Se poate pune o clauza la succesiune care sa zica ca renunt la sa zicem 10% din mostenire la momentul la care casa+terenul (mostenirea) se vinde?
La momentul asta locuiesc 3 familii in casa cu 3 apartamente (mama, matusa si bunica) si mama vrea sa iasa cat mai repede de acolo dupa ce bunica nu mai e. Ca sa fie sigura ca casa se vinde repede (si nu se taraganeaza sau se aduc chiriasi dubiosi care sa o scoata pe mama in strada), putem face asa o clauza? Va multumesc.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Moștenirea este ori de luat ori de lăsat. (totul sau nimic).
Ori accept moștenirea și primesc cota legală ce mi se cuvine (în speță, mama dvs, va avea o cotă de 1/2 din moștenirea bunicii).
Ori renunț la ea și voi fi socotită că nu am fost niciodată moștenitor.
Cotele succesorale sunt prevăzute de lege. Nu există cota legală minus X%. Nu în moștenirea legală! Asta ar putea fi în moștenirea testamentară, dacă bunica ar lăsa un testament prin care să rupă egalitatea dintre cele două surori/fiice ale sale. Dar intrăm în alte discuții și nici nu mi s-ar părea potrivit testamentul pentru ceea ce intuiec că vreți, de fapt).
Însă, În pasul 2, după dezbaterea moștenirii /după obținerea certificatului de moștenitor (cu cotele succesorale 1/2 și 1/2 în speță) mama dvs. și mătușa dvs. vor fi libere să împartă bunurile succesorale după cum vor dori.
Sunt totuși trei ap. pentru două surori (și ele vor avea fiecare 1/2 din toată casa/toate cele 3 ap.).
Sunt multe variante de împărțeală. De la... „ia-le tu, sora mea, pe toate” (dacă ziceți că mama dvs. vrea „să iasă cât mai repede de acolo”) și dă-mi mie o sumă de bani (= sultă) corespunzătoare părții mele, până la te miri ce altă variantă. (le vindem împreună și împărțim prețul sau iau eu unul, iei tu două și îmi dai o sultă pentru compensarea valorică etc.)
Cât de corespunzătoare să fie sulta? Păi, cu cât ziceți că ar vrea mai puțin. Dacă asta vrea, atunci mai puținul se obține destul de repede.
Este important să-i spuneți avocatului dvs. (și aici mă refer la orice justițiabil) ce vreți și, mai ales, de ce vreți ceea ce vreți. Și veți găsi împreună calea de urmat.