avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație ...

Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație la.notar de renunțare la partea sa din mostenire (casa) ce i se cuvenea de la mama noastra, tatal nostru fiind inca in viata in acel moment. Exista si teren in proprietatea parintilor atunci insa s-a facut succesiune de pe urma mamei doar pentru casa. În urma cu 10 ani a decedat si fratele meu, iar anul trecut si tatăl nostru. Doresc sa deschid succesiune intrucat fratele meu are 2 fii care vor partea lor de mostenire,reprezentandu-l astfel pe tatăl lor. In urma succesiunii eu am primit 3/4din casa ca urmare a renuntarii fratelui meu si tatăl meu 1/4, existand si un certificat de mostenitor in acest sens, pentru teren neinfaptuindu-se succesiune. Am plecat in strainatate si nu ne-am prezentat cu documentele aferente terenului pentru finalizarea succesiunii si asupra terenului.
Fiii fratelui meu susțin acum ca au dreptul la 50%din averea defunctilor.
Este posibil sa fi renunțat fratele meu si la casa si la teren dând acea declarație?exista posibilitatea sa renunte doar parțial la mostenire?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2022
Fiecare pe limba lui, utilizator
Cel mai recent răspuns: Fiecare pe limba lui , utilizator 10:42, 20 Ianuarie 2022
Eu știu că odată ce fartele dvs. a renunțat la moștenire, deci bunurile declarate la aceea vreme, este ca și cum a renunțat la întreaga moștenire, deci implicit și la viitoarele bunuri care s-au descoperit ulterior, sau deși s-a știiut de ele nu au fost introduse în moștenire.
Daca a renuntat la mostenirea mamei, nu i se mai cuvenea nimic din ce avea mama.
Va multumesc pentru raspunsuri
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare pe limba lui a scris:

Fiii fratelui meu susțin acum ca au dreptul la 50%din averea defunctilor.


Nu. Nu a defuncților (la plural), ci a aceluia dintre defuncți (tatăl dvs.) la a cărui moștenire fratele dvs. nu a renunțat.

Fratele dvs. a renunțat la moștenirea mamei. (a lui și a dvs. totodată).
Deci, fratele dvs. a primit nimic din moștenirea mamei și același nimic se trasmite moștenitorilor lui. (fiii fratelui dvs.) Este un alt fel de a exprima (mai clar, cred eu) ceea ce juridic sună mai complicat.

Dar fratele dvs. nu a renunțat la moștenirea tatălui său (nu avea cum, pentru că nu se poate renunța la moștenirea unui om care nu a murit încă. Iar dvs. spuneți că tatăl dvs. i-a supraviețuit fiului său/fratelui dvs.).

Acum, la moștenirea tatălui dvs. veniti dvs. (1/2 din averea defunctului) și copiii fiului predecedat (adică nepoții, care vin la moștenirea bunicului prin reprezentarea tatălui lor predecedat și primesc împreună 1/2 din moștenirea bunicului - adică partea care s-ar fi cuvenit tatălui lor, dacă acesta ar mai fi fost în viață în clipa decesului bunicului).

Altfel spus:
Nepoților nu li se cuvine nimic din ceea ce avea bunica, nici din ce s-a dezbătut (casa) nici din ce se va mai dezbate/găsi ca făcând parte din averea ei (partea ei din teren), pentru că tatăl lor a fost renunțător. (renunțare care privește întreaga avere a mamei).
Dar ei moștenesc împreună jumătate din ceea ce avea bunicul lor.
Și (de exemplu) spuneți că tatăl dvs. avea 1/4 din casă, dobândită prin moștenire de la soție. Deci pătrimea aceasta pe care tatăl dvs. o avea în clipa decesului său o veți împărți acum cu nepoții: jumătate dvs. și jumătate nepoții.

Se înțelege oare? Că pare că am plecat din nimic și am ajuns la ...ceva, dar e din pricina ordinii plecărilor pe lumea ailaltă.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Am inteles perfect .mi-ati explicat cu lux de amănunte si va multumesc sincer!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune ions ions Cinci frati renunta la mostenirea dupa tata, aceasta revenind mamei si unui frate. Intre timp apar titluri de proprietate pe alte terenuri ale defunctului, (pe ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)