avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cod TVA retras - Facturare fara tva ??
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cod TVA retras - Facturare fara tva ??

Buna seara, am nevoie de un pic de ajutor.

Daca pe 01.03.2022 pierd codul tva pentru nedepunere declaratii la timp, am urmatoarele situatii:

1. ce facturi am emis cu tva, trebuie sa il platesc pentru care nu pot sa ma deduc.
2. pentru ce facturi emit acum, fara tva, daca nu colectez tva si le emit fara tva, trebuie sa platesc tva?
3. pentru ce facturi am emis cu tva si platesc la stat, pot dupa ce recuperez codul tva sa ma deduc?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 23:11, 21 Martie 2022
Avand cod anulat incepand cu 01.03.2022 nu mai aveti drept de deducere pt ce achizitii aveti si aveti OBLIGATIA COLECTARII TVA la facturile emise.

" ART 11 alin 8 Cod Fiscal
(8) Persoanele impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) și lit. h), nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate, dar sunt supuse obligației de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VII, aferentă operațiunilor taxabile desfășurate în perioada respectivă. În cazul înregistrării în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabilă își exercită dreptul de deducere pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea în primul decont de taxă prevăzut la art. 323 depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile. După înregistrarea în scopuri de taxă conform art. 316 alin. (12), pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi în care înscriu distinct taxa pe valoarea adăugată colectată în perioada respectivă, care nu se înregistrează în decontul de taxă depus conform art 323


Tinand cont de baza legala de mai sus :

1. Pt ce facturi ati emis cu TVA aveti obligatia colectarii lui si platii la buget prin Declaratia 311. ( se depune pana in 25 a lunii urmatoare )
Nu aveti drept deducere la achizitii doar dupa ce va reluati codul de TVA . ( se deduce atunci pentru ce facturi ati primit cand aveati codul anulat )

2. Chiar daca emiteti facturi fara TVA , aveti obligatia colectarii TVA si platii la buget ..ca la pct 1.
TVA se va calcula din valoarea facturata .
Ex : daca factura e de 119 lei ..... TVA va fi de plata la stat : 119x 19/119 = 19 lei

3. Vedeti pct 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de declarare in inactivitate primite de la anaf albu.andrei1985 albu.andrei1985 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema. Ca urmare a unei decizii de declarare in inactivitate primite de la ANAF incepamd cu data de ... (vezi toată discuția)
Neplatitoare de tva, depundere d300 in zero anamaria88 anamaria88 Am o firma care nu a avut activitate o perioada de timp si cei de la anaf ne-au trecut din oficiu pentru depunere in zero a D300, de la platitor de tva la ... (vezi toată discuția)
Factura cu tva pentru beneficiar inca neplatitor iulianmoldovan77 iulianmoldovan77 Buna ziua. Am o intrebare la care va-ș ruga să-mi dati raspuns.: Vreau sa cumpar ceva la care sa platesc tva, dar firmei mele nu ia iesit actele pentru ... (vezi toată discuția)