avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalitati intretinere

Buna ziua,

Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in litera legii. Va rog sa ma ajutati.

Exemplu:
In data de 21.04.2016, cu intretinerea platita la zi, imi revine de plata suma de 158,06 lei. Pe tabelul afisat este mentionata data afisarii(21.04) si data penalitati (21.05).

Merg sa platesc abia in 14.06 suma de 150 de lei.
Raman de plata 8.06 lei + 3.84 lei penalitati de intarziere

Penalitatile calculandu-se de la data start penalitati (adica 21.05) pana in ziua dinaintea platii dupa cum urmeaza:
- 158.06 x 0.1% x 24 zile = 3.79
- 8.06 x 0.1% x 6 zile = 0.05

Data scadenta lipseste de pe tabelul afisat si consider ca asociatia nu a respectat cele 30 de zile de gratie prevazute in Art. 49 (1) din legea 230/2007.

Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu modul de calcul al penalitatilor.

Multumesc anticipat!

Art. 49.
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Cel mai recent răspuns: SicaD , utilizator 13:51, 14 Octombrie 2016
SicaD a scris:






Data scadenta lipseste de pe tabelul afisat si consider ca asociatia nu a respectat cele 30 de zile de gratie prevazute in Art. 49 (1) din legea 230/2007.









Dispozitia in vigoare art 49/L nr 230/2007 prevede dreptul asociatiei de proprietari de a aplica penalitati dupa decaderea termenului scadent respectiv 20 de zile si a inca 30 de zile
Termenul scadent de plata poate sa varieze,dar de regula este de 20 de zile,respectiv penalitatile pot fi aplicate dupa decaderea termenului de aproximativ 50 de zile,nu de 30 de zile cum precizati dv
Multumesc frumos pentru lamuriri!

Exista vreo solutie in acest caz? Adica ce pot face sa-l lamuresc pe administrator ca nu a respectat cele 50 de zile? El sustine ca afiseaza mai tarziu (in jurul datei de 20 a lunii) pentru ca asa s-a agreat la Adunarea generala si nu poate decala termenul de plata mai departe de termenul de achitare al facturilor la furnizori.
acum, hai sa calculam cu atentie: cele 20 de zile este maximum cat prevede legea.
Dar pot fi si mai putine zile.
Ceea ce conteaza este data limita afisata, fata de care se calculeaza 30 de zile.
Daca data scadenta nu este afisata in clar, sunteti indreptatit sa considerati 20 de zile de la data afisarii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Din ce se afiseaza in tabel, adica data afisarii si data start penalitati (data scadenta lipseste), eu inteleg ca data scadenta e chiar ziua afisarii?! Adica ar fi legal....

Multumesc,
Sica

SicaD a scris:
.. consider ca asociatia nu a respectat cele 30 de zile de gratie prevazute in Art. 49 (1) din legea 230/2007.

Dupa datele prezentate dumneavoastra nu ati respectat termenele de plata. Din 21.04 pana in 21.05 sunt 30 de zile. Daca achitati in acest interval nu vi se calculau penalizari. Ati achita in 14.06 adica dupa inca 24 de zille. Este firesc as se aplice penalizari pentru aceste 24 de zile. Sigur ca aceste termene se stabilesc de comitetul executiv care adopta sistemul propriu de penalizari al asociatiei, cu respectarea legislatiei ceea ce presupune:
- procentul de penalizari maxim 0,2%/zi (in asociatia dv e doar 0,1%)
- data scadentei sau termenul de plata ce poate fi conform legii maxim 20 de zile (la asociatia dv poate fi zero zile, una zi...cee ce este legal)
- termenul de gratie de 30 de zile de la data afisarii (in asociatia dv de la 21.04 la 21.05 acest termen s-a respectat daca scadenta este chiar la data afisarii); unele asociatii practica acest sistem mai ales in situatia lipsei fondului de rulment.

Dar, repet, toate acestea si altele ar trebui stabilite de comitetul executiv in acel sistem propriu de penalizari. Acest sistem se poate prezenta in adunarea generala, se poate afisa ca sa fie cunoscut de proprietari ori se poate pune la dispozitia proprietarului sa-l consulte atunci cand are nelamuriri, asa cum proprietarii au acces la orice documente ale asociatiei.

Asadar, din punctul meu de vedere. penalizarile ce vi s-au aplicat sunt corect daca asa a stabilit comitetul executiv in sistemul propriu de penalizari. Astfel legea este respectata.

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Legea locuintei-penalitati intarzieri plati Heather Heather Buna ziua, As dori sa stiu de cind se pot aplica penalitatile de intarziere la plata intretinerii si care este cuantumul acestora? Multumesc anticipat, (vezi toată discuția)