avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 154/2021
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 154/2021

Buna ziua, stie cineva daca s-au publicat normele de aplicare a legii 154/2021 si eventual unde le gasesc.
Sau eventual ma puteti ajuta cu o interpretare a celor doua paragrafe de la articolul 3^1, adica dupa parerea dvs. expresia "in timpul" se refera la perioada 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 iar expresia "după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1" se refera la perioada de dupa 6 martie 1945?

Articolul 3^1

(1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detasamentele de muncă forțată, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei.

(3) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.




Articolul 1

(1) Beneficiază de prevederile prezentei ordonanțe persoana, cetățean român**), care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuții din motive etnice, după cum urmează:

a) a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate;
b) a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare;
c) a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate;
d) a făcut parte din detașamentele de muncă forțată;
e) a fost supraviețuitoare a trenului morții;
f) este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit;
g) a fost evacuată din locuința pe care o deținea.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2021
Petru-O, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petru-O , utilizator 20:31, 1 Februarie 2022
Pentru cei interesati, plata acestor drepturi s-a amanat cu un an si se va face incepand cu 01.01.2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia primita conform legii nr. 189/2000 se indexeaza? neluvlad neluvlad Tatal meu este beneficiar al legii 189/2000 avand dreptul la o indemnizatie lunara de un anumit cuantum. Din momentul in care a intrat in acest drept aceasta ... (vezi toată discuția)
Legea 189/2000 titas68 titas68 Apelez din nou la bunavointa d-voastra pentru o problema.Soacra mea s-a nascut in februarie 1941 iar mama sa (bunica)a fost deportata din bulgaria(caliaca) si ... (vezi toată discuția)
Legea 1892000 rhuna_sara@yahoo.com rhuna_sara@yahoo.com Am si eu o intrebare: sunt sotia mostenitoare a unui evreu, si beneficiez de legea 189/2000.vreau sa stiu daca a mai intervenit vreo modificare la aceasta lege ... (vezi toată discuția)