avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit profit nerepartizat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

profit nerepartizat

buna ziua,
am la 31.12.08 un profit de 45221lei
la 31.12.09 ar trebui sa repartizez dividendele si sa fac plata impozitului pe dividende
va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista vreo posibilitate de a-l reinvesti, pe romaneste sa nu platim acest impozit, chiar nu avem aceasta lichiditate;
mentionez k avmem ca activitate prestari servici.
este buna nota contabila 121=1068?
acum in decembrie 2010 asociatii au facut aga pt distribuirea unei parti a profitului din 2009 lasat nerepartizat la aprobarea situatilor financiare anuale aferente anului 2009.
eu intrebam de termnul de plata si m-am dumirit luna urmaotoare virarii dividendelor, in cazul meu 25.01.2011
mai intrebam daca acest pr vb aga de distribuire a profitului tb sa-l public asa cum mi-am publicat si situatiile financiare anuale aferente 2009 sau in alta parte
Hotararea AGA de repartizare a profitului se depune in termen de 15 zile la O.N.R.C. spre a fi publicata.

Legea 31/1990

Art. 194
(1) Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;

Art. 196
Dispozitiile prevazute pentru societatile pe actiuni, in ce priveste dreptul de a ataca hotararile adunarii generale, se aplica si societatilor cu raspundere limitata, termenul de 15 zile prevazut la art. 132 alin. (2) urmand sa curga de la data la care asociatul a luat cunostinta de hotararea adunarii generale pe care o ataca.

Art. 131
(4) Pentru a fi opozabile tertilor, hotararile adunarii generale vor fi depuse in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionate in registru si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 131 este aplicabil societatilor pe actiuni.
Art. 196 ne spune ca se aplica si s.r.l.-urilor numai in privinta atacarii in justitie in 15 zile a hotararilor aga de catre actionari, respectiv asociatii care nu au luat parte la aga sau au votat contra si au cerut mentionarea acestui fapt in procesul verbal
In conditiile in care eu sunt un s.r.l. cu 2 asociati care hotarasc impreuna distribuirea a unei parti din profitul nerepartizat pe dividende nu vad de ce ar trebui publicata.
eu sunt un contabil , nu sunt un jurist si nu ma contrazic. Postez aici pentru a-mi verifica logica in stufarisul legislativ si a cunoaste si alte opinii care nu sunt intocmai identice cu ale mele.
trebuie publicata... ca sa fie "opozabila tertilor"... inclusiv fisculuiB-)

avem aici o respingere a unei contestatii...

motivul? "nepublicarea" in monitorul oficial...


"...Cu toate acestea hotărârea A.G.A. din 01.03.2006 nu poate fi avută în vederea la soluţionarea favorabilă a cauzei având în vedere prevederile art.131 alin.4 din Legea nr.31/1990 a societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, care menţionează:
(4) Pentru a fi opozabile terţilor, hotărârile adunării generale vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionate în registru şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. În cazul în care aceste hotărâri implică modificarea actului constitutiv, se va putea publica numai actul adiţional cuprinzând textul integral al clauzelor modificate coroborat cu art.5 alin.1 şi 2 din Legea nr.26/1990 privind registrul comerţului care precizează :
(1) Înmatricularea şi menţiunile sunt opozabile terţilor de la data efectuării lor în registrul comerţului ori de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, sau în altă publicaţie, acolo unde legea dispune astfel.
(2) Persoana care are obligaţia de a cere o înregistrare nu poate opune terţilor actele ori faptele neînregistrate, în afară de cazul în care face dovada că ele erau cunoscute de acestea.
Din interpretarea acestor dispoziţii legale se reţine că societatea avea obligaţia să înregistreze la oficiul registrului comerţului orice modificare a hotărârilor pentru a putea fi opozabilă terţilor...."...

[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
ContSters123067, utilizator
am citit speta si e alta problema aici.
ei au hotarat initial distribuirea unei parti din profit pe dividende, au depus la registrul comertului situatiile financiare cu aceasta propunere.
eu au revenit asupra acestei hotarari prin distrstribuirea acesetei parti pe rezerve. Nupoti reveni asupra distribuirii profitului.
situatia mea e alta nu am hotarat distribuirea profitului la data depunerii situatiilor financiare, aceasta este hotarata ulterior.

Alte discuții în legătură

Dividende de plata marinamarilena marinamarilena O societate comerciala a inregistrat in anul 2008 profit , pe care la repartizat in dididende de plata. Pana in acest moment asociatul nu si-a incasat ... (vezi toată discuția)
Dividende calin felicia calin felicia La 31.12.2011 am avut profit contabil de 10000 lei. La bilantul contabil la hotararea AGA nu am distribuit acest profit la dividende. Patronul vrea sa ia ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit Cstrut Cstrut Buna, am o nelamurire: am profitul aferent anului 2008 nerepartizat, il pot repartiza in decembrie 2009 si plati impozitul pana in 25.01.2010? multumesc (vezi toată discuția)