avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei ...

Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația la ANAF, apartamentul nefiind pe.numele meu?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 19:46, 4 Mai 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic nu puteti inchiria apartamentul parintilor, pana nu faceti dovada proprietatii acestuia.
Dovada proprietatii unui bun imobil se poate face printr-un act autentificat la notariat. Dvs. aveti in acest moment doar o vocatie succesorala, dar nu puteti face dovada ca sunteti proprietarul apartamentului.

Practic puteti sa-l inchiriati, Dar, cum veti proceda, daca veti avea niste chiriasi dificili? Adica "uita" sa plateasca chiria sau utilitatile (intretinerea) ? Nu veti putea recupera in mod legal de la acestia debitele datorate pana nu faceti dovada ca dvs. sunteti proprietarul apartamentului. Daca refuza sa paraseasca imobilul, nu veti putea promova o actiune in evacuare, deoarece nu veti avea calitate procesuala activa, pentru ca nu veti putea face dovada ca imobilul va apartine si dvs. sunteti cel in masura sa-i evacuati.

Acestea sunt doar doua exemple de "complicatii juridice" daca inchiriati fara sa fiti proprietar.

Naicu a scris:

Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația la ANAF, apartamentul nefiind pe.numele meu?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anaf nu verifica nicio calitate de proprietar! De unde ati scos-o??
Păi ANAF-ul nu stie ca nu mai aveți frați sau surori , adică faptul că sunteți singurul moștenitor. Succesiunea trebuie făcută în orice caz. Doar asa deveniți proprietar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
DA! anaf chiar nu verifica! in plus, cum s-a mentionat deja, face un contract de mana si doar declara veniturile la anaf. Deci contractul nici nu ajunge pe la anaf, doar declaratia de venit cu suma respectiva... si impozitul
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2022
tiss25, utilizator
Chiar incheierea unui contract de inchiriere pe termen lung poate avea semnificatia acceptarii mostenerii parintilor Dvs, astfel ca aveti dreptul sa-l faceti! Numai ca practic e mai simplu si eficient daca mai intai deveniti proprietar pe acte. Dar puteti face si invers. Pe stat nu-l intereseaza daca ati fi incasat chiria si in numele altor mostenitori (de ex testamentari), numai eventualele ceilalti mostenitori vor putea sa cere de la Dvs partea lor si numai in cadrul termenului de prescriptie extinctiva

Alte discuții în legătură

Nu am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez ... KLM4 KLM4 NU am bani sa fac succesiunea dupa mama mea si as vrea sa inchiriez apartamentul ei ca nu am venituri decat mici. Ma ajutati va rog cu o idee cum sa inchiriez ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament. boby99y boby99y Buna ziua. In situatia in care inca nu s-a deschis sucesiunea in cazul a 2 mostenitori, cum pot inchiria un apartament din cele 2 existente in masa ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere scotty scotty buna, am si eu o problema . vreau sa inchiriez un apartament insa la proprietari este trecuta bunicamea(decedata). Mama lui tata . Cum tata este singurul ... (vezi toată discuția)