avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani și am o fiica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani și am o fiica de 18 ...


Bună ziua,sunt căsătorită de 18 ani și am o fiica de 18 ani; soțul meu are mai multe proprietăți,însă eu nu am nimic pe numele meu.,sunt achiziționate înainte de căsătorie. Am avut un apartament care a fost vândut acum câțiva ani,la care eram și eu coproprietar împreună cu el..
Ma gândesc de ceva timp la divorț,însă as dori sa știu dacă în situația de fata am vreun drept ,dacă as rămâne cu ceva în urma divorțului? Fiica mea ce drepturi are? ea își dorește ca orice ar fi sa rămân în aceeași casa cu ea.
Mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca bunurile sunt ale sotului, bunuri proprii, nici dvs si nici fiica nu aveti vreun drept.
Fiica are drept de mostenire cand tatal va deceda, iar dvs aveti un drept de creanta- drept sa obtineti o suma de bani adica, daca ati investit in vreo proprietate.
Bunurile cumparate de sot inainte de casatorie sunt bunuri proprii ale acestuia, ceea ce inseamna ca sotul este unic proprietar al imobilelor respective.
In cazul unui divort si partaj aceste bunuri nu se vor imparti intre dvs. si sot, intrucat bunurile care se impart inttre soti la partaj sunt doar bunurile comune al sotilor, bunurile dobandite de soti impreuna in timpul casatoriei.
Partajul este operatiunea juridica prin care se pune capat starii de coproprietate si consta in impartirea bunurilor comune intre coproprietari, fiecare dintre acestia devenind proprietar exclusiv asupra unei parti determinate sau asupra unui bun dintre acelea care se aflau in coproprietate.
Dvs. aveti un drept de creanta in ceea ce priveste imbunatatrile aduse acestor imobilelor, cu alte cuvinte aveti dreptul sa fiti despagubita de sot cu sumele de bani investite pentru intretinerea/imbunatatirile adusa imobilelor.
De asemenea, aveti dreptul sa obtineti o cota-parte din bunurile mobile dobandite impreuna cu sotul in timpul casatoriei. Potrivit Codului civil, banii sunt bunuri mobile.
In cazul unui partaj, fiica dvs. nu are nici un drept cu privire la bunurile care intra in masa partajabila.
Ce ati facut cu banii pe care i-ati obtinut din vanzarea apartamentului, bun comun al dvs. si al sotului?
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apatament inainte de casatorie anamarianastase anamarianastase Sunt casatorita de 5 ani si impreuna cu sotul meu ne-am mutat de o jumatate de an in apartamentul lui primit inainte de casatorie. Pana acum am stat in chirie ... (vezi toată discuția)
Divort tocalione tocalione care este deosebirea dintre divort si partaj, de ex: ea a platit avansul apartam. dupa care am stat si platit inpreuna , eu , salariu mai mare pana s-a ... (vezi toată discuția)
Partaj anonim anonim In urma divortului in care exista un minor si imobilul apartine sotului prin act de vinzare cumparare, dinaintea casatoriei, cum se face partajul? (vezi toată discuția)