avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare fictiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare fictiv

Buna seara.
Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un apartament. Dupa moartea surorii aceasta bunica a facut contract de vanzare catre un nepot spune ea cu o clauza "de a nu putea instraina apartamentul" si presupun ca si cu o suma fictiva. Ideea este ca ea nu are o copie după acest contract de vanzare-cumparare. Se poate ataca acest ultim contract si include acest bun in masa sucesorala dupa moartea bunicii? Se poate vedea cumva acest contract? Nu avem acces la contractul nepotului. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2021
Wanna2211, utilizator
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 18:24, 3 Decembrie 2021
Va mulțumesc pentru răspunsuri și timpul acordat
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Voiam sa va întreb referitor la fraza dumneavoastra "După deces, va puteți adresa instantei pentru constatarea caracterului de donație al actului, doar ca cel mai probabil acțiunea va fi respinsa."..de ce credeți ca va fi respinsa? Actele au fost făcute în 2016 cand am inteles ca era deja în vigoare legea care plafonează plățile cash la 50000 de lei,deci după logica mea nu a fost plătit în fata notarului iar nepotul nu avea bani de o paine darămite de apartament sa plătească prin virament bancar,plus ca ambele părți au recunoscut ca nu s-a plătit nimic.
De altfel nu i-a lăsat bunicii nicio copie de pe contractul de vânzare cumpărare,oare daca ma duc eu sa il scot de la cadastru,mi-l dau? Vanzatorul zicea ca ar fi specificat o clauza in genul "ca nu are voie sa înstrăineze apartamentul" dar pana nu vad ce scrie în el nu stiu exact.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am explicat de ce.
Pentru ca bunica, mai având și alte bunuri, nu a făcut o donație excesiva, care sa va încalce dvs rezerva succesorala. Practic, dvs aveți din ce sa va întregiti rezerva.
Dacă i-ar fi lăsat nepotului absolut tot, da.
Și donațiile astea, nu sunt atât de sensibile. Ele "se ataca" în anumite condiții, de anumite categorii de moștenitori și intr-un anumit termen.
Eventualele clauze nu au relevanta.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.1092 Cod civil "(1)
După deschiderea moştenirii, liberalităţile care încalcă rezerva succesorală sunt supuse reducţiunii, la cerere."

Care nu încalcă, nu.
Ideea e ca și dacă v-ar fi fost incalcata rezerva, un astfel de proces, nu s-ar fi putut sfârși decât în 2 moduri:
1. În natura, respectiv sa se reducă fizic donatia. Adica sa primiți și dvs o camera sau o baie sau jumatate din bucataria apartamentului.
Și cum în general apartamentele nu pot fi împărțite, aceasta varianta este extrem de puțin probabila.
2. Prin echivalent. Adica nepotul sa va achite o suma, cu titlu de sulta, stabilita de către instanta, reprezentând contravaloarea rezervei dvs încălcate.
Dar donația in sine, în orice împrejurare, rămâne valabila.
Va mulțumesc pentru răspuns. Sunt foarte mulți termeni pe care nu ii cunosc si înțeleg nici din lege la ce se refera. E legal ca el a primit un apartament și după moartea bunicii il vrea si pe al doilea si terenuri? Eu ma gândeam sa atac actul de vanzare cumparare sau sa demonstrez cumva ca a fost o donatie astfel încât la un eventual proces sa se tina cont si de acel bun,si împărțirea per total sa fie 50-50. Nu ma interesează bunul in natura.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)