avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energiei termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energiei termice

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se aduna valorile de la repartitoare rezulta o diferenta intre energia termica ce arata contorul general si suma energiei masurata de repartitoare. Cine plateste diferenta?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
im82,

Asadar, dvs. aveti acolo o situatie pe care noi, aici, nu o stim cu exactitate. Poate ca nici dvs. nu o stiti, de aceea, discutam, discutii...
Daca blocul este mai vechi (din epoca plumbuitului), niste oameni destu de destepti care se numesc proiectanti, au muncit si au incercat sa ofere tuturor proprietarilor de locuinte, un anumit confort termic, cat mai egal, indiferent ca locuinta era situata la parter, la ultimul nivel, ca era amplasata la sud, la nord sau in alt punct cardinal. Din aceasta cauza, apartamentele de la parter si cele de la ultimu etaj, desi au aceeasi suprafata utila, au avut calorifere cu mai multi elementi sau chiar mai multe calorifere si in principal din aceste motive, intotdeauna repartizarea costurilor cu incalzirea s-a facut dupa suprafata utila, nu dupa SET (SET-ul se numeste suprafata echivalent termica a unui calorifer, a unei instalatii de incalzire sau a unei tevi).
Daca instalatia originala nu a suferit modificari - ceea ce nu este cazul la dvs), treaba a mers bine, dar odata cu montarea de centrale termice individuale, instalatia termica a blocului a fost de-a dreptul dezechilibrata din punct de vedere termic. Nu mai vorbesc de faptul ca unii proprietari, mai smecheri, si-au suplimentate nr. de elementi la caloriferele existente , altii si-au montat calorifere mai mari si alte asemenea manevre, care mai de care mai in defavoarea altora.
Propunerea pe care a facut-o @DlGoe, de trecerea la bransarea/contorizarea individuala, ca in cazul apei - dar NU este indeajuns si aici chiar trebuie sa apelam la ...softuri si algoritmi.... Din ce cauza? Asa cum am spus mai sus, daca dumneata locuiesti la mijlocul blocului, ai vecini care contribuie din plin la confortul tau termic, nu acelasi lucru se poate spune despre vecinul de la ultimul etaj, de la cel din partea de nord... , intelegeti? Si toate astea fara sa te intrebe cineva daca-ti convine sau nu. Sunt lucruri stabilite legal - pentru traiul in condominii, adica o anumita cantitate de caldura sa fie indeajuns pentru un apartament situat in mijlocul blocului, dar sa fie total insuficient pentru cei de la parter sau ultimul nivel - si aici intervin factorii de corectie, algoritmii, softurile !
Daca stai "la casa" - este cu totul altceva - ti se monteaza un contor si consumi cat vrei, sau cat te tine...
............................
Ca sa raspund la intrebarea punctuala pusa de @im82:
...Privind paușalul, la două apartamente cu aceeași suprafață utilă, există număr diferit de calorifere = suprafață radiantă diferită. Se face, cine și cum poate face defalcarea în acest caz? În cazul nostru nu a exsitat nici o entitate care să facă o evaluare în sensul precizat de mine. Există norme în acest sens?

Din cele scrise mai sus de catre mine, poate ati inteles, dar mai vin cu alte precizari:
In asfel de cazuri, as. prop. poate face verificari ale instalatiei de incalzire si acolo unde constata abateri (calorifere marite, calorifere suplimentate, etc.), se pot face corectii ale suprafetei utile, in sensul maririi acesteia. Exista reglementari clare in acest sens si daca doriti putem dezvolta discutia.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2022
Manuela Rășină, administrator
Mulțumec. Asta voiam să evidențiez, că unii mai "deștepți" și-au montat calorifer și în balcon sau și-au montat calorifere mai mari. Ca atare, ei preiau mai multă căldură decât alții din totalul consumului. Și totuși, toți plătesc la fel și nu mi se pare corect acest lucru. Blocul a avut contorizare, dar probabil, tot acei deștepți au votat pentru paușal! Prin paușal înțețelegând probabil totalul de consum pe scară, care se repartizează pe numărul de consumatori conform cu suprafața utilă deținută. Doresc ca pe baza unei legi/norme să se poată defalca mai corect consumurile, deoarece multe apartamente dețin modificări care nu se evidențiază prin actualul "paușal" și mai ales pentru că nu se dorește instalarea repartitoarelor precum stipulează legea actuală. Suntem bloc vechi.
Pe de altă parte, în blocurile vechi, valoarea apartamentului era mai mică la ap. de la parter sau de la etajele ultime - conform cu beneficiile de căldură și apă impuse de acestea, chiar și fiind prevăzută compensarea prin numărul de elemenți de la calorifere la parter și la ultimul etaj.. Situația acum este și mai frustrantă, după ce le-am plătit ceilalți îmbunătățirile (izolații pe lateralele blocului etc), ei și-au modificat suprafața radiantă și tot noi ceilalți le plătim încălzirea. Așadar insist în a întreba care sunt normele și legile (și paragrafele) care pot face dreptate în această privință.

Asociația, ea însăși este incapabilă/neabilitată de a face corecții valabile, de aceea trebuie să se ia inițiativa cu sprijinul legii și , probabil, a unei instituții/firme abilitate să o facă.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2022
Manuela Rășină, administrator
@filip01
Zicala ta nu se potriveste aici. Pe bune...
Repet, proiectantii blocurilor au tinut cont ca pentru apartamentele situate la parte, la ultimul nivel, aparatamentele situate la nord si la exteriorul cladirilor, li se aplica niste factori de corectie, in sensul ca li se suplimenteaza nr. de elementi la calorifere sau chiar li se mareste numarul de calorifere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)