avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In sistem privat, la emiterea deciziei de pensionare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In sistem privat, la emiterea deciziei de pensionare pentru limita ...

In sistem privat, la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta , continuarea activitatii se poate face in baza aceluiasi CIM pe durata nedeterminata sau trebuie inchis in Revisal si intocmit alt CIM
Cel mai recent răspuns: dtanase , utilizator 13:36, 19 Ianuarie 2022
La data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă - iar nu la data primirii deciziei de pensionare - conform art. 56 alin (1) lit. c) din Codul muncii..

Dacă salariatul și angajatorul vor să colaboreze în continuare, se incheie un nou CIM.

In Codul muncii avem:



Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

(...)

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; [a se vedea Decizia Curtii Constitutionale nr. 759/2017]

Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
Iulian MANEA, Contabil
Va multumesc pentru celeritatea cu care ati dat curs intrebarii mele.
Cand vorbim de varsta standard de pensionare la femei se ia in calcul varsta de 63 ani sau cea precizata de Anexa 5 din Legea 263/2010. Intrebarea vine in contextul in care pe site-ul CNPP apare
{ Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.}

iar faptul ca am ani lucrati in grupa II va conduce reducerea varstei de pensionare fata de cea prevazuta in anexa V si implicit la o decizie inainte de deadline !
Angajatorul nu are cum să știe dacă salariatul poate ieși mai devreme la pensie. Ca urmare, încetează CIM la data la care salariatul ne comunică decizia de pensionare. Articolul menționat mai sus prevede si acest lucru.
Buna ziua si multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie tania63 tania63 născută în iulie 63 cu 29 ani vechime din care 16 ani în grupa 2 vreau sa știu când ma pot pensiona.mulțumesc. (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)
Înțeleg ca stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limita ... mmm898 mmm898 Înțeleg ca stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limita de vârstă este de 35 de ani. În unele articole am văzut ca se face referire, pentru ... (vezi toată discuția)