avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinerile din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinerile din salariu

Am girat pe cineva si nu si-a platit debitul, banca nu l-a cautat si mi-au pus mie proprire . Persoana care da la noi viza de CFP a zis ca rata la CAR pe care o am eu nu este o retinere din salariu si ca nu trebuie luata in considerare la calculul retinerilor din venitul meu net. Deasemenea , mentionez xa sunt parinte singur si nu primesc pensie alimentara . Are dreptate aceasta persoana ?
Cel mai recent răspuns: Violeta Iulia , utilizator 19:22, 11 Ianuarie 2010
Da, o rata pe care dvs o platiti din salariul dvs, este o plata pe care o faceti de buna-voie din banii castigati de dvs, deci nu este o retinere din salariu.
retineri din salariu pot fi doar sume care vi se retin pe statul de plata in baza unor titluri executorii/ hotarari jdecatoresti

Pe de alta parte, si pentru a va fi popriti acei bani din salariu, banca respectiva trebuie sa fi obtinut si sa trimita la societatea unde lucrati o hotarare judecatoreasca/ titlu executor , nu se poate face retinerea doar in baza contractului de imprumut girat dedvs, indiferent ca in acesta ar putea scrie ca sunteti de acord cu retinerea din salariu in caz de neplata.

Subiectul este reglementat in art 164-165 codul muncii, discutati in baza lui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Nu este retinere din salariu intradevar.
Tot ceea ce diminueaza venitul dvs. adica ceea ce se retine din salariu are statul de retinere,fie ca este rata locuinta,rata CAR,rate de orice fel, poprire, garantie, pensie alimentara,toate acestea nu trebuiesc sa depaseasca 1/2 din salariul net.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
Angela D, Consultant resurse umane
Angel 2007 a scris:

Tot ceea ce diminueaza venitul dvs. adica ceea ce se retine din salariu are statul de retinere,fie ca este rata locuinta,rata CAR,rate de orice fel, poprire, garantie, pensie alimentara,toate acestea nu trebuiesc sa depaseasca 1/2 din salariul net.


de acord cu "poprire, garantie, pensie alimentara,toate acestea nu trebuiesc sa depaseasca 1/2 din salariul net"

Dar in ce priveste orice fel derate, nu pot fi deacord.
In principiu ratele catre orice banci sau alte institutii nici nu au ce cauta pe un stat de plata.
Stimat user grace_r ,referitor la cele mentionate mai sus, este punctul dvs. de vedere si puteti sa fiti sau nu de acord cu tratamentul juridic ,e problema dvs..

Sunt angajatori care sunt interesati de a le rezolva salariatilor si o parte din probleme,retine si vireaza direct in contul creditorului ratele acostora.
Va redau prevederile din Codul Muncii care atribuie retinerea cu titlu de acoperire a obligatiilor,contributiilor cat si a altor datorii.

Codul Muncii-Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
.

Alte discuții în legătură

Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu pascanu pascanu daca am primit din partea executorului judecatoresc poprire pe salariu si eu am rate la banci datorate unor achizitii de bunuri, rate ce le paltesc cash pe ... (vezi toată discuția)
Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)