avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In urma decesului tatălui a rezultat următoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire ...

In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire a unicei proprietăţi 1 apartament cu3 camere : 10/16 Mama ( soţia defunctului ) şi c âte 3/16 pentru fiecare din cei doi copii .
Întrebare :
-este posibil ca mama să facă donaţie în timpul vieţii sau să lase moştenire către unul singur din cei doi copii toate cele 10/16 părţi (cota deţinută ]n prezent ) .
- cum mai poate să intre în posesia a 1/2 din moştenire ( în urma decesului mamei ) celălalt copil în cazul acesta ?
Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:30, 2 Mai 2022
În urma răspunsului dvs. înţelegem că mama (care în acest moment în urma succesiunii după moartea tatălui are 10/16 iar cei 2 copii câte 3/16 ) poate să înstrăineze partea sa doar unuia din cei 2 copii care va dobândi astfel 13/16 , iar celălalt copil va rămâne doar cu 3/16.
Legea nu poate întoarce o astfel de acţiune discriminatorie?
Moştenirea nu mai apare a fi un drept consfiinţit conform căruia fiind 2 copii atunci fiecare să moştenească 1/2 în urma decesului mamei .
Mulţumesc
Buna ziua,

Mama detine o cota de 5/ 8, care poate fi instrainata, daca este realizata dezbaterea succesorala.

Cota-parte ideala, abstracta, matematica, odata determinata, poate fi instrainata.

Nu este necesara sistarea starii de indiviziune, prin partaj .

Instrainarea poate imbraca forma donatiei, a vanzarii-cumpararii, a contractului de intretinere.

Atat donatia, cat si testamentul, sunt supuse reductiunii, daca incalca rezerva succesorala a celorlalti mostenitori rezervatari.(copiii).

Vanzarea poate fi o donatie deghizata, daca pretul nu este real, sincer si serios.

In cazul contractului de intretinere, insa, cata vreme este respectata obligatia contractuala de intretinere, nu survine rezolutiunea acestui contract, ca si cauza de ineficacitate.

Cota de 3/ 8 apartine copiiilor, anume fiecare detine o cota de 3/ 16.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu poate întoarce o astfel de acţiune discriminatorie?


Discriminatoriu ar fi ca un proprietar sa nu fie liber sa dispună cum vrea de bunurile sale, pentru care a muncit în timpul vieții.
Exista niște principii de drept, care spun ca nimeni nu poate fi obligat să lase ceva moștenire urmasilor săi și nimeni nu poate fi obligat să accepte o succesiune.
Da, legea consfințește dreptul la moștenire și vocația succesorala, dar imparteala și dobândirea de bunuri nu sunt obligatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gici gici Buna seara!Tatal meu a decedat in urma cu 2 luni de zile,lasind in urma o garsoniera si un apartament cu 2 camere, garsoniera fiind trecuta cu clauza pe numele ... (vezi toată discuția)
Testament sau succesiune, care e soluția pentru a intra mai ușor în posesia unei moșteniri? teo.tec teo.tec Situatia initiala: o familie normala formata din 2 parinti plus 3 copii (la tara). Situatia actuala: 1) tatal a decedat (de 10 ani) 2) unul dintre frati a ... (vezi toată discuția)