avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna. In localitatea unde locuiesc, la o intersectie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna. In localitatea unde locuiesc, la o intersectie semaforizata ...

Buna. In localitatea unde locuiesc, la o intersectie semaforizata se fac niste renovari. Inainte de reparatii, virajul la dreapta era pe o banda de decelerare urmata de indicatorul STOP. In prezent,banda este inchisa. Pentru virajil la dreapta, ne incadram pe banda 1 respectiv cat mai aproape de acostament, si viram la dreapta "cand putem". In fapt, pe banda 1 sunt cei care merg in fata, pe banda 2 cei la stanga, cu semafoare diferite. Cand pe banda 1 este verde pentru inainte, este verde si pentru pietonii care traverseaza paralel cu autovehiculele. Deci, eu ca sa virez la dreapta, teoretic, trebuie sa acord prioritate pentru cei care au verde, fara sa astept sa fie verde pt inainte, nu? Acum 2 sapt.am sunat la politia rutiera sa ma interesez, se balbaiau dar au zis ca pot vira la dreapta, pt ca semaforul se refera la inainte sau stanga. Ieri i-au luat permisul la o cunostinta de a mea ca a virat la dreapta de pe banda 1 care avea rosu , insa pt inainte! Vrem sa facem contestatie, banuiesc ca trebuia qdministratorul drumului sau politia sa monteze o sageata si pt dreapta la indicatorul inainte. Pe pv scrie art 100 3 d. Dar virand la dreapta nu exista semafor?!
Cel mai recent răspuns: ady88 , utilizator 17:09, 8 Octombrie 2021
Da, aveti dreptate, politia nu cunoaste legea. Din acest motiv puteti depune (cunostinta care a patit-o) o plingere impotriva PV de contraventie, invocind ca motiv art. 49 din HG 1391/2006 :
Articolul 49
Pe lămpile de culoare roșie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate săgeți de culoare neagră care indică direcțiile de deplasare corespunzătoare acestora. În acest caz interdicția sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcția sau direcțiile indicate prin aceste săgeți. Aceeași semnificație o au și săgețile aplicate pe panourile adiționale ce însoțesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.
[ link extern ]
Art. 100 alin 3 litera d din OUG 195/2002 sanctioneaza "nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului", dar intotdeauna se tine cont de conditia impusa de art. 49.

Aveti grija sa pozati aceasta intersectie cum e acum, adica la culoarea rosie exista interdictie doar pentru inainte. Altfel o pot corecta si nu mai aveti dovada. Poza respectiva se depune atasata plingerii, fiecare document in cite 2 exemplare (si plingerea si poza -dovada). Trebuie mentionata in plingere acest fapt, ca va bazati pe o proba foto care arata ca nu e vinovata persoana respectiva, atasata plingerii..

Dupa ce s-a inregistrat plingerea, cu o copie foto de pe display a dosarului aparut pe portalul justitiei (cautati pe internet la judecatoria respectiva) se poate recupera permisul, conform art. 118.
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliției rutiere se înțelege serviciul poliției rutiere din structura unui inspectorat județean de poliție, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale a Municipiului București sau biroul de poliție autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Poliției Române.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2021
latka, moderator
Multumesc pt raspuns, am deja 2 poze facute din unghiuri diferite, bq mai mult, pe una din ele apar 3 masini care vireaza la dreapta "pe rosu". Insa un agent pe care nu-l cunosc zice ca am patruns in intersectie pe culoarea rosie, deci nu prea sunt sanse, chiar daca viram la dreapta...am sa depun luni contestatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)
Restituire permis trecere pietoni cu semafo. salutare. din splai ... svalentins svalentins Restituire permis trecere pietoni cu semafo. Salutare. Din splai am facut dreapta pe Stirbei Voda avand verde la fel ca pietonii, doar ca pietonul era pe a ... (vezi toată discuția)
Accident auto Miruna1304 Miruna1304 Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa ... (vezi toată discuția)