avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legalitate contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legalitate contract vanzare-cumparare

Buna seara,

Incerc sa va expun cat mai succint problema mea, desi e destul de stufoasa, dar as avea nevoie de ceva sfaturi

Tatal meu a decis ca sa isi construiasca o casa a lui lipita de casa parinteasca si reuseste acest lucru, insa casa este construita pe terenul bunicului si cu o autorizatie de construire emisa tot pe numele bunicului.
Unchiul meu a plecat din oras pentru facultate si s-a stabilit la o distanta considerabila de orasul natal.

In anul 2007, bunica mea decedeaza. Din casatoria ei cu bunicul au rezultat 2 copii (tatal si unchiul meu).
Dupa bunica mea nu s-a facut o succesiune la notariat sau la tribunal.

In anul 2010 (aproximativ, data exacta nu o mai stiu), tatal si unchiul meu decid de comun acord impreuna cu bunicul si fac urmatoarele acte:
- act de donatie in favoarea tatalui meu pentru partea lui de casa si o camera din casa batraneasca de care aceasta era lipita impreuna cu aproximativ 90% din terenul casei (1000 mp).
- act de donatie in favoarea fiului unchiului meu (asa a decis el) pentru restul din casa parinteasca si o fasie de teren pentru drum (total 150 mp).

Ambele acte au clauza de uzufruct viager pe numele bunicului.

In anul 2015, tatal meu decedeaza.
La dezbaterea succesiunii, eu si mama mea, decidem sa impartim bunurile ramase dupa tata si, in urma unui partaj voluntar, casa este trecuta in proprietatea mea pastrand uzufructul viager pentru bunicul.

Profitand de moartea tatalui meu si de faptul ca noi nu putem opune rezistenta, unchiul in convinge pe bunicul meu sa ii dea un teren (loc de casa) intr-o comuna invecinata (nu stiu daca prin donatie sau contract de vanzare-cumparare) fara sa ne intrebe si pe noi inainte de a face acest lucru. Nu stiu daca este important, dar la aceasta data, bunicul are mai mult de 90 de ani deja.

Acum cateva zile bunicul moare si el, iar unchiul meu decide sa vanda terenul dobandit mai sus, din nou fara sa ne intrebe.

Intrebarile mele pentru dumneavoastra:
- este legala vanzarea de catre bunicul meu catre unchiul meu a terenului? Sau ar fi trebuit sa fim intrebate si noi?
- vanzarea de catre unchiul a terenului fara a fi dezbatuta vreo succesiune, nici dupa bunica, nici dupa bunicul este legala?
- putem ataca in instanta aceasta vanzare si daca da cum? (mentionez aici ca nu am vrea sa pierdem casa construita de tatal meu, impartita impreuna cu bunicul si unchiul meu)
- in momentul de fata, dupa bunicul, mai exista niste terenuri pe care, nefiind vandabile, unchiul meu a hotarat ca ar dori sa le dea catre stat cu titlu gratuit.

Pentru orice intrebari/lamuriri va stau la dispozitie.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:57, 13 Decembrie 2017
Buna seara,
1. Nimeni nu este obligat sa lase bunuri mostenire deci bunicul PUTEA sa vanda sau sa doneze bunul lui dupa pofta inimii daca acel teren, in urma dezbaterii succesiunii de pe urma bunicii, a intrat in lotul lui.
2. Puteti ataca in instanta acea vanzare daca puteti dovedi CU ACTE MEDICALE ca bunicul atunci cand a semnat actul nu era in deplinatatea facultatilor mentale. Intrebarea retorica este, daca dumneavoastra ati beneficiat de majoritatea terenului din locul unde a stat bunicul atunci nu era normal ca sa beneficieze varul dumneavoastra (fiul unchiului) de celalalt teren?
3. Unchiul poate sa faca ce doreste cu partea lui de mostenire dar pana la dezbaterea succesiunii nu va putea. va sfatuiesc sa mergeti la un notar si sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii eventual si sa solicitati dezbaterea acesteia.
Dupa ce faceti declaratia de acceptare, daca unchiul nu vrea ssa o dezbateti civilizat la notar, atunci va sfatuiesc sa va adresati instantei pentru dezbaterea acelei succesiuni.
Buna seara!

Multumesc pentru raspuns.
Cateva lamuriri:

1. Dupa bunica nu a existat o succesiune.
2. Discutiile intre tatal meu si unchiul meu la momentul la care au imparitit casa au fost ca sa primeasca tatal meu mai mult pentru ca si-a construit casa singur, chiar daca autorizatiile au fost facute de bunic si, de asemenea, o parte mai mare de teren pentru ca s-a ocupat in timpul vietii de bunul mers al lucrurilor in curte si de ingrijirea bunicilor. Dupa ce a decedat, unchiul nu a mai tinut cont de discutiile initiale dintre ei.
3. Unchiul deja a vandut terenul pe care l-a achizitionat (sau l-a primit donatie) dupa decesul tatalui meu.
- Da, este legala vanzarea catre unchiul dvs. Daca acel teren a fost bunul propriu al bunicului, nu era necesara prezenta dvs si a mamei.
-Da, este, pentru ca unchiul a devenit proprietar in baza contactului de vanzare cumparare, prin care a cumparat terenul de la bunic. Terenul a intrat in patrimoniul unchiului de la momentul semnarii contractului. Asa ca, din moment ce nu mai face parte din masa succesorala ramasa dupa bunic, nu este necesara dezbaterea succesiunii.
-Ce acte de proprietate detine bunicul pentru acele terenuri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager gyorgycristina gyorgycristina Buna.. unchiul din partea tatălui e trecut în acte cu cota de 1/2 cu uzufruct viager și ca la mama iar fi prin donație o cota de 8/16 din care sunt și eu ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Succesiune de pe bunic pe bunica si donatie/mostenire pentru nepoata Lavylove Lavylove Buna seara,am cateva intrebari,daca se poate,va relatez situatia: bunicul este decedat din 1993, succesiunea dupa bunic pe bunica nu a fost realizata,iar acum ... (vezi toată discuția)