avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere imobil incalcat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere imobil incalcat

Buna ziua
Am dat un anunt de inchiriere pentru un apartament. O agentie imobiliara a venit cu un client, care s-a hotarat sa inchirieze. Am semnat un contract cu agentia pe data de 13.09 2021, urmand ca in 2 zile clientul sa trimita banii de chirie si garantia. Contractul urma sa intre in vigoare cu data de 15 septembrie, data fiind mentionata in contract.
Data de 15.09.2021 a trecut, fara ca cel care a inchiriat sa trimita banii de chirie si garantia, acesta fiind de negasit.
Intrebarea este: are agentia dreptul sa imi perceapa comisionul sau nu, avand in vedere ca obiectul contractului nu a fost respectat inca de la inceput ? Vreau sa spun, se poate considera contractul in vigoare daca chiriasul nu plateste prima chirie ?
Va multumesc aniticipat
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2021
crisro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nevrie , utilizator 12:33, 21 Septembrie 2021
Art.20 Rezilierea contractului inainte de termen ... La cererea proprietarului, cu preaviz de 30 de zile, daca chiriasul nu respecta una din conditiile contractuale...
Dar eu nu doresc rezilierea contractului, ci anularea acestuia, deoarece el nu si-a produs efectele. Apartamentul nu a fost inchiriat. Persoana care a promis ca va lua cu chirie nu a platit la timp si nu s-a prezentat spre a lua cheile apartamentului, deci el nu s-a mutat in apartament, deci obiectul contractului nu s-a executat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa fiti mai prevazator si sa nu acceptati un chirias care nu vine cu banii la el.Ati inchiriat pe vorbe nu pe bani.Mai multa atentie data viitoare nu strica.Nu ati primit banii de la "chirias" nu platiti comisionul agentiei.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
mitabiciclista, utilizator
Cer scuze, acum am inteles...acesta este un contract de inchiriere, intre mine si potentialul chirias...
In acest contract nu exista nimic cu privire la comisionul agentiei.
Am semnat, insa, totodata, o factura de plata a sumei de xxx reprezentand "servicii intermediere imobiliara"
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
crisro a scris:

Persoana care a promis ca va lua cu chirie nu a platit la timp si nu s-a prezentat spre a lua cheile apartamentului, deci el nu s-a mutat in apartament, deci obiectul contractului nu s-a executat.

Ce scrie, concret, la obiectul contractului cu agenția? V-a mai întrebat și colega. În funcție de ce scrie la obiectul contractului vă puteți da seama dacă puteți scăpa de plata comisionului.

Ce povestiți mi-a amintit de ceva ce am citit pe net - în rezumat:
- cineva în căutare de imobil prin credit imobiliar apelează la agenție / găsește un apartament pus la vânzare de o agenție
- face contract cu agenția - comisionul era 1000 de euro
- agenția îi prezintă vânzătorul, se face antecontractul cu avans și clauză de restituire a avansului în termen scurt, în caz de răzgândire a vânzătorului
- după semnarea antecontractului și înainte ca omul să termine formalitățile cu banca, vânzătorul se răzgândește și îi restituie avansul omului care a vrut să cumpere
- agenția rămâne cu comisionul, din care o parte îi dă așa-zisului vânzător.

PS
Acum am văzut mesajul acesta, nu știu cum de mi-a scăpat:
Cer scuze, acum am inteles...acesta este un contract de inchiriere, intre mine si potentialul chirias...
In acest contract nu exista nimic cu privire la comisionul agentiei.
Am semnat, insa, totodata, o factura de plata a sumei de xxx reprezentand "servicii intermediere imobiliara"

Nu aveți nicio șansă, în opinia mea, să scăpați de plata comisionului către agenție. Au găsit chiriaș? Au găsit. Altă obligație nu și-au asumat.
Postați anunțul de închiriere pe persoană fizică. Multă lume caută anunțuri de la proprietari, e mai ieftin - nu mai plătesc comision agențiilor. Comisionul cerut celor care caută să închirieze e, din ce am văzut, minim 70% din chiria pe o lună.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2021
Emilika40, utilizator
Situatia e subiectiva.
Din punctul meu de vedere, intrucat tranzactia nu s-a finalizat (chiriasul s-a razgandit) moral ar fi ca agentia sa renunte la pretentiile ei.
Pe de alta parte, dumneavoastra ati semnat un contract cu agentia, si mai departe ati semnat si o factura (acceptare a obligatiei de plata).
Incercati sa vorbit intai cu agentul de la agentie, daca gasiti intelegere o puteti da la pace. In caz contrar, puteti accesa un avocat, care sa vada actele si sa va spuna ce sanse aveti - atentie insa, s-ar putea sa nu merite (daca comisionul la agentie e de, sa zicem 300 lei, si un demers in instanta v-ar costa 1.000 lei...)
Pe viitor, cand negociati un contract te intermediere cu un prestator de servicii, asigurati-va ca specificati clar in contract cand se considera prestat serviciul contractat.

Alte discuții în legătură

Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? dar comisionul agentului imobiliar? irol irol Este legala \"garantia\" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias ... (vezi toată discuția)
Frauda si inselaciune prin intermediul agentiei imobiliare Irina2401 Irina2401 Am apelat la serviciile agentiei imobiliare pentru a inchiria o garsoniera in Brasov. Dupa ce m-am hotarat asupra imobilului, am semnat contractul de ... (vezi toată discuția)
Chiriasi VivianaRoman VivianaRoman Buna ziua, Va rog daca puteti sa-mi explicati ce este de facut in urmatorul caz. Un prieten si-a inchiriat apartamentul in urma cu 3 luni printr-o agentie de ... (vezi toată discuția)