avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare IMOBIL CU PLATA IN RATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare IMOBIL CU PLATA IN RATE

Buna ziua! Incerc sa expun pe scurt situatia, in legatura cu un incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei case si teren la sat. Mama-soacra este proprietar si dorim sa facem acest tip de contract pt siguranta pe viitor (fata de ceilalti copii ai dansei). Stim ca nu putem pune in contract un pret derizoriu insa chiar si asa, o valoare minima la o casa la tara (desi nu in cele mai bune conditii) tot se ridica la o suma aprox de 10.000 euro credem noi. Asadar, cum nu dispunem de aceasta suma momentan pt a face transferul bancar, putem sa facem acest contract de vanzare-cumparare insa cu plata in rate? Bineinteles cu niste clauze aferente (ca dansa va locui cu noi in aceeasi proprietate pana la moarte) .Stabilim noi de comun acord suma ratelor efectiv? (de exemplu rade de 1000euro/luna timp de 10 luni). La finalizarea platii...noi copiii vom deveni proprietari de drept .
Si daca stabilim suma de 1000euro/luna de exemplu, astazi facem transfer in contul dansei, ea poate retrage acei bani din cont oricand doreste,corect?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2021
carmen.andreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:45, 24 Septembrie 2021
Decât sa faceți atâtea misculatii, mai bine încheiați un contract de donație și gata.
Cu ce credeți ca sunteți mai la adăpost dacă încheiați o vânzare în asemenea condiții?
Data fiind legătură de rudenie, e posibil de exemplu, ca mama sa scoată banii din banca și sa vi-i returneze dvs. Un preț fictiv, pe care nici nu îl aveți, îl.platiti și în rate, către un membru apropiat al familiei, ridica și mai multe semne de întrebare.
Eu sa fiu unul dintre copii exact de asta m-as lega. Plus faptul ca vânzarea cu clauza este prezumata a fi donație deghizata.
Mulțumesc frumos pentru mesaj.
In urma discuției cu un notar, pt a face un ctr de donație ceilalți copiii trebuie să facă o declarație cum că sunt de acord cu acest lucru. (Mai sunt inca 3 frați pe lângă soțul meu). Doi din ei sunt in strainatate. Pe langa faptul că va dura ceva timp să facă aceste documente cu apostila, unul din frați posibil sa prefere și ceva cearta. Asta incercam sa evitam.
Ridică semne de întrebare pentru cine anume?

Cu excepția unuia dintre frați care e mai "certăreț" de fel dar care nu are idee în general de notari/ contracte etc, ceilalți frați sunt de acord oricum sa ne lase noua proprietatea.

Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2021
gi-jane2, moderator
Puteti sa incheiati un astfel de contract cu plata in rate fara probleme, nu e necesar sa treceti ca va sta cu dvs. asta veti proba cu martori daca veti avea nevoie vreodata.
Problema e alta... ca daca decedeaza pana terminati de achitat, trebuie sa platiti restul de bani fratilor, scazand cat i s-ar fi cuvenit sotului.
fratele certaret ar putea sa dovedeasca ca e de fapt o donatie deghizata, suma ratelor platite ne regasindu-se in contul batranei, apoi si daca s-ar strange o suma, aia ar trebui impartita.
Nu este adevarat.
In primul rand, pentru ca parintii sunt proprierari si dansii pot decide ceea ce fac cu proprietatile lor, fara acordul nimenui.
In al doilea rand, o declaratie ca fratii sunt de acord cu ce..? Cu donatia? Si daca nu sunt de acord, ce? Oricum, cat traiesc parintii nu pot face absolut nimic.
Ridica semne de intrebare pentru ca stim cu totii ca niciun parinte nu pretinde si nu ia bani de la copilul lui.
Din contra, tocmai la vanzare cu clauza de uzufruct viager, fratii trebuie sa fie prezenti.
Art 1091 alin 4 Cod civil
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Ctr cu plata in rate dorim sa fie termen de 1 an de zile maxim (nu se stie ce ne rezerva viata, dar nu cred ca mama-soacra trece in nefiinta in aceasta perioada :) )
Ref la 'fratele certaret', repet...chiar nu prea stie cu ce 'mananca' detaliile mentionate aici. Nu tine nimeni legatura cu el momentan si singurul detaliu ce va afla la un moment este ca a fost un ctr de vanzare-cumparare si atat.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)