Am si eu o intrebare legata de un contract cu un restaurant. Mai precis un contract prestari servicii pentru o nunta.
Evenimentul a fost amanat timp de 2 ani in contextul pandemiei.
Deoarece anul acesta nu a mai fost amanat, am fost contactat de catre acestia pentru a fi instiintat ca urmeaza o majorare a pretului serviciilor, sustinand ca ar exista in contract o clauza conform careia acest lucru este posibil pe fond economic.
Am inspectat cat de atent posibil contractul si am gasit urmatorul lucru:
"Prestatorul trebuie sa asigure serviciile comandate si confirmate la tarifele si preturile convenite; preturile pot suporta cresteri in functie de nivelul de taxare stabilit de guvern"
Este aceasta clauza suficienta pentru a le justifica cererea? De asemenea ce reprezinta mai exact acest nivel de taxare?
Multumesc frumos, si va doresc o zi buna in continuare.
Cu plata efectuată sau nu, contractul este contract.
Sunt unii care au semnat acte pe un preț și acela este prețul dacă nu exista clauze corespunzătoare.
Și eu am procese pentru care am fost plătit acum 2 ani sa aștept și nu mai cer alți bani ca am așteptat.
La aceeasi bani azi ieșeam în pierdere cu vreo 9%.
Contractul stabilește anumite condiții juridice care trebuie respectate.
Astazi nu as fi acceptat banii de acum 2 ani ci alții dacă nu aveam contract cu plata efectuată.
Eu nu închei contracte precum statul român cu avocatii sai...
Se spune ca exista o arta a încheierii contractelor...
pop_m
Utilizator 2din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule Lascoschi, de principiu aveti dreptate, insa:
- la un astfel de contract se plateste un avans, deci beneficiarul contractului nu a platit tot serviciul, ci o parte (mica) din el.
- ar trebui analizat si cine a solicitat amanarea prestarii serviciului, si ce acte aditionale s-au incheiat cu aceasta ocazie.
- si nu in ultimul rand ar trebui analizate clauzele de reziliere - altfel beneficiarul s-ar putea sa se trezeasca fara locatie de nunta.
Asta, pe partea legala.
Moral, asa cum a spus si latka, trebuie si beneficiarul sa inteleaga ca pretul utilitatilor a crescut, pretul alimentelor a crescut. Eu personal nu as fi mai cocos decat e cazul cu cel care imi poate scuipa in ciorba....
Contractul este contract.
Insa, se pot înțelege și amiabil dincolo de contract.
Contractele presupun și anumite riscuri pe care avocatii le prevăd, le anticipează dacă sunt atenți.
Între juridic și moral nu exista mereu corespondenta.
deadman
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Evenimentele de acest gen se organizeaza de regula cu aproximativ un an inainte. Daca intr-un an s-au triplat preturile (ipotetic vorbind) tot eu ar trebui sa suport acest cost?
De asemenea, nu vi se pare aiurea ca de fiecare data cand exista probleme, beneficiarul/utilizatorul final are de pierdut mereu?
Companiile, si aici vorbest despre orice companie, au ca scop profitul, lucru complet normal, drept urmare isi vor vedea intotdeauna numai interesul propriu.
Facturile si pretul la multe altele au crescut si pentru noi nu doar pentru companii, dar nu am vazut si nici nu cred ca o sa vad vreodata o companie care sa vina la un client sa ii spuna ca ii face o reducere pentru ca are probleme financiare. De ce ar trebui sa fie diferit in cazul acesta; de ce sa ne simtim noi obligatii moral cand moralul nu are si nu a avut niciodata de a face cu termenul de afacere.
Dar lasand paranteza cam mare pe care am facut-o, aici era strict vorba de partea legala.
pop_m
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Strict pe partea legala, verificati clauzele de reziliere, inainte de a merge la negociere, ca sa stiti la ce va expuneti.
Cel mai probabil, daca nu ajungeti la o intelegere, restaurantul va rezilia contractul si va va returna avansul.
Decizia va apartine.