avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale

Bună ziua! Bunicul meu (vitreg) a intocmit un testament in care mi-a lasat mostenire tot ce avea, dar in posesia careia voi intra in deplinatate (momentan am doar o parte) doar dupa moartea bunicii mele, ea fiind inca in viata in momentul de fata. Ea doreste acum sa vanda casa (care este mentionata si in testament), as vrea sa stiu, din punct de vedere legal, dupa vanzarea casei, ce procentaj sau ce cota mi s-ar cuveni?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2021
Tina.mfv, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:35, 13 Octombrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


gi-jane2 a scris:

Nu e vorba ca nu e in stare, doar ca oamenii nu stiu ce sa intrebe, desi in realitate nici nu stiu ce presupun clauzele cu care atat de usor sunt de acord. Notarul il intreaba pe om daca a inteles, ala zice ca da, dar nu il intreaba ce a inteles.
Notarul nu apara interesele nimanui ( macar teoretic), avocatul ca e platit de clientul lui, o face si are grija ( macar teoretic) sa se asigure ca respectivul client intelege ce presupune acel act pe care urmeaza sa il semneze.
o femeie, a vrut candva sa faca schimb de locuinta si gasise niste excroci care o puneau sa faca procura de vanzare a casei ca gasesc ei client si ii dau la schimb 2 camere si o garsoniera bla, bla. A avut noroc sau inger pazitor in acea notarita care i-a explicat ca prin procura aia le da drept sa ii vanda casa si ca va alerga dupa ei sa ii dea banii. Cunoasteti aceste persoane, va sunt rude a intrebat notarita? femeia sincera, a zis nu si notarita i-a dat afara si asa a ramas femeia cu casa. Ei bine, foarte putini fac asta, pt ca" actele se fac la cerere si nu intervine notarul in ce cere omul"si ...la revedere.
Oare explica notarul ce presupune o clauza de uzufruct?da, ii explica vanzatorului... mamaie, o sa stai in casa pana mori, dar nudului nu ii explica ca si pt buletin are nevoie de acordul mamaicii si daca nu e ea de acord sa stea in casa, nudul sta pe afara.. E, aici intervine avocatul la care omul era bine sa fi apelat pana sa mearga la notar ca sa stie ce sa ceara.
nu ridicam in slavi o profesie sau denigram alta, fiecare are rolul sau , fiecare se ocupa cu altceva.


Ba am impresia ca exact asta faceți. De multe ori, nu interveniți nici măcar ca moderator.
Va este cunoscuta atitudinea clienților care stăruie în a întocmi un anumit act? Pentru ca asa i-a zis un domn avocat/doamna de la Primarie/cineva/o vecina/popa, de care asculta orbește, indiferent de argumentele aduse de notar? Va este cunoscuta "Da ce va interesează pe dvs? Eu vreau actul X. Puteți sa mi-l faceți, sau ma duc în alta parte?"
Dacă aveți impresia ca notarul întocmește acte pe ideea ca se întâmplă după, nu e treaba lui, va înșelați.
Începând cu faptul ca atunci când se strica relațiile familiale este prima persoana acuzata/reclamata și terminând cu varii controale si sancțiuni din partea Uniunii și a Ministerului.
Deocamdată nu am văzut vreun avocat sancționat ca a perceput onorariu de la un client și i-a pierdut procesul sau controlat pentru modul în care a pledat sau l-a gestionat.
Da, explică părților ce înseamnă uzufruct viager, dar în 90% din cazuri, este rezervat printr-un contract de donație, unde nudul proprietar primește un imobil moca. Ceea ce înseamnă că nu prea mai e în măsura sa emită nemulțumiți legate de faptul ca va avea nevoie de acordul uzufructuarului pana la decesul acestuia.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

@raluk0207

Ba este în stare, de ce să nu fie? (că doar făcurăm aceeași școală).
Dar tocmai pentru că este în stare să o facă, notarul ar trebui să-și înfrâneze tendința de a lămuri excesiv vreuna dintre părți.

Un notar adevărat trebuie să asigure echilibru și echidistanță între părți. El trebuie să le explice drepturile și obligațiile fără a se transforma în apărătorul uneia dintre părți.

Ce a spus notarul în speță? („ca in acest moment eu am jumatate si bunica tot jumatate”).
Bine punctat: În acest moment!

Dar mâine? Căci sunt posibile două variante în speță. Ambele sunt legale.
Or, în clipa în care notarul ar încearcă să susțină ideea exprimată ieri (una dintre variante), tocmai s-a apucat de lucrat împotriva drepturilor bunicii din speță.

Sigur că puteți explica „mai bine”. Întrebarea este: mai bine pentru cine!?
Că-n speța aceasta, ca în multe altele, binele unuia este răul altuia.

Avocatul urmărește interesele clientului său.
Aici, pe forum, țin cu cine îmi convine și nu neapărat cu cine întreabă. (Cred că sunt ultima persoană care ar putea fi bănuită că spun ce ar vrea omul să audă. N-o fac nici pe mulți bani, darămite pe degeaba).
Pai se pare ca pe-aici numai avocații pot oferi consultanta. Chit ca mulți habar nu au cu ce se mănâncă notariatul și nici procedurile. De ce ar trebui notarul sa își infraneze tendinta de a-l lamuri mai mult pe Gigel? Poate Gigel e mai încet la minte și nu a înțeles la fel de bine ca Ionel, care e mai isteț.
Orice lămurire excesiva este recomandata, atunci când partea respectiva nu a înțeles.
Dacă pe alții ii deranjează....înseamnă că există o problema între ei, nicidecum ca notarul ar avea vreo înțelegere cu cel care nu a înțeles pe deplin. Poate la o succesiune sunt 7 moștenitori cu aceleași drepturi și aceleași obligații, dintre care 2 sunt mai prosti și necesita explicații amănunțite. Ce ar trebui sa facă notarul vizavi de ăilalti 5, ca nu care cumva sa para părtinitor? Sau poate nu se prea înghit între ei, dar totuși din rapiditate și comoditate au ales sa dezbata succesiunea pe cale notariala, ca să termine mai repede și vin pe rand, cu propriile nelămuriri, fără sa știe ceilalți. Unul câte unu.
De ce nu ar urmări și notarul interesele clientului? Nu cred ca ii convine nimanui ca actele sale sa facă obiectul vreunui litigiu ulterior.
Explicațiile sunt pentru acum.
Clientul vrea sa știe acum care ii este situația.
Ce se întâmplă pe viitor și cum vor evolua pretențiile și relațiile, niciun măcar un avocat nu poate ști. Oricât v-ar plăcea dvs sa credeți ca aveți vreo putere divina de a previzualiza procesele. Asta nu face ca o consultație oferita de notar sa fie mai puțin pertinentă.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Imobil cu uzufruct viager. este posibilă vânzarea lui dacă există această clauză? IAndra04 IAndra04 Buna. Explic din nou pe scurt situatia pentru cine nu stie. Exista o mostenire,un imobil,la care sotul meu este nudul proprietar si matusa lui este ... (vezi toată discuția)
Succesiune ciprianron ciprianron buna ziua tuturor! cine ma poate lamuri cu o problema? iata datele problemei: bunicul meu a decedat pe 13 iunie 2007. bunica este in viata . mai sunt si trei ... (vezi toată discuția)