avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Agent imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Agent imobiliar

Buna seara, am o intrebare legata de colaborarea cu un agent imobiliar.

Context: am gasit un anunt online pentru vanzarea unei case postat de o agenta. Am sunat respectiva agenta si am programat o vizionare la care dansa nu a mai venit motivand ca prezenta ei nu este necesara, ca e prietena de multi ani cu proprietarul. In urma vizionarii am decis ca imi doresc casa dar mai am nevoie de parerea unui inginer structurist deoarece este din 1905 (lucru nespecificat de agenta sau in anunt). Am programat o a doua vizita cu tot cu structurist direct cu proprietarul iar in urma vizitei ne-am inteles la pret. Ziua urmatoare am fost sunata de agenta care mi-a reprosat ca nu am inclus-o in discutie, moment in care am intrebat daca dansa are totusi comision (lucru necomunicat pana in acest punct).

Asa am aflat ca dansa percepe un comision de 3%, din punctul meu de vedere complet nejustificat. Am incercat o negociere moment in care agenta m-a amenintat ca ori platesc comisionul ori nu mai cumpar casa, ca fara ea aceasta casa nu se vinde, indiferent de ce am vorbit cu proprietarul, pentru ca ei sunt prieteni, etc etc. Intr-un final a lasat la 2.5% dar cu multe reprosuri despre neseriozitatea mea si lipsa intelegerii mele.

Nu am avut nicio comunicare scrisa cu dansa, nici un contract semnat, nu este comisionul mentionat nicaieri in anunt iar un site al agentiei nu exista. De teama de a pierde casa voi plati acesti 2.5% desi nu mi se pare deloc corect/legal cum a procedat doamna.

Intrebarea mea este daca macar ii pot face dupa incheierea actelor la notar o reclamatie la Protectia Cosumatorului?in speranta ca nu vor mai pati altii la fel.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
Irga0110, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad Vlad , utilizator 08:16, 20 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul.rand discutati cu proprietarul imobilului.pt a vedea daca acesta tine la colaborarea cu agenta respectiva si daca sunt adevarate sustinerile privind vanzsrea imobilului doat dacabplatiti comisionul .Fara contract nu aveti nici o obligatie de plata..
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Ciao, sunt si eu agent imobiliar. Daca nu ai semnat nimic cu agentul respectiv, legal nu ai nicio obligatie de plata. In schimb, moral, daca ai venit Prin agentie, Sau ai vorbit de Comision sa Ceva verbal atunci ar trebuie sa te intelegi cu agentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa ContSters95804 ContSters95804 Buna ziua, doresc sa cumpar o casa ,care am gasit-o pe site-ul unei firme de imobiliare. intrebarea mea este de ce firma respectiva are pretentii de la mine ... (vezi toată discuția)
Agenta refuza returnare comision in urma anulării precontractului droberta droberta Buna , In urma cu 5 luni am vizionat câteva case cu un agent ( considerat mai mult prietena) și după semnarea precontractului in Octombrie a început sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am dorit sa achizitionezi o proprietate privata. si ... alexandru.22 alexandru.22 Buna ziua. Am dorit sa achizitionezi o proprietate privata. Si agentu a spus, <<< Mare problema si cu agenți de renume, care sunt pe Youtube si ... (vezi toată discuția)