avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Boxa subsol insusita de vecin
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Boxa subsol insusita de vecin

Buna ziua,

La inceputul anului trecut am cumparat un apartament, impreuna cu care am primit o boxa la subsol. Bineinteles, boxa nu apare in CVC, pentru ca toate boxele de sub sunt facute in "spatiul tehnic".

Nelocuind acolo pana acum o luna de zile, nu am mai verificat boxa timp de vreun an de zile, ca la mutare sa constat cu stupoare ca cheia pe care o aveam nu se mai potriveste in lacat. Ulterior am aflat ca un vecin (vecinul B) care si-a cumparat apartament dupa mine a dat lacatul jos si si-a insusit boxa.

Motivul invocat de el este ca vecinii care stau acolo de mult timp i-au spus ca boxa respectiva tinea candva de apartamentul lui, ca cel care a facut boxa atunci de mult a stat candva in apartamentul lui. Aparent el a si vorbit cu proprietarul ala vechi (nu cel de la care a cumparat el), si respectivul a confirmat si el ca boxa aia tine de apartamentul lui.

Ca sa fie treaba mai complicata, proprietarul vechi al apartamentului meu spune ca el, intr-adevar, cand s-a mutat acolo (prin 2015-2016) a primit o alta boxa impreuna cu apartamentul, dar la cererea unui alt vecin (vecinul C), a facut schimb de boxe cu el. Dupa, el a folosit boxa fara probleme pana ne-a vandut noua apartamentul.

In boxa nu aveam foarte multe chestii, "doar" 2 sau 3 plase (anti)tantari. Cel care si-a insusit boxa, de altfel, mi-a si confirmat ca plasele mele sunt la el, sa ca mi le da inapoi, dar nu si boxa, in niciun caz. Plasele inca nu le-am cerut inapoi, m-am gandit sa le tin la el, drept dovada.

(Eu banuiesc ca initial vecinul C si-a insusit candva mai demult boxa, dupa care a facut schimb cu vechiul proprietar al apartamentului meu.)

Intrebarea mea ar fi: ce pot sa fac pe cale legala? Am sanse sa primesc boxa inapoi? Sau pot sa il denunt numai pentru ca a dat lacatul meu jos?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2021
Cosmin008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cosmin008 , utilizator 18:30, 16 Septembrie 2021
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe cale legala nu puteti face nimic, pentru ca boxele sunt ilegal contruite, fiind subsol tehnic.
Daca anuntati pompierii, toate boxele vor fi daramate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun, atunci vecinul care mi-a dat lacatul jos scapa bine mersi? Daca ma duc la politie, ce se poate intampla? (Sa nu fiu gresit inteles, nu vreau rau nimanui, dar nici sa las lucrurile sa ramana asa cum sunt.)

Inca o intrebare: cand am fost la asociatie sa intreb de situatie, mi s-a zis ca ei nu se baga; e treaba noastra, a proprietarilor, sa ne intelegem intre noi. Din ce am citit, asociatia trebuie sa asigure "managementul" spatiilor comune.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu are ce sa se amestece asociația în "managementul unui spațiu privat", așa cum este boxa respectivă. Politia nu are de ce să se bage, pentru ca nici unul nu aveți act de proprietate pe boxa respectiva. Așa că ori amiabil, ori legea junglei, alegeți ce vă doriți.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2021
latka, moderator
Pai daca e spatiu privat acum (de fapt se afla pe spatiul comun tututori proprietarilor din bloc/scara), nu era spatiu privat cand a taiat omul lacatul meu? Cu asta nu se poate merge la politie?
Deci vecinul C, a pus la bataie, si a facut un schimb, cu o boxa pe care nu o avea in proprietate (de fapt in folosinta, de fapt luata cu japca). Istet, asta a fost cel mai istet.

Pe cale legala trebuie sa se implice asociatia si sa eliberati toti subsolul tehnic.
Cat priveste lacatul spart, da, puteti depune o plangere la politie, pentru ...stiu dansii pentru ce sa o incadreze.

Dar, evaluati si aspectul ca o sa locuiti toti pe aceeasi scara, ... grea decizie.

Alte discuții în legătură

Subsol tehnic la bloc victor1906 victor1906 Buna seara. Am o pivnita in subsolul tehnic de la bloc , spatiu amenajat de mine de la darea in folosinta prin repartitie al apartamentului in acel bloc. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt proprietar intr-un imobil cu mai multe apartamente, ... Rozelia Rozelia Buna ziua, sunt proprietar intr-un imobil cu mai multe apartamente, nu detin boxa deoarece la momentul in care m-am mutat in apartament nu aveam nevoie, intre ... (vezi toată discuția)
Probleme cu boxele din beci DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Eu împart cu o vecina o boxa din beci. Sunt 19 apartamente ,dar nu atatea boxe fiindca nu s au făcut la început deoarece nici in prezent nu se ... (vezi toată discuția)