avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa din apartament plata integrala caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa din apartament plata integrala caldura

Buna seara!

Am o mica nelamurire in privinta unui bloc privat cu centrala pe gaz. Am lipsit mai mult de 31 de zile si mi s-a comunicat ca va trebui sa platesc caldura integral, ceea ce mi se pare putin dubios. Stiu ca sa plateste tot ce e la comun, dar de ce trebuie platit integral ceva ce nu am consumat individual (caldura la comun nici nu stiu daca este, deoarece n-am vazut niciun calorfier pe scari)? In contractul pe care l-am semnat cu ei nu e stipulat nimic despre asta, iar ei nu mi-au comunicat atunci ca asa e procedura.
Explicatia lor pt plata integrala este urmatoarea: "Este incalzire centralizata pe bloc si un sistem automatizat. Nu se intrerupe prin inchiderea caloriferelor in unele aprtamente. Si daca plecati din apartament, unele costuri se suporta de catre chirias printre care si caldura". Stiu, dar de ce in totalitate si caldura? Calorifele la mine se pot opri, si astfel consumul de gaz per total s-a mai redus putin. Repet: nu zic sa nu platesc deloc, dar integral mi se pare putin ciudat, mai ales ca e destul de piperat pretul (aprox. 400 ron) pt 5 ore / zi de caldura. Explicatia finala: "Noi functionam dupa regulile interne de peste 20 de ani, blocul este privat, nu facem exceptii." Pai asa si daca-mi apare mucegai pe tavan pot face ce vor ei, ca-s privati si nu raspund in fata nimanui? Trebuie sa existe o prevedere legala si in sensul unor firme private care detin un bloc.

1. Exista vreo legislatie care sa interzica/permita sa ti se ceara plata integrala pt ceva ce nu ai consumat individual? Este abuziva masura sau nu?
2. Cum procedez in cazul in care depun o constestatie in scris pentru a-mi evidentia de ce trebuie sa platesc si caldura integral, iar ei refuza sa-mi dea un nr. de inregistrare? Nu exista comitet de bloc, cenzor, nimic, fiind privati. Administratorul nici nu cred ca are atestat, deoarece nu e afisat la avizier. Stiu ca-s obligati sa aiba registru unic de evidenta, iar scuzele de genul "nu va pot da nr. de inregistrare" etc. nu ar trebuie sa existe. Daca intampin refuz ce ar fi de facut legal? Pot face dovada in scris pe mail/whatsapp (cont business)?
3. In cazul lor, fiind firma privata, daca raspunsul privind plata cheltuielilor nu e edificator, mai pot formula reclamatie catre primarie?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
Iamyou, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iamyou , utilizator 19:41, 6 Februarie 2022
Caldura se imparte pe suprafața și daca nu aveti repartitoare, platiti si daca nu stati.
Chiar daca nu ati vazut calorifere in partea comuna de condominiu,ati omis instalatia comuna care deserveste consumatorii individuali
Raspunsul mai este conditionat si de anumite elemente la care dv nu ati facut referire
Beneficiati de aparate individuale de contorizat consum agent termic??
Chiar daca blocul este privat,ca de altfel toate imobilele de locuit in comun care detin spatii cu destinatia de locuit private,totusi exista infrastructura care deserveste fiecare privat in parte
Precizati ca exista administrator de imobil
Conform disp care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari
daca nu exista asociatie de proprietari cine a angajat administratorukl d eimobil,cine a verificat documentele profesionale ale acestuia?
Tot conform disp L nr 196/2018 costurile de intretinere sa calculeaza de catre persoane atestate profesional cu valabilitatea atestat de 2 ani cu posibilitate de prelungire
Daca la nivelul imobilului nu exista infiintata asociatie de proprietari,legal nu exista reprezentant legal care sa detina obligatia sa raspunda la contestatii sau sesizari,asa ca orce cerere a dv nu are cine sa o preia ,nu are unde sa o inregistreze daca nu exista infiintata asociatie de proprietari cu registrele aferente
Primaria nu va poate ajuta,este necesar sa desfasurati demersuri pentru infiintare asociatie devproprietari care sa exercite atributiile legal prevazute
@ gi-jane2
Da, caldura se imparte pe suprafata, dar caldura merge si in apartamenele goale, conform spuselor lor
Este incalzire centralizata pe bloc si un sistem automatizat
, insa acolo este trecut zero la suma afisata. Pe aceeasi logica, de ce nu e trecut zero la caldura si pentru cei care nu au stat mai mult de o luna in apartament? Ori pui zero si si, ori nu pui deloc. Practic, firma nu plateste unde e gol si automat platim noi. Nu poti face totul doar in favoarea ta. Se poate face ceva demers legal in privinta asta sau nu (sesizare/contestatie depusa undeva cu baza legala)? Ceva pare neonest aici.

