avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca in Belgia ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca in Belgia ...

Buna ziua! Unchiul meu a avut un accident de munca in Belgia,in luna martie 2021,in urma caruia a ramas paralizat ,deoarece i-a fost afectata coloana. Pana in luna martie 2022 a stat intr-un centru de recuperare ,platit de asigurarile de acolo. Am uitat sa mentionez,el lucra ca si independent la o firma de constructii,avea toate drepturile platite la zi. A primit o indemnizatie de 1350 de euro pe luna,bani care ii primeste doar daca ramane in Belgia, daca vrea sa se intoarca in tara,nu mai primeste nimic. El are 61 de ani. Intrebarea mea este,daca acolo a muncit cu acte in regula,acolo s-a accidentat,are un certificat de handicap.statul belgian nu ar trebui sa-i asigure o pensie daca el se intoarce in tara? Ce sa faca in cazul asta? El vrea sa vina acasa. Daca vine in tara aici va avea drept de pensie? Are si in Romania 15 ani lucrati. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:09, 26 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun ca unchiul dvs. a lucrat si in tara cu contract individual de munca daca doreste sa se pensioneze. Trebuie sa aduca documente din Belgia ca a lucrat oficial si a platit contributiile sociale.
Aceste documente se ataseaza in dosarul de pensionare pe care il va depune in tara. CJP va cere documente din Belgia si va putea primi pensie si de la statul belgian conform normelor UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident munca produs in belgia adrian_ghelase70 adrian_ghelase70 buna ziua .Am lucrat 7 luni cu contract de romania dupa cele 7 luni mi a facut angajatorul (patronul belgian contract belgia)dar dupa o luna jumatate mi am ... (vezi toată discuția)
Contributii de asigurari sociale platite in alta tara membra ue aprov1961 aprov1961 Am 26 de ani lucrati in Romania si voi lucra in alta tara membra UE (Belgia) cu contract de munca acolo.Deci voi cotiza acolo. Ce se va intampla cu contributia ... (vezi toată discuția)
Divort belgia Rami83 Rami83 Locuiesc de 8ani in Belgia ,am doi copii născuți și crescuți aici ,de 7 ani și 14 luni,acum soțul vrea sa divorțeze ,eu venind in Belgia pt.el ... (vezi toată discuția)