avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuz plata citire repartitor si caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuz plata citire repartitor si caldura

Buna Ziua! m-a inclin din nou in fata dumneavoastra cu o problema nemaiintalnita de mine pana in prezent.Un locatar din cadrul unei asociatii de proprietari,asociatie ce are contact cu o firma de repartitoare, nu doreste sa plateasca citirea repartitoarelor pe motiv ca nu s-a prezentat nimeni sa-i citeasca ?! ( cu toate ca eu m-am intalnit cu d-nul trimis sa citeasca repartitoarele chiar pe una dintre scari sunand la apart.)si totodata nu este de acord cu suma ce i s-a repartizat prin factura de la firma pe motiv ca nu ar fi consumat deloc, repartitoarele fiind pe zero ?!.Cei de la firma au emis factura, eu i-am trecut-o la plata, el nu vrea sa-o plateasca ce pot face in situatia asta tinand cont ca factura radet a fost achitat,factura pentru citire a fost achitata, cei de la repartitoare spun ca luna viitoare locatarul va primi o factura pe minus, dar eu cum sa ma scad in acte , cine plateste ceea ce au facturat luna trecuta? Si citirea?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:05, 22 Ianuarie 2010
Va rog sa-mi spuneti exact ce scrie ca titlu la rubrica si ce totaluri aveti pe acele rubrici (la cele privitoare in lei).
..........................
Cred ca incep sa inteleg
Firma Dv. de calcul nu tine in cont aceste unitati la cei cu consum estimat, ci le scade imediat in luna urmatoare si atunci:
- Dv. in lista cotelor treceti la cei cu minus sumele pe care le au de primit inapoi cu minus, astfel incat totalul pe coloana la caldura sa fie exact factura RADET.
Nu le puneti 0(zero), le puneti sumele cu minus.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
elga50, moderator
Sa incercam:
Adunati valoarea celor 2 facturi. Suma acestora trebuie sa fie egala cu totalul sumelor afisate pe listele de plata in cele 2 luni.
Daca un proprietar a avut pe lista de luna trecuta de plata 150 lei si acum conform factiurii noi are -100 lei, inseamna ca i s-a pus pe lista anterioara mai mult.
- Daca a apucat sa achite cei 150 lei, faceti o coloana separata sau treceti la coloana "restante" suma de 100 lei cu minus (-100).
- Daca nu a apucat sa achite cei 150 lei acestia ar trebui trecuti in coloana "restante" (150 lei) . Acum treceti in aceasta coloana la proprietarul respectiv suma de 50 lei cu plus, ca atat mai are de plat dupa ce s-a scazut suma de 100 lei. (150-100 =50)

Deci daca pe factura are proprietarul acum -100 lei trebuie sa-i dati banii, dar nu numerar ci scazandu-i din suma restanta de luna trecuta sau din suma de plata aferenta acestei luni.
la acesta firma de repartitaore nu se inmaneaza un tabel ci 60 de facturi pentru cele 60 de apartamente+un "borderou"( daca pot sa-i spun asa)si factuira separata pt comision. Un acest borderou sunt trecute toate apartamentele unul sub altul cu suma de plata pt consum comun si individual al fiecarui proprietar. Unii dintre proprietari au o suma trecuta cu minus ceea ce m-a dus cu gandul ca au platit mai mult decat trebuia luna trecuta ( fiind estimat un consum nereal) dupa insiruirea tuturor proprietarilor cu sumele de plata aferente scrie Total:Costuri incalzire 6621.16( corespunde cu factura Radet), regularizare: rest de plata 6763.50 rest de primit:142.34
Eu am adunat toate sumele de plata ale tuturor proprietarilor ( cei care nu au pe minus) si da 6763.50 lei si suma celor care sunt pe minus da 142.34lei
In lista de plata a blocului voi avea o factura RADET de 6621.16 si un total de coloana incalzire de 6763.50 tinand cont de faptul ca pe cei cu minus i-am trecut ca suma de plata 0.00 lei. ??!!??
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
andradaa, utilizator
Bun trec minus mi-a iesit totalul pe coloana ...dar el sa zicem ca are de plata toate celelalte servicii( apa rece,calda gunoi etc) 200 lei si la caldura eu trec -50. Inseamna ca el plateste doar 150? sau plateste 200 cat are de fapt de platit fara incalzire?

Va multumesc pentru rabdarea avuta, este greu sa incerci sa descurci problemele altora!
Plateste numai 150 lei.
In fisa individuala a proprietarului o sa vedeti ca va da "zero" daca treceti si acolo 200 lei intretinerea si 50 lei regularizare sau stornare, ramanand si acolo obligatia de plata 150 lei.
Cand eliberati chitanta cu 150 lei, o inregistrati acolo si debitul se stinge.

Alte discuții în legătură

Coloane distributie caldura dan6i dan6i Daca un locatar, dintr-o asociatie de proprietari a izolat coloanele de distributie din apartamentul sau, poate fi micsorata cota de contributie? Ce ... (vezi toată discuția)
Repartitoare radio Dabal Dabal Buna ziua, Zilele trecute a venit mama suparata foc pe administratorul blocului si pe radet ca mai nou ne obliga sa ne schimbam vechile repartitoare cu ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate dalias dalias Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul ... (vezi toată discuția)