@ ynocentta
Chiar daca nu ati vazut calorifere in partea comuna de condominiu,ati omis instalatia comuna care deserveste consumatorii individuali
Raspunsul mai este conditionat si de anumite elemente la care dv nu ati facut referire

Posibil sa fi omis si tocmai de aceea am mentionat: "Repet: nu zic sa nu platesc deloc, dar integral mi se pare putin ciudat".

Tot conform disp L nr 196/2018 costurile de intretinere sa calculeaza de catre persoane atestate profesional cu valabilitatea atestat de 2 ani cu posibilitate de prelungire
Daca la nivelul imobilului nu exista infiintata asociatie de proprietari,legal nu exista reprezentant legal care sa detina obligatia sa raspunda la contestatii sau sesizari
si atunci e legal sa calculeze utilitatile cineva care nu are documente profesionale?

Precizati ca exista administrator de imobil

Exista administrator, da, dar este angajatul firmei. Noi platim administratia, curatenia si gunoiul. Dar administratorul respectiv, nu cred ca are nicio baza legala. Nu stiu, la avizier nu e afisat niciun atestat. Nu exista asociatie de proprietari, astfel ca explicatiile privind toate cheltuielile vin de la administrator (angajat al firmei care detine blocul). Sa inteleg ca orice contestatie privind lista cu obligatiile individuale de plata sau informatii in legatura cu calculul sumelor este inutila d.p.d.v. legal? Nici macar in instanta nu ar fi o solutie? Singura actiune ramasa la dispozitie fiind inceperea demersurilor necesare pentru infiintarea unei asociatii de proprietari? Pana acolo ramanem in "bezna" privind modul de calcul?
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2022
Iamyou, utilizator
Dacă nu aveți repartitoare plata se face în funcție de suprafață (CPI). Aceeași situație se regăsește și la blocurile vechi, plata se face la CPI care include și părțile comune (uscătorie, administrație, subsol tehnic, verticale).
Mi-ar putea spune cineva, va rog, daca plata se face in functie de suprafata, oare de ce in fiecare luna mp difera? Intr-o luna mp e 1.3, in alta luna e 2.14, in alta 2.05 etc. Daca inmultesti cu pretul lor, acesta va rezulta diferit luna de luna.
de ex.
luna 1: 1.3mp x 6 ron (pret mp) = 7.8 x 42 mp (suprafata ap.) = 327.6 ron
luna 2: 2.14 x 6 ron (pret mp) = 12.84 x 42 mp (suprafata ap.) = 539.28 ron
luna 3: 2.05 x 6 ron (pret mp) = 12.3 x 42 mp (suprafata ap.) = 516.6 ron
De ce difera de la o luna la alta mp? Intre luna 1 si luna 2 se va plati cu o diferenta de 211 ron mai mult.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2022
Iamyou, utilizator

Alte discuții în legătură

Formula calcul danacaterina danacaterina buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este formula de calcul pentru caldura la un bloc cu centrala pe scara. Ce procent din valoarea facturii de gaz aste ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)