avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac?

Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac?


Sunt tatăl unui minor în vârstă de 5 ani, care a rezultat în urma unui concubinaj. M-am despărțit de mama copilului și am decis împreună ca micuțul să rămână la mamă, unde îi trimit o sumă de bani lunar plus hăinuțe, încălțăminte, de curând un covor din acela pentru copii + jucării.

Copilul este diagnosticat cu TSA (Tulburare în spectru autist) și primește o pensie de handicap lunară. Am fost de acord ca mama copilului să fie însoțitor legal.
Au trecut 8 luni de atunci.
Mama nu dorește să îmi comunice la ce sumă se ridică acest beneficiu financiar pe care îl primește copilul meu. Plus că trebuia să contacteze un logoped + un specialist pentru a face terapie cu copilul acasă. Nu a făcut acest lucru și nu știu de ce tot stă pe loc când timpul este important pentru recuperare când este vorba de un copil cu autism.
Trebuia să mergem cu copilul la un medic stomatolog fiindcă are carii la dințișorii de lapte și dantura trebuie îngrijită din timp. Nu a făcut acest lucru.
Am solicitat informații către instituția care a decis acea pensie. Funcționarii nu doresc să îmi comunice informațiile solicitate.

Din câte am înțeles, eu, ca tată biologic, pot obține o anume hotărâre judecătorească ca să pot obține informații de la instituțiile statului, de la medici și să pot obliga mama să asculte și de sfaturile mele pentru educația copilului, dar nu știu cum se numește și nici pașii necesari. Mă poate ajuta cineva cu aceste informații? Vă rog mult...
Mulțumesc

Cel mai recent răspuns: lavinia jalonschi , utilizator 19:24, 29 Aprilie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
că mama a semnat un fel de declarație definitivă, pe care i-au pus-o la dispoziție cei de la Direcția de Asistență Socială, prin care are drepturi și puteri depline asupra copilului, toate deciziile fiind luate de către mamă, iar tatăl înlăturat sau doar dacă are mama chef să-l informeze despre copil.

nu exista asa ceva
Copilul primeste alocatie dubla si o prestatie sociala in cuantum de 300 de lei! Mama este angajata primariei in functia de asistent personal al minorului si nu are de ce sa va comunice dvs salariul pe care il incaseaza. Dar doar de dragul discutiei, este vorba de salariul minim la care se adauga un spor de gradatie si norma de hrana. Cam 1500 de lei in total!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cele indicate de dvs. rezultă că doriți să cunoașteți cuantumul pensiei de handicap sau al beneficiului financiar atribuit de stat copilului cu dizabilitate, grad grav cu asistent personal (denumit însoțitor legal de dvs. ca fiind mama copilului). De asemenea, sunteți nemulțumit că nu a contactat un logoped și un specialist pt. a face terapie cu copilul, ori că nu l-a dus la stomatolog.
Răspuns: Mama nu este obligată să vă comunice cuantumul indemnizației care i se acordă în calitate de asistent personal pentru că este un drept personal asemănător salariului. În orice caz, această indemnizație este la nivelul unui salar minim pe economie, deci circa 1.500 lei net - se poate verifica online.
Privind indemnizația compensatorie acordată unui copil cu handicap grad grav este de circa 320 lei net la care se acordă încă cirac 115 lei o altă compensație, deci copilul primește de la stat aprox. 530 lei net.
Totalul veniturilor familiale este de aprox. 2.030 lei net din care mama trebuie să plătească tot ceea ce ține de necesitățile casei și cele personale ale ei și ale copilului.
Nu ați specificat cuantumul acordat copilului dvs. lunar cu titlu de întreținere sau pensie alimentară, dar doriți să cunoașteți veniturile mamei și ale copilului.
Ca un tată responsabil, după cum spuneți că sunteți (fără a indica ceva în acest sens), ar fi mai indicat să întrebați familia dacă are nevoie de ajutor financiar având în vedere severitatea bolii copilului sau eventual să-i acordați mamei ajutor fizic pentru transportul copilului la diverși specialiști. Să nu uităm că un specialist nu prestează activități gratis la domiciliul cuiva și nici nu poate obliga o persoană cu dizabilități grave să coopereze/comunice (iar copilul e declarat autist).
În calitate de tată contribui financiar pentru copil, suma se ridică undeva la 1000 lei cash trimisă prin intermediul bancar la care se adaugă alte sume cheltuite pentru hăinuțe + încălțăminte + jucării + bani pentru diverse cumpărături când sunt cu copilul (la mine sau la domiciliul copilului). I-am cumpărat un nou brad de Crăciun (pe cel vechi cumpărat tot de mine l-a "pierdut" mama pe parcursul anului) + instalații și accesorii, un covor gros pentru copii, o mașinuță-bicicletă pe care o conduce pe afară, o motocicletă din plastic cu 3 roți pentru echilibru, un ursuleț cu butoane care vorbește/ cântă în limba română de care este foarte atașat (doarme cu el). De cele 3 șepcuțe cumpărate de curând nu mai zic, pe care mama le-a pierdut cine știe pe unde. Cele cumpărate de mine se pierd, cele cumpărate de ea nu. Se întâmplă des pe la ea, înțeleg. În fine...

