avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... zi libera vaccinare
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

zi libera vaccinare

Salutare,

M-am vaccinat anti-COVID cu doza 3 in data de 20.01, si as dori sa stiu daca aceasta zi trebuie luata obligatoriu in ziua vaccinarii, sau poate fi luata si ulterior, la nevoie, cu o informare in prealabil a angajatorului.
Din textul de lege nu se deduce cum ca trebuie luata in aceeasi zi.
Mai mult, vaccinarea in cazul meu a avut loc intre orele 17 si 18, deci dupa programul de munca. Care e logica ca angajatorul sa ma oblige sa o iau in aceeasi zi?

[ link extern ]

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.
Inca ceva legat de modul in care se poate solicita acest drept:
www.avocatnet.ro/articol_595...

Eu as dori sa imi iau aceasta zi si ulterior, deja e tardiv sa vorbim despre data de 20 care oricum a trecut, si in care am muncit.
Eu vad aceasta zi ca o zi de bonus din partea statului, nu este ca la donare de sange unde e specificat in clar ca trebuie sa fie luata in ziua donarii.
Angajatorul spune ca lipsa normelor de aplicare lasa loc de interpretare, iar ei (firma) o vad ca pe o zi in care mergi sa te vaccinezi, si nu ca pe o recompensa pt ca te-ai vaccinat, de aceea nu ne lasa sa o luam ulterior.
Cu toate acestea, legea permite.
Au dreptul sa imi refuze aceasta zi libera daca vreau sa mi-o iau peste o luna, doar pentru ca asa au stabilit ei printr-un mail, in Oct. 2021?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2022
Roger25, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 10:13, 27 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti s-o luati cind doriti, nu au dreptul sa va refuze, in articolul pe care l-ati citat, cit si in textul de lege e foarte clar.


latka a scris:

Puteti s-o luati cind doriti, nu au dreptul sa va refuze, in articolul pe care l-ati citat, cit si in textul de lege e foarte clar.

Dansii spun ca nu exista norme de implementare, si e interpretabila legea. Oare la ce se refera? Legea respectiva nu e aprobata, publicata, etc?
Angajatorul dvs. pur si simplu nu vrea sa va dea acea zi libera, pe care au luat-o atitea persoane. E un tertip.

Legea e aprobata, ati vazut ca a fost si publicata in monitorul oficial, din moment ce ati pus link-ul. Nu e interpretabila. Depuneti cerere pentru o zi libera avind atasata o copie a adeverintei de vaccinare. Daca sunteti refuzat, faceti reclamatie la ITM, privind nerespectarea art. 21^1 din legea 55/2020.
[ link extern ]
Legea 55/2020 care a fost modificata prin acea lege 221/2021 ,la care ati postat deja link-ul o gasiti aici:
[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul vaccinarii copilului, poate copilul sa lipseasca o zi/ ... carmen.manole carmen.manole In cazul vaccinarii copilului, poate copilul sa lipseasca o zi/ in acea zi de la scoala? Dar parintele acestuia, isi poate lua o zi libera? (vezi toată discuția)
M am vaccinat anticovid 2020 pot beneficia de ziua libera acordata ... wazz wazz vaccinat anticovid 2020 pot beneficia de ziua libera acordata de angajator in 2021? atunci cand m am vaccinat nu exista aceasta prevedere legala nu ar ... (vezi toată discuția)
Este data o lege în ziua când ești la munca și ești programat ... Magie1 Magie1 Este data o lege în ziua cînd ești la munca și ești programat la vaccinare angajatorul este obligat să îți de-a o zi libera plătită și justifici cu ... (vezi toată discuția)