avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil ! Titlu de proprietate - Am un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil ! Titlu de proprietate - Am un apartament la bloc, cumparat inainte de 1989. ...

Buna seara,
Am un apartament la bloc, cumparat inainte de 1989. Cum si de unde pot obtine titlul de proprietate, va rog ? Ce acte sunt necesare ?
Daca exista vreun site unde pot gasi explicatii, v-as fi recunoscatoare daca mi l-ati inndica. Sau spuneti-mi va rog, de unde sa inep.
Titlului de proprietate - act care atestă proprietatea pentru apartamente, în vederea întabulării. - asadar nu este acelasi lucru cu acel contract de vanzare-cumparare, altminteri nu ar exista 2 sintagme diferite. Actul de vanzare-cumparare NU se poate intabula !
Stimata @aeg , acum ce sa facem daca nu ne credeti ? actul care va atesta proprietatea este contractul de vanzare-cumparare . Eu am intabulat pe baza unui asemenea contract , iar in zona mea exista carte funciara din secolul 19 , deci functionarii cred ca stiu despre ce ar fi vorba... Mergeti la OCPI ( Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara ) si va veti convinge ca puteti intabula ( cartea funciara este tinuta de OCPI ) . PS . Daca doriti , trimiteti-mi pe mesaj privat o adresa de e-mail si ma ofer sa va trimit poza extrasului meu de carte funciara , pe acesta fiind evidentiat si documentul pe baza caruia s-a facut intabularea .
aeg a scris:

Cum si de unde pot obtine titlul de proprietate, va rog ?

Îl aveți.

Titlu de proprietate: act sau fapt juridic pe care se întemeiază dreptul de proprietate al unei persoane asupra unui lucru (contract de vânzare-cumpărare, de donație, moștenirea, uzucapiunea etc.).
[ link extern ]
Sursa: EuroAvocatura.ro, Titlu de proprietate , Drept Civil, Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
aeg a scris:

Titlului de proprietate - act care atestă proprietatea pentru apartamente, în vederea întabulării. - asadar nu este acelasi lucru cu acel contract de vanzare-cumparare, altminteri nu ar exista 2 sintagme diferite. Actul de vanzare-cumparare NU se poate intabula !

Cine v-a spus „minunea” asta (ca să nu-i zic altfel)?
Ia întrebați-l:
Proprietatea dobândită în baza unei hotărâri judecătorești se poate întabula?
Păi o cheamă altfel: Sentință sau Decizie, după caz.

Mă tem că în curând o să vrea vreunul să găsească scris ... „a la proasta” (expres) și sintagma „hotărâre judecătorească” sub Sentință/Decizie, ca să nu-și obosească neuronu'...

Niciun act nu este facut prin notariat.

Așa si!? Nici hotărârea judecătorească nu are „ștampilă notarială pe timbru”, dar este al naibi de autentică.

Actele de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) sunt înscrisuri autentice. Nici ele nu vi s-au „făcut prin notariat”.

Dacă ați cumpărat înainte de 1989, dvs. trebuie să fi cumpărat în baza Legii 4/1973
Și iaca ce grăia această lege:
Art. 54.
„Contractul de imprumut, contractul de construire, precum si contractul de vinzare-cumparare incheiate in conditiile prezentei legi au valoare de inscrisuri autentice ...

Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2022
romascanu, moderator
Doamna are dreptate cumva... noi avem un apartament cumpărat în 1978 și există, pe lângă contractul de vânzare-cumparare încheiat cu instituția de stat care l-a construit și procesul verbal de predare a locuinței și un Titlu de proprietate, cartonat, pe care sunt trecute adresa imobilului, suprafața (construită și utilă), numele cumpărătorului și niște stampile.
Aici aveți informații despre instituțiile care au emis contractele de vânzare-cumpărare în perioada comunistă și unde se află arhiva acestora... Vedeți de la ce instituție a fost cumpărat imobilul și încercați să luați legătura cu deținătorul arhivei, este posibil să vă poată ajuta... [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Acontractul de vanzare cumparare a unui apartament se poate face si de catre un avocat?ce onorarii sunt? ancutica ancutica Doresc sa vand un apartament cu 2 camere si as dori sa stiu daca actele le pot incheia si la un avocat;ma gandesc ca au onorarii mai mici. (vezi toată discuția)
Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: ... Ileana2022 Ileana2022 Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: este scrisă greșit scara, atât în contractul de vânzare-cumpărare (întocmit în ... (vezi toată discuția)
Pierdut contractul de la apartament galosh galosh Am tot cautat sfaturi pentru pasii care trebuiesc urmati in cazul pierderii/distrugerii a contractului de la apartament, si nu am gasit. Apelez aici ca poate ... (vezi toată discuția)