avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Buna ziua! in mod sigur, posibil ca problema mea sa ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Buna ziua! in mod sigur, posibil ca problema mea sa para cel ...

Buna ziua!
in mod sigur, posibil ca problema mea sa para cel putin ciudata, dar consider ca dumneavoastra, profesionisti ai legii, sunteti singurii care ma puteti sfatui in a lua o decizie.
Sunt invatatoare. Am o varsta care se incadreaza, din punct de vedere al situatiei sanitare actuale, in grupa persoanelor cu risc. Si, daca mai pun si probleme de sanatate, deloc de neglijat, e usor de inteles ca nu am pus nicio clipa la indoiala MEDICINA. M-am vaccinat impotriva SarsCov-2 cu toate cele trei doze.
Merg la scoala- nu lucrez in online decat atunci cand intreaga scoala are acest mod de activitate.
De la inceputul anului scolar, am lasat muuult garda jos- port masca in mod corect si pe tot parcursul timpului petrecut la scoala, ma dezinfectez foooarte des. Dar nu pot fi invatator … la distanta. Elevii mei, copii de clasa Pregatitoare, au mare nevoie de ajutor- desfa sticla, despacheteaza gustarea- uneori, asaza/ schimba masca celui mic, ajuta sa invete sa tine corect instrumentele de scris, imbraca/ dezbraca de hainuta, … si, cel mai important, ia manuta copilului si deseneaza ori traseaza litere si cifre- deci stai foarte aproape de el. Adica sunt invatator, ca inainte de inceperea pandemiei.
E, acum e acum…
Ni se cere sa ne ocupam (SI) de testarea elevilor:
-sa le facem instructajul, dupa ce noi, la randul nostru, vom fi instruiti
-sa ii ajutam sa parcurga pasii in testare.
Oricat de simplu ar fi, in viziunea unora, plec, alaturi de colegii mei, intr-un fel “razboi”, din care pot iesi INFECTATA.
O masca, manusi si, posibil, o viziera sunt armele mele, daca ar fi sa accept sa indeplinesc si aceasta obligatie de serviciu.
REFUZ sa indeplinesc aceasta sarcina! De mult timp suntem obligati sa ne depasim atributiile didactice, de fapt, sa facem MAI MULT …. ALTCEVA, decat SCOALA, dar acum, cel putin pentru sanatatea mea, consider ca am ajuns la limita.
Copiii nu au vina, fiindca parintii, desi sunt in carantina, II TRIMIT LA CURSURI- am trait doua astfel de situatii, de cand a inceput anul scolar.
Daca eu, invatatorul, respect tot ceea ce tine de securitatea sanitara, stim FOARTE BINE ca sunt parinti care nu fac acelasi lucru. Dar, sub incidenta legii, daca incalc regulile sanitare, intru doar eu, omul scolii.
Pare greu de crezut, dar am ajuns sa simt durere in nas, de la faptul ca ma testez foarte des (pe banii mei), chiar din momentul in care ma gandesc sa trebuie sa pregatesc kit-ul de testare…
Am nu numai raspunderea pentru mine si elevi, ci si pentru sotul meu. Pentru ca invatatorul e tot un om, nu?
Sarcina asta, care ne este pusa in spatele deja incovoiat, este posibil sa fie cuprinsa, rapid, in fisa postului. Nu m-ar mira.
Am facut si fac acel triaj observational- si de mai multe ori am constatat ca parintii isi trimit copiii BOLNAVI la scoala.
Va rog, ce pot sa fac, pentru a nu deveni SI asistent pentru investigatii medicale?
NU sunt scolita pentru asa ceva si, oricat s-ar crede ca este de simplu, cine imi garanteaza ca nu ma pot infecta, incercand sa il ajut pe un copil sa … isi colecteze saliva?
Da, mi-este frica, nu imi este rusine sa spun asta.
Va rog, daca este posibil, ajutati-ma sa gasesc o solutie pentru a-mi apara sanatatea.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 18:35, 30 Noiembrie 2021
4 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns calificat??Aici doar recomandam si incercam sa dam sfaturi.Nici in viata reala daca iti angajjezi un avocat nu o sa-ti garanteze ca iti castiga un proceses.Nici in Romania si nici in Congo.Recomandarea mea este at se poate de serioasa.Nu iti place ce faci iti dai demisia si incerci alteva.E asa greu?Sunt de acord:nu toti patronii sunt seriosi,dar in ziua de azi marea problema sunt angajajtii.Toata lumea vrea dar nimeni nu ofera.Si spre deosebire de cei mai multi are isi dau cu parerea p-aici eu vorbesc din propriile experiente.
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod sigur problema dumneavostra pare cel putin ciudata. Ati uitat ca ne aflam in pandemie? Abia acum plecati "intr-un fel de razboi alaturi de colegi"? Suntem in mod real in razboi cu acest virus, de la inceputul pandemiei. Stiti ca pandemia este o situatie de urgenta? Avem si Comitet National pentru Situatii de Urgenta care tocmai a prelungit starea de alerta. Dar starea de alerta ce o fi? Ei bine, avem definitia chiar pe site-ul Min. Educatiei: starea de alerta reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta, de amploare si intensitate deosebita, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, necesare pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor iminente. Deci nu va speriati, sunt doar masuri temporare, caracteristice situatiilor de urgenta, nu vi se va modifica fisa postului. Nu va poate obliga nimeni sa fiti responsabila si solidara. Daca nu faceti fata, demisionati.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
problema expusa ar trebui sa o discutati cu un avocat, nu aici pe forum, ca sa primiti sfaturi juridice cu continut, iar nu morale, gen sa demisionati (ce simplu e pentru altul, din varful pixului sa scrie asa "sfat"!). In opinia mea juridica, ar trebui sa va impotriviti formal, prin notificare scrisa adresata conducerii scolii. Trebuie sa determinati o reactie in scris, ca sa aveti dovezi, pe care mai apoi sa le puteti folosi pt a va bate mai departe. Asta daca sunteti pregatita sa va bateti. E plina Romania de abuzuri atat din partea statului, cat si din partea angajatorilor privati. Cu cat spinarile se incovoaie, cu atat abuzurile vor creste.
Nu detin adevarul absolut.Nici macar nu sunt 100% ca am dreptate dar stiu totusi ca un bucatar mai curata si legume,un zugrav mai face si curatenie la locul de munca,doctorul scrie si retete etc.Invatatorul,profesorul preda dar in acelasi timp are si grija de copii.A lua teste de saliva nu este sinonim cu operatie pe creier.Cat despre avocati, in cele mai multe cazuri cazuri, pierd sau castiga isi incaseaza onorariu.Logic,eu unul cred ca pe avocat nu il intereseaza daca eu ca si client am 99% sau 1% sanse de castig ,il intereseaza sa aiba parte de un proces.Un sfat juridic cu continut de la un avocat m-ar ajuta sa inteleg daca logica mea este sau nu buna.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2021
nicunicolae10, utilizator
Ați sesizat foarte bine: din orice proces, singurii care câștigă în mod cert sunt avocații!
Dar aici nu este vorba atât despre competența de a desfășura o acțiune, și asumarea unei responsabilități, cât despre riscurile ei pentru sănătatea operatorului. Dvs. v-ar conveni să stați la o masă unde copiii, infectați sau nu, scuipă în niște punguțe? Nu sunt fan al cadrelor didactice, care de 2 ani o duc într-un concediu prelungit, dar aici le dau dreptate.


