avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu maternal ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu maternal ?

Am si eu 2 intrebari legate de concediul maternal:

1. Daca tatal sta acasa in CIC cu primul copil, iar mama este insarcinata cu al doilea si intra in prenatal, tatal trebuie sa opreasca CIC si sa se intoarca la munca ? Sau pot sta amandoi acasa (el in CIC si ea in maternal)?Dupa expirarea concediului de lauzie, pot fi amandoi in CIC pentru cate un copil?

2. Daca salariata are 2 contracte individuale de munca, 1 conventie civila si 1 contract drepturi de autor (fiecare cu firme diferite), are dreptul la concediu de maternitate de la toate si primeste indemnizatie de maternitate de la toate? Dar, fiind in concediu de maternitate la firma X, gravida poate lucra pe baza de conventie civila la firma Y, pe baza de drepturi de autor la firma Z si pe baza de contract individual de munca la firma W?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aya , utilizator 10:58, 6 Februarie 2010
Am sa continui acest subiect si eu deoarece am mari nelamuriri.
Situatia mea este urmatoarea :

1. sunt angajata in invatamant;

2.sunt PFA (avand o profesie liberala) de vreo 4 ani de zile.
Am contract cu casa de asigurari de sanatate contract in care este stipulata si plata acelui 0,85 la suta pentru concediile medicale dar care nu a fost incasat de catre ei deoarece au refuzat asta punandu-mi sub nas urmatoarele :

Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005-actualizata- pe care o citez.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:

d) autorizate sa desfasoare activitati independente;

Conform acestor articole juristul de la casa de asigurari de sanatate sustine ca avand calitatea de angajat nu imi primeste cei 0.85 la suta si nici nu beneficiez de vreun drept pentru cele 126 de zile de concediu maternal.

Ma puteti ajuta cu un sfat?Caci mie mi se pare jaf la drumul mare...ma intreb pentru ce mai platesc ca tampita cei 5,5 la suta? X-( E vorba de un bir legal pur si simplu?

Multumesc anticipat pentru raspusuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal pentru pfa consibella consibella Buna seara, sunt pfa din 2012 si sunt la zi cu plata taxelor catre stat. Momentan sunt insarcinata in 5 luni. Intrebarile mele sunt 1. Pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru crestere copil de pana la 2 ani sommyint sommyint Buna ziua! Suntem o asociatie de proprietari din Bucuresti. In data de 28.08.2012 am incheiat contract individual de munca femeii de serviciu. Pana la aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)