Domiciliul copilului se află la bunicii materni, alcătuit dintr-un apartament cu 2 camere unde mai există și alți membrii ai familiei care domiciliază acolo (bunica, bunicul, unchiul + soția + copilul lor, mama în speță și copilul meu + un câine cât muntele de mare din rasa Cane Corso, rasă deosebit de periculoasă conform legii, dar nu mai comentez pe acest aspect deoarece toți iubiți câinii periculoși, mai puțin părinții cărora le-au fost mutilați copii fix de câinii familiei). Bunicii se ocupă de necesitățile casei, căci așa au declarat, nu mama copilului. Presupun că își aduce contribuția cu o sumă de bani și mama copilului la utilitățile casei, dar nu la modul cum ai afirmat dumneata.

Da, sunt de acord că un specialist nu prestează activități gratis, tocmai de aceea am deschis acest topic pe forum, ca să aflu ce sumă primește copilul, adică fix acea sumă de bani pe care o risipește mama pe alte activități, în afară de singura activitate la care am fost de acord și anume aceea de a investi banii de pe urma încadrării în handicap pentru terapia la domiciliu. Așa ne-a sfătuit medicul neuro-psihiatru și asistentul social, adică doi specialiști.
Aflând suma pe care o risipește mama, căci altfel nu îmi explic pasivitatea ei de asistent personal, doresc să dublez acea sumă și să începem odată terapia la domiciliu. A pierdut un an. Era important acest an pentru evoluția sănătății copilului..

Nu vreau să gândesc că neglijează evoluția stării de sănătate a copilului.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca dvs nu intelegeti. Acei 1500 de lei nu sunt banii copilului, sunt salariul mamei! Mama este angajata asistent personal si NU poate avea un alt serviciu! Dvs credeti ca din acei bani ea poate plati si terapie si doctori si facturi si mancare?? Doar terapia pt un copil cu autism se ridica la peste 4000 de lei pe luna! Dvs ati fost de acord pt ca era cea mai logica alegere! Sq nu imi spuneti ca ati prefera sa ii fiti dvs insotitor, ca nu cred o iota. In alta ordine de idei, daca doriti terapie trebuie sa contribuiti cu mai mult de 1000 de lei la intretinerea copilului.

Alte discuții în legătură

Mama cheltuie pensia de handicap a copilului nejustificat (plimbări ... MaraToaderia20 MaraToaderia20 Mama cheltuie pensia de handicap a copilului nejustificat (plimbări dese, facturi, cosmetică personală..) Salutări calde! Sunt tatăl unui minor ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie nu vrea sa-mi dea actele pentru minorul bolnav laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, O pot actiona in judecata pe fosta sotie ca nu vrea sa-mi arate actele pentru unul din minori care este bonlav si nu vrea sa-mi spuna ce ... (vezi toată discuția)
Mama copilului nu mai tine cont de înțelegerea de comun acord ... Mihaescu1982 Mihaescu1982 Mama copilului nu mai tine cont de înțelegerea de comun acord si dorește sa schimbe domiciliul acestuia. Ce pot face? Dintr-o relație în concubinaj ... (vezi toată discuția)