im82,
Asadar, dvs. aveti acolo o situatie pe care noi, aici, nu o stim cu exactitate. Poate ca nici dvs. nu o stiti, de aceea, discutam, discutii...
Daca blocul este mai vechi (din epoca plumbuitului), niste oameni destu de destepti care se numesc proiectanti, au muncit si au incercat sa ofere tuturor proprietarilor de locuinte, un anumit confort termic, cat mai egal, indiferent ca locuinta era situata la parter, la ultimul nivel, ca era amplasata la sud, la nord sau in alt punct cardinal. Din aceasta cauza, apartamentele de la parter si cele de la ultimu etaj, desi au aceeasi suprafata utila, au avut calorifere cu mai multi elementi sau chiar mai multe calorifere si in principal din aceste motive, intotdeauna repartizarea costurilor cu incalzirea s-a facut dupa suprafata utila, nu dupa SET (SET-ul se numeste suprafata echivalent termica a unui calorifer, a unei instalatii de incalzire sau a unei tevi).
Daca instalatia originala nu a suferit modificari - ceea ce nu este cazul la dvs), treaba a mers bine, dar odata cu montarea de centrale termice individuale, instalatia termica a blocului a fost de-a dreptul dezechilibrata din punct de vedere termic. Nu mai vorbesc de faptul ca unii proprietari, mai smecheri, si-au suplimentate nr. de elementi la caloriferele existente , altii si-au montat calorifere mai mari si alte asemenea manevre, care mai de care mai in defavoarea altora.
Propunerea pe care a facut-o @DlGoe, de
trecerea la bransarea/contorizarea individuala, ca in cazul apei - dar NU este indeajuns si aici chiar trebuie sa apelam la
...softuri si algoritmi.... Din ce cauza? Asa cum am spus mai sus, daca dumneata locuiesti la mijlocul blocului, ai vecini care contribuie din plin la confortul tau termic, nu acelasi lucru se poate spune despre vecinul de la ultimul etaj, de la cel din partea de nord... , intelegeti? Si toate astea fara sa te intrebe cineva daca-ti convine sau nu. Sunt lucruri stabilite legal - pentru traiul in condominii, adica o anumita cantitate de caldura sa fie indeajuns pentru un apartament situat in mijlocul blocului, dar sa fie total insuficient pentru cei de la parter sau ultimul nivel - si aici intervin factorii de corectie, algoritmii, softurile !
Daca stai "la casa" - este cu totul altceva - ti se monteaza un contor si consumi cat vrei, sau
cat te tine...
............................
Ca sa raspund la intrebarea punctuala pusa de @im82:
...Privind paușalul, la două apartamente cu aceeași suprafață utilă, există număr diferit de calorifere = suprafață radiantă diferită. Se face, cine și cum poate face defalcarea în acest caz? În cazul nostru nu a exsitat nici o entitate care să facă o evaluare în sensul precizat de mine. Există norme în acest sens?
Din cele scrise mai sus de catre mine, poate ati inteles, dar mai vin cu alte precizari:
In asfel de cazuri, as. prop. poate face verificari ale instalatiei de incalzire si acolo unde constata abateri (calorifere marite, calorifere suplimentate, etc.), se pot face corectii ale suprafetei utile, in sensul maririi acesteia. Exista reglementari clare in acest sens si daca doriti putem dezvolta discutia.