nicunicolae10 a scris:

Nu detin adevarul absolut.Nici macar nu sunt 100% ca am dreptate dar stiu totusi ca un bucatar mai curata si legume,un zugrav mai face si curatenie la locul de munca,doctorul scrie si retete etc.Invatatorul,profesorul preda dar in acelasi timp are si grija de copii.A lua teste de saliva nu este sinonim cu operatie pe creier.Cat despre avocati, in cele mai multe cazuri cazuri, pierd sau castiga isi incaseaza onorariu.Logic,eu unul cred ca pe avocat nu il intereseaza daca eu ca si client am 99% sau 1% sanse de castig ,il intereseaza sa aiba parte de un proces.Un sfat juridic cu continut de la un avocat m-ar ajuta sa inteleg daca logica mea este sau nu buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)
Necesitatea prelungirii starii de alerta o considerati utila sau inutila? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Va trebui stabilit din nou la nivel politic daca se impune sau nu prelungirea starii de alerta. Forul parlamentar va trebui sa decida. Daca nu se va ... (vezi toată discuția)
Cum sa nu ducem copiii la scoala Ivico Ivico Buna ziua, Stim ca scoala este obligatorie, dar exista vreo prevedere legala ce se poate invoca pt a nu duce copiii la scoala dupa 8 februarie, in cazul in ... (vezi toată discuția)