avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Conventie civila pentru nerezident
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Conventie civila pentru nerezident

Buna ziua,
Se poate incheia conventie civila pentru nerezident, executa o consultanta si nu poate emiet factura?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 19:40, 20 Martie 2022
Da si se va retiune impozit pe veniturile nerezidentilor cf art 223 , dar inainte nerezidentul trebuie sa obtina un numar de identificare fiscala (NIF) .

De ce documente am nevoie pentru obținerea codului NIF?
Primul pas este completarea Formularului 030 de înregistrare fiscală/ declarație de mențiuni pentru persoane fizice străine. Îl poți găsi atât la sediul organului fiscal în format fizic, cât și online în limba română aici și în limba engleză aici.

Formularul 030 trebuie completat și trimis la momentul primei înregistrări fiscale, dar și la modificarea aspectelor esențiale din cuprinsul acestuia, cum ar fi sursa încasărilor sau venitul total.

Formularul trebuie completat cu toate informațiie menționate în cadrul acestuia și i se va atașa o serie de documente:

copie după pașaportul persoanei fizice străine și copie după buletinul reprezentantului român
împuternicire pentru reprezentant, în original
documente doveditoare privind motivele străinului pentru obținerea codului NIF
NIF-ul poate fi obținut la sediul ANAF din raza teritorială aferentă domiciliului reprezentantului în România. De exemplu, dacă împuternicitul locuiește în București, Sector 1, formularul va fi depus la ANAF-ul de sector.



Referitor la impozitarea venitului :

" ART. 223 - Venituri impozabile obținute din România

(1) Veniturile impozabile obținute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:

(1) Veniturile impozabile obținute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
k) venituri din servicii prestate în România "

ART. 224 - Reținerea impozitului din veniturile impozabile obținute din România de nerezidenți

(1) Impozitul datorat de nerezidenți pentru veniturile impozabile obținute din România se calculează, se reține, se declară și se plătește la bugetul de stat de către plătitorii de venituri. Impozitul reținut se declară până la termenul de plată a acestuia la bugetul de stat

(4) Impozitul datorat se calculează prin aplicarea următoarelor cote asupra veniturilor brute:
c1) 10% în cazul veniturilor impozabile enumerate la art. 223 alin. (1) lit. b) - i) și k) - p) obținute din România de persoane fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri;

d) 16% în cazul oricăror altor venituri impozabile obținute din România, așa cum sunt enumerate la art. 223 alin. (1). "

Firma va declara si plati impozitul prin Declaratia 100 pana in 25 a lunii urmatoare platii venitului catre nerezident si la anul pana in 28.02.2023 va depune Declaratia 207.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare student moldovean tyadaria tyadaria Buna seara! vreau sa angajez pe timp de vara un student in Constanta, din Republica Moldova cu permis de sedere temporara / student , domiciliul in Cta , ce ... (vezi toată discuția)
Declaratia 100 Mariasa Mariasa Eu am inteles de diverse persoane( economisti, contabili.).. ca dec 100 pentru ianuarie 2013 se depune pana pe 25 martie, s-a prelungit termenul.... iar p e ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in scopuri de tva - problema cazier fiscal administrator strain bogdan27 bogdan27 Buna ziua, Intampin o problema cu AFP sector 4, pe care nu am intalnit-o la alte administratii de sector. Pe scurt, atunci cand vreau sa inregistrez o ... (vezi toată discuția)