avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calitatea membru sindicat. Control lider sindicat.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calitatea membru sindicat. Control lider sindicat.

Buna ziua. Am următoarele întrebări:
1. Personalul externalizat, care-si defasoara activitatea la sediul utilizatorului, poate deveni membru al sindicatului existent la locul de munca?
2. Cum poate fi verificat salariul liderului de sindicat pentru a preveni actele de corupere în favoarea angajatorului și defavorizarea membrilor din sindicatul pe care-i reprezinta in negocieri?

Cu multumiri.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2022
bucur.adrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: bucur.adrian , utilizator 12:42, 15 Februarie 2022
1. Personalul externalizat este incadrat la angatorul la care exista sindicat ?

2. Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.

In speta, vorbiti despre salariul acordat de angajator sau de sindicat?
Buna ziua.
1. Sindicatul este existent la utilizator, nu la angajator. Insa in dreptul muncii exista asa numita "egalitate de șanse", deci dacă beneficiez de aceleași drepturi ca și angajații utilizatorului, ar trebui pe cale de consecință sa am si dreptul de a fi membru de sindicat, pana la încetarea activității la sediul utilizatorului. Ati înțeles probabil, ca personalul externalizat, este pus la dispoziția utilizatorului, de către angajator, nefiind deci încadrat la utilizator.
2. Este vorba despre salariul acordat de angajator, pe lângă indemnizația de lider de sindicat, aceasta din urma fiind plătită din banii cotizanților. Problema este ca exista, suspiciuni, mai mult decât rezonabile, ca persoana aleasa și-a negociat procentul de mărire al salariului, de câteva ori mai mare decât cel negociat pentru membrii de sindicat care-l plătesc sa le reprezinte interesele. NU pot da cifre... dar ideea este ca aici, in opinia mea este caz penal... atât pentru conducerea unității cât și pentru liderul de sindicat. Corupție cumva? Abuz în serviciu? ,,,, Hmmmmm
NOTA: într-un fel a fi angajat dar și lider de sindicat este un conflict de interese, pentru ca privind din perspectiva sindicala, acesta își poate negocia salariul, discret, fără știrea membrilor de sindicat, în folos propriu, Pe de alta parte este pus sa aleagă intre companie și sindicat... Este evident ca din punct de vedere financiar, compania este mai puternica si-l poate corupe.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2022
bucur.adrian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confidentialitatea contractului individual de munca si a fluturasului de salariu  manol manol va rog sa-mi spuneti punctul dvs daca angajatorul are dreptul de a pune la dispozitia liderului de sindicat contractele individuale de munca si fluturasii de ... (vezi toată discuția)
Atributii lider de sindicat BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ in baza careuia functioneaza un sindicat. Cum se aleg reprezentantii salariatilor si liderul de ... (vezi toată discuția)
Obligatia confidentialitatii salariului - pentru cine se aplica? userul_meu userul_meu Buna ziua. Pentru cine se aplica efectiv obligatia de conffidentialitate a salariului? Cf codului muncii Art. 163. [confidenţialitatea salariului] (1) ... (vezi toată discuția)