avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pe facturi emise de PFA (servicii IT) pentru ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pe facturi emise de PFA (servicii IT) pentru clienti din US

Buna ziua,
Daca sunt PFA cu norma de venit cod caen 6202 (servicii IT) si prestez servicii pt o companie din US, as vrea sa stiu daca depasesc plafonul de 300,000 lei si trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA, ar urma sa platesc TVA-ul sau doar trebuie sa prezint lunar o declaratie fara a achita ceva? Atfel spus, pentru facturile emise catre clienti din US ar trebui sa platesc TVA?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 00:03, 12 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
la depasirea plafonului de 300.000 trebuie sa va inregistrati in scop de TVA , insa daca veti factura catre firme din US nu veti factura cu TVA in continuare . Doar catre persoane fizice veti factura cu TVA 19%.
Multumesc mult!
Dar daca nu facturez cu TVA pentru firme din US, ar mai trebui de prezentat vreo declaratie lunara?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da , decontul de TVA ( Decont 300) e obligatoriu TRIM pana la 100.000 euro . Apoi devine LUNAR . SI declaratia 394 se depune si aia tot TRIM ( chiar si pe zero ) .
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal
Multumesc pentru raspunsurile prompte si detaliate!

As avea o ultima intrebare - inteleg ca daca as presta servicii pentru o firma din Romania si as depasi plafonul de 300.000 lei, ar trebui sa facturez cu TVA (respectiv, as avea avea mai multe taxe de achitat)?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
corect , pt prestari in Romania se factureaza cu cota TVA de 19% ( practic incasati de la client TVA si il dati mai departe la bugetul statului ) iar clientul isi va recupera acel TVA achitat prin decontul sau de TVA . Asta e mecanismul . Nimeni nu pierde ...teoretic :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestez servicii de it intracomunitare; va trebui sa plătesc și tva? MarcelSE MarcelSE Buna ziua! Prestez servicii de IT intracomunitare (catre o firma din UE, dar din afara Romaniei) si facturez cu taxare inversa (0% TVA, am cod de TVA ... (vezi toată discuția)
Declaratii tva codew codew Buna ziua, Sunt in curs de inregistrare pentru TVA. Am depus declaratia 070: trecere la TVA prin optiune. Am un contract cu o firma din UE. Prestez servicii ... (vezi toată discuția)
Cum plătesc tva ca programator cu pfa și client din sua? tudor07 tudor07 Sunt programator cu PFA (CAEN 6202) în România, neplătitor de TVA. Am un client în SUA. Anul acesta voi depăși plafonul de 300.000 lei. Trebuie să ... (vezi toată discuția)