avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Efecte aberante ale Legii 226/2021
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Efecte aberante ale Legii 226/2021

Bună ziua.
Vă rog să răspundeți la următoarea întrebare:

Un pensionar care are ca unică sursă de venit o pensie absolut mizerabilă de 800 de lei lunar, deține în proprietate o locuință cu teren intravilan de 2500 mp într-un sat de tip "răspandit", teren care nu generează niciun venit,fiind amplasat într-o zonă izolată lipsită de potențial economic, fără drumuri de acces, pensionar care mai deține la CEC Bank suma de 3500 de lei bani necesari pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu înmormântarea acestuia, FACE PARTE DIN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI, conform prevederilor art 3 din Legea 226/2021?

Va putea acest pensionar să suporte o triplare a facturii de energie electrică?

Va putea acest pensionar să suporte dublarea sau chiar triplarea cheltuielilor cu încălzirea locuinței?

Conform Normelor de aplicare a Legii 226/2021 , se pare că acest pensionar NU ESTE ÎNCADRAT ÎN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI DE ENERGIE și nu va putea beneficia nici de ajutorul pentru încălzirea locuinței, nici de suplimentul de energie!
CUM ESTE POSIBIL ACEST LUCRU?

Spre comparație, un alt pensionar cu o pensie de 2000 de lei lunar care deține în proprietate o locuință cu teren intravilan de 2000 de mp amplasat într-un sat aflat în apropierea Bucureștiului, cu potențial economic ridicat, teren care poate genera venituri prin închidere sau vânzare, pensionar care deține la CEC Bank suma de 3000 de lei sub formă de economii necesare pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu înmormântarea acestuia, VA FI ÎNCADRAT ÎN CATEGORIA CONSUMATORILOR VULNERABILI DE ENERGIE, conform prevederilor Legii 226/ 2021!

NU A SESIZAT NIMENI EFECTELE ABERANTE PE CARE DE GENEREAZĂ ACEASTĂ LEGE 226/2021 A CONSUMATORULUI VULNERABIL DE ENERGIE?

Art 3, alin ( 1), lit n) pare sa fie neconstituțional!

O dispoziție legală trebuie să fie precisă, neechivocă, să instituie norme clare, previzibile și accesibile, a căror aplicare să nu permită arbitrarul sau abuzul (Decizia nr. 637 din 13 octombrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 8 decembrie 2015).

Cel mai recent răspuns: Livius Laslau , Consilier juridic 22:05, 28 Septembrie 2021
Buna seara,
Trimiteți o sesizare Avocatului Poporului.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare pentru incalzire tsorinela tsorinela Buna ziua, ma numesc Sorinela Teodorescu.Vreau sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: mama are o pensie de boala de 590 lei lunar (5900000 lei vechi).ea a ... (vezi toată discuția)
Bună seara. persoana care deține în proprietate două sau ... reticent reticent Bună seara. Persoana care deține în proprietate două sau mai multe imobile, are drept la ajutorul de încălzire, conform legii 226/2021? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor de incalzire a locuintei 2021 buna ziua! intampin probleme ... Cecilia_g Cecilia_g Ajutor de incalzire a locuintei 2021 Buna ziua! Intampin probleme la depunerea dosarului pentru acordarea ajutorului de incalzire conform Legii 226/ 2021 ... (vezi toată discuția)