avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari

asa cum prevede legislatia,penalizarile se aplica dupa 30 de zile de la data scadenta...insa de la ce data se calculeaza?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:22, 11 Ianuarie 2010
@adriantot si cu mine am raspuns in acelasi fel.

Penalizarile incep sa se calculeze din prima zi dupa ce se implineste data scadenta a listelor cu cote + 30 zile gratie. Aceasta este ziua din care se aplica penalizarile.
123321123 a scris:

cine are dreptate:adriantot sau elga50?

Dumneavoastra aveti dreptul sa aplicati "sistemul propriu de penalizari" asa cum a fost stabilit de comitetul executiv si eventual modificat si aprobat in adunarea generala.
Legea va permite, in conditiile si cu restrictiile prevazute (maxim 0,2/zi, valoarea penalizarilor sa nu depaseasca debitul, etc) sa adoptati un sistem de penalizari. Adoptati-l si aplicati-l.

Asociatia plateste penalizari catre furnizorii de utilitati pentru restante. Faceti bine si va uitati pe contractele si facturile emise de acestia si o sa vedeti la ce m-am referit. Fiecare aplica un sistem de penalizari asemanator cu al asociatiei.
De exemplu fuirnizorul de apa scri pe factura ca este scadenta peste 20 de zile. Dar aplica penalizari daca nu platim in termen de 30 de zile dupa cele 20 (deci dupa 50 de zile). Daca achitam factura in ziua a 49-a de la emitere, nu platim penalizari. Dar daca o achitam in ziua 51-a platim penalizari.
Acum, va rog sa fiti atenti, ca pana aici totul e firesc.
In ziua 51-a nu se calculeaza penalizari pentru o zi (51-50) ci pentru 31 de zile(51-20).
Asa e prevazut in sistemul lor de penalizari, in contract, in factura.
Seamana perfect cu sistemul nostru: termen de plata 20 zile, penalizari dupa alte 30 de zile dar calculate din ziua 21-a daca nu se achita in cele 50 de zile. Si legea se respecta ca procente, termene, etc.

Cu scuze, va rog sa nu mai insistati cu "cine are dreptate", sau nu are. Aplicati sistemul pe care l-ati adoptat conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de plata cote din liste dddgab dddgab Cum trebuie inteles corect art. 49 din Legea 230/2007 : \"(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Liste de plata la asociatie ContSters205948 ContSters205948 MI se baga penalizari,PE LISTA DE PLATA APARE CA SE BAGA PENALIZARI DE 0,2 IN CONFORMITATE CU LEGEA NR 114,ART 31 SI o.u.g - PUBLICATE PE DATA DE 07 SEPT ... (vezi toată discuția)