avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ...

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers cu inculpatul la care el de pe banda interioara(banda 1) a intrat direct on mine virand la dreapta eu deplasandu-ma pe banda 2 care sagetile indicau inainte sau dreapta.Politia ma scos pe mine vinovata ptr ca el a intrat primul in sensul girat precizand ca eu am intrat a 2 dar deja eram intrata de mult si ma aflam in sens g.Va rog sa ma ajutati cu un model de contestatie si daca am sanse sa castig in instanta.Tin sa precizez ca politia a tinut cu inculpatul si la favorizat si mai tin sa precizez ca se cunosteau dupa comportament lor ajutandul cu ce trbuia scris si pe mine ca femei cu copilul langa mine nu ma bagat de loc in seama

Ce nu intelegeti dvs. acum, veti pricepe dupa un numar de ani. Numarul de kilometri parcursi nu e o garantie solida pentru a te feri de necazuri in trafic. Fiziologic vorbind, dupa o anumita virsta , in ciuda milionului de kilometri lasati in urma, ceva scirtîie si vei avea intotdeauna citeva secunde intîrziere in a lua decizii. Pina sa devina o certitudine oprirea procesului imbatrinirii sau reversibilitatea vietii mai e ceva timp.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie lamurita problema benzilor de circulatie. In sensul giratoriu exista sau nu benzi de circulatie. Conform Codului rutier banda de circulatie este o subdiviziunea longitudinală a părţii carosabile, materializată prin marcaje rutiere sau alte mijloace.
Conform Dictionarului limbii romane longitudinal este ceea ce este asezat in directia lungimii. Drumurile au atat portiuni drepte cat si curbe. In cea din urma categorie intra drumurile in curba si cele din sensurile giratorii. Marcajele de pe asfalt din sensurile giratorii delimiteaza benzile de circulatie din respectiva zona. Prin urmare, in sensul giratoriu circulatia se desfasoara tot pe benzi..
In Codul rutier in cadrul intersectiilor dirijate sunt incluse si sensurile giratorii.. In intersectiile dirijate exista un drum cu prioritate si unul sau mai multe drumuri fara prioritate.. Pe drumurile fara prioritate sunt instalate indicatoare rutiere de pierdere a prioritatii (`Cedeaza trecerea~ sau `Oprire). In cazul intersectiilor cu sens giratoriu pe toate drumurile care converg in sensul giratoriu sunt instalate indicatorul `Cedeaza trecerea~. Prin aceasta reglementare a circulatiei autovehiculele care intentioneaza sa intre in sensul giratoriu sunt obligate sa acorde prioritate de trecere autovehiculelor care circula in sensul giratoru. Pe acest considerent legiutorul a incadrat intersectia cu sens giratoriu in cadrul intersectiilor dirijate.. Precizez ca prioritatea de trecere a unui autovehicul care circula in sensul giratoriu se refera numai fata de autovehiculele care intentioneaza sa intre in sensul giratoriu, nu si fata de celelalte autovehicule care circula in sensul giratoriu. Din postarile anterioare rezulta ca autovehiculul care se afla in sensul giratoriu isi pastreaza prioritatea atata timp cat se afla in sensul giratoriu. Total gresit.
In interiorul sensului giratoriu nu exista indicatoare rutiere privind prioritatea de trecere. Se aplica reglementarile prevazute in Codul rutier cu privire la schimbarea benzii de circulatie. conducatorul autovehiculului care schimba banda de circulatie trebuie sa acorde prioritate de trecere autovehiculului care nu schimba banda de circulatie.. Dvs. ati circulat pe banda 1 , iar celalalt autovehicul pe banda 2. Conducatorul autovehiculului care circula pe banda 2 trebuia sa va acorde prioritate de trecere.
IN CONCLUZIE, vinovat de producerea accidentului de circulatie este conducatorul celuilalt autovehicul pentru ca a schimbat banda de circulatie fara sa va acorde prioritate de trecere Dvs.
ing. Ioan Ciobanu
Ati uitat niste lucruri esentiale :
1. Conducatorul autovehiculului care s-a incadrat pe banda 1 , la intrarea in intersectia cu sens giratoriu, este obligat sa iasa din intersectie la una dintre urmatoarele 2 iesiri, altfel el se incadreaza la sanctionare conform art. 101 alin 1 pt. 16 " nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi;"
[ link extern ]
2. Pe de alta parte, daca sunt mai multi in situatia asta, conform spuselor dvs, ei au dreptul sa circule cit doresc in sens, cei de pe banda/benzile din interior neavind prioritate la schimbarea benzii spre exterior pentru a iesi. Asta inseamna BLOCAJ.
3. Intersectia in sens giratoriu isi pierde astfel rolul de fluidizare a traficului.

Prin urmare, prima regula ce trebuie respectata e sa-ti respecti banda preselectata la intrarea in sens.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)