insa daca e dispus sa va promita ca va doneaza, e dispus sa va si doneze, dar pare ca nu vrea.
mai departe, promisinea nu are valoare, in sensul ca nu il puteti obliga sa faca ce a promis.
Si aceasta promisiune se face in baza unui document pe care il solicitam la notar? Va multumesc pentru raspunsuri!
mergeti la notar cu actul de la casa
Multumim!
Acum cateva luni am contactat un avocat pentru o speta similara, unul din paritnti (nu al meu) decedat inainte sa se faca succesiunea dupa bunici. Daca succesiunea dupa bunici nu a fost dezbatuta cat timp tatal era in viata mama nu are dreptul la nimic din ce a apartinut bunicilor.
Mama are dreptul doar la 50% (partea ei) din bunurile comune din timpul casatoriei + 25% din bunurile proprii ale tatalui (50% din bunuri comune + bunurile lui care nu fac parte din bunurile comune); restul de 75% din bunurile proprii ale tatalui (50% din averea comuna cu mama + ce ar mai fi avut el ca bun propriu, de ex drepturi de autor sau bunuri dobandite in urma dezbaterii mostenirii) iti revin tie.

Daca tatal ar fi apucat sa dezbata succesiunea in timpul vietii sale atunci "averea" mostenita de el de la bunici ar fi facut parte din bunurile lui proprii si mama ta ar fi mostenit 25% si din aceea iar tu tot 75% din bunurile lui proprii.

Din ce am inteles de la avocat ,avand in vedere ca succesiunea dupa bunici nu a fost dezbatuta cat tatal tau era in viata, dreptul succesoral se transfera asupra copiilor (in cazul acesta tu) iar succesiunile trebuie dezbatute separat.
Una pentru bunicul unde mostenitori sunteti tu si unchiul, si alta pentru tata unde mostenitori sunteti tu si mama ta.

Pe foarte scurt: mama ta nu are ce sa semneze ca renunta la mostenirea dupa bunici pentru ca ea nu e urmasa a bunicilor paterni si nici nu are dreptul la nimic de acolo.

Te sfatuiesc sa apelezi la un notar sau la un avocat pentru o consultanta. Pretul nu este mare (eu am dat 300 lei in Bucuresti pentru 1 ora jumate) si acolo vei primi lamuriri clare. Poti sa il lasi pe unchiul sa aleaga si sa mergeti impreuna ca sa aibe incredere ca ceea ce va spune avocatul e adevarat. Ofera-te sa platesti tu :)
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
l8forcoffe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri drept de proprietate nico radu nico radu buna ziua incep prin a va spune ac mama a decedat in 2003 atunci nu am facut succesiunea .in urma ei am ramas eu ,fratele meu care a decedat si el in 2007 ... (vezi toată discuția)
Transmiterea proprietatii de la parinti la copii cristina1112 cristina1112 Buna dimineata! am nevoie de un sfat corect din punct de vedere legal in urmatoarea situatie:mama mea care are un frate si doar tatal in viata, mama a ... (vezi toată discuția)
Legalitate contract vanzare-cumparare BogdanH BogdanH Buna seara, Incerc sa va expun cat mai succint problema mea, desi e destul de stufoasa, dar as avea nevoie de ceva sfaturi Tatal meu a decis ca sa isi ... (vezi toată discuția)