avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza antecontract dezvoltator- client
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza antecontract dezvoltator- client

Buna ziua! Doresc sa achizitionez o garsoniera in Bucuresti unde dezvoltatorul imi cere avans 15% la plata prin credit ipotecar. Blocul fiind inca in costructie, as vrea sa nu pierd banii degeaba si cumva sa ma asigur ca daca nu mi se preda garsoniera intr-un termen stabilit, pot recupera avansul. Este posibil ca la semnarea antecontractului sa pun o astfel de clauza: daca in x luni nu primesc garsoniera, sa primesc avansul integral?
Are dezvoltatorul vreo obligatie legala sa imi puna la dispozitie garsoniera intr-un termen anume sau ma pot trezi ca stau cu anii daca nu are el bani sa termine lucrarile?
Va multumesc! Laura.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:20, 10 Decembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e si ideea antecontractului.
Dvs, partile veti stabili de comun acord un termen pana la care se va preda imobilul si pana la care se va incheia contractul de vanzare.
Daca vanzarea nu poate fi incheiata pana la acea data, din culpa vanzatorului, acesta va trebui sa va restituie dublul avansului.
Daca vanzarea nu poate fi incheiata din culpa dvs, pierdeti avansul achitat.
Daca vanzarea nu poate fi incheiata din cauze independente de vointa oricareia dintre parti, vanzatorul ar trebui sa va restituie avansul achitat.
In caz de neexecutare a obligatiilor asumate, va trebui sa va adresati instantei cu toate cheltuielile si cu tot procesul care decurge din asta.
Multumesc frumos pentru raspuns. Intrebare: ce inseamna de fapt ca nu a putut fi incheiat din cauze independente de ambele parti? Ar putea dezvoltatorul sa intre, sa zicem, in faliment, si eu sa raman fara avans? Sau alte situatii din acestea?
Cauze independente = orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil
Deci si faliment, sa inteleg. Multumesc pentru raspuns!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Falimentul firmei va crea mari probleme și nu se va putea evita situatia dvs. neplăcută.
Incercati sa nu va complicați.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat rala rala Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri in legatura cu un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. In februarie 2009 am incheiat un astfel de ... (vezi toată discuția)
30 000 € - avans la o garsoniera TomyL33 TomyL33 Vreau sa achizitionez o garsoniera intr-un bloc in constructie al carui termen de finalizare este iunie 2014. Daca dau toti banii acum, adica 30000 ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)