avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA imobiliare de la 19% la 5%, antecontract semnat in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA imobiliare de la 19% la 5%, antecontract semnat in 2021, blocul se finalizeaza 2022

Buna ziua,
Am dat avans pentru un apartament cu 3 camere intr-un bloc in constructie cu termen de finalizare in 2022 (pret apt 116k+TVA 19% =137.000) . Agentul imobiliar ne-a spus ca daca scade TVA-ul in 2022 se va face un act aditional iar pretul total al apartamentului va scadea conf noul TVA.

Noi am mers pe mana agentului imobiliar si am semnat antecontractul pt suma totala de 137k (tva 19%), stiind ca urma sa vina o lege de scadere a TVA, fie cea cu 2 cote, fie cea cu 5%.

Intre timp, a intrat in vigoare OUG 130/2021 care modifica cota de TVA la 5% pentru primul apartament achizitionat dupa ianuarie 2022 iar valoarea acestuia nu depaseste 140.000 eur. Conform noilor prevederi fiscale am beneficia de TVA redus, deci pret apt ar trebuie sa fie mai mic insa avem temerea ca dezvoltatorul nu doreste sa scada pretul, cu toate ca TVA-ul este mai mic.

Exista posibilitatea ca dezvoltatorul sa mareasca pretul unitar al apartamentului astfel incat pretul final sa fie acelasi din antecontract? Adica pretul unitar sa devina cam 130k, in loc de 116k astfel incat pretul total sa ramana tot 137000. In antecontract se mentioneaza ca pretul este 137k cu tot cu TVA 19%.

Ce parere aveti? Se confrunta cineva cu o situatie similara?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 12:30, 4 Ianuarie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Exista posibilitatea ca dezvoltatorul sa mareasca pretul unitar al apartamentului astfel incat pretul final sa fie acelasi din antecontract?

Fără să știți nu poate mări prețul, deci doar dacă semnați un act adițional poate modifica baza de calcul a TVA.
TVA-ul e o taxă colectată de la dvs. și plătită apoi statului, nu are legătură cu valoarea stabilită de dezvoltator pentru apartament. Să fiți atent la acest aspect dacă vi se spune că trebuie să semnați ceva.

La final va fi așa:
- dezvoltatorul trebuie să storneze factura de avans și să emită o factură finală cu prețul întreg al imobilului + TVA-ul de la data semnării contractului (5%)
- pe factura finală va fi evidențiat avansul achitat cu nr. ... din data de ...
- dvs. veți achita doar diferența dintre cât ați plătit deja și prețul final, care trebuie să fie 116.000 + 5.800 (TVA 5%) = 121.800.
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2021
Emilika40, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La ce foame au dezvoltatorii si la cate persoane lipsite de educatie financiara exista, sa nu va mirati ca in situatia in care nu acceptati acelasi pret brut stabilit initial (care inseamna mai mult profit pentru el), nu o sa va treziti cu antecontractul reziliat fiind invocate cine stie ce clauze (deh, banuiesc ca ati acceptat sa incheiati antecontractul la notarul lui de casa)....mai ales ca in ultima vreme toti au pe buze cam aceeleasi texte....au crescut materialele, muncitorii vor bani mai multi, inflatie, etc. (dar daca ii ei la bani marunti nu prea le da cresterea produselor cu cresterea pretului ...ei de regula cresc pretul verificand preturile pe la alti dezvoltatori sau dirijati de notarii lor care le confirma cu cat se mai fac tranzactii in piata reala si daca este unul care obtine un pret mai mare, toti vor mai apoi sa obtina acelasi pret, fara sa tina cont de faptul ca proprietatile lor difera)....si o sa acceptati rezilierea si returul banilor fiindca altfel, o sa constatati ca ati platit un avans unui srl cu capital social de 200 lei, cu datorii, si in eventualitatea unui proces, chiar daca o sa il castigati, nu prea aveti ce sa luati dupa el (ex. terenurile sunt cu drept de superficie si apartin altor persoane, firma are datorii, etc.)..
Daca ar fi un dezvoltator de buna credinta, da, asa ar tb sa procedeze, la momentul semnarii contractului de vanzare cumparare in forma autentica ar tb. sa tina cont de noua cota de tva de 5%, respectiv pretul dvs, trebuie sa fie mai mic sau macar diferenta aceea de TVA sa se reflecte in imbunatatiri aduse proprietatii (ex. finisaje, instalatii superioare dpdv al calitatii, loc de parcare suplimentar sau upgrade subsol, achizitie boxa daca exista, etc ).
Chiar daca accepta si cota de 5%, dat fiind ca termenul de finalizare este in anul 2022, recomandarea ar fi sa va ganditi sa dati esalonat banii, in functie de stadiul executiei lucrarilor si clar consultat de un avocat, astfel incat sa va protejati impotriva cat mai multor riscuri - ex. de a nu va pierde banutii dati, de a va preda bunul la calitatea promisa si potrivit normativelor tehnice aplicabile, in termenul de executie agreat, etc.)...desi cel mai bine ar fi fost sa dati banutii la final, cand apartamentul este gata (ex. mai mult ca sigur o sa va livreze un apartament mai mic in suprafata, iar acei 2-3 mp, inseamna 3-5000 euro pierduti, finisaje de toata jena, etc).
Spor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va scriu in legatura cu schimbarea de tva 19% la achizitionarea ... Danny1995 Danny1995 Buna ziua! Va scriu in legatura cu schimbarea de TVA 19% la achizitionarea noilor apartamente. Ca sa va pun in tema, eu am semnat o promisiune de ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)