avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA in regim dropshipping pentru Romania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA in regim dropshipping pentru Romania

Buna ziua! Detin o firma neplatitoare TVA si as dori sa fac dropshipping direct din china in Romania si am cateva nelamuriri in privinta platii TVA-ului pentru importul din afara UE. As fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta.

Procesul va fi urmator: clientul intra pe site-ul meu, comanda produsul dorit, iar eu apoi intru pe platforma furnizorului si comand produsul respectiv in Romania introducand ca si adresa de livrare adresa clientului.

Acum stiu ca odata cu noile reglementari pentru import din afara UE din 1 iulie 2021 (IOSS), detinatorii de magazine online si platformele de tip market place sunt obligati sa colecteze TVA-ul din valoarea produsului pe care il vand si sa il plateasca cu ajutorul codului IOSS inregistrat legal. Iar daca acel produs, in momentul in care ajunge la vama nu detine un cod IOSS valid, va fi distrus.

Ei bine, furnizorul de unde cumpar eu produsele are un cod vaild IOSS si mi-a comunicat faptul ca pot trimite produsele in Romania cu codul lui. In cazul in care trimit produsele cu codul IOSS al furnizorului, TVA-ul va fi platit de el dar la valoarea produsului declarat de el. (ex. eu cumpar un produs cu 10 lei de la furnizor dar il vand clientului cu 30 lei, iar atunci TVA-ul va fi 19% din 10 lei - platit de catre furnizor)

Iar aici intervine dilema mea. Legea spune clar ca firma mea (ca si magazin online - shop), in cazul in care face import din afara UE, este obligata sa colecteze TVA-ul si sa il platesca la valoarea produsului declarat in factura (30 de lei). In schimb firmea mea este neplatitoare TVA si nu pot emite facturi cu TVA catre clienti. Iar daca as fi obligat sa platesc TVA-ul de import la valoarea produsului vandut de mine in shop (30 de lei) asta ar fi ca si cum firma mea ar fi platitoare TVA, desi nu este.

As fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o lamurire pentru aceasta problema deoarce contabila mea nu este foarte sigura ce sa ma sfatuiasca. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Johnny93 , utilizator 17:31, 22 Iunie 2022
Parerea mea... tu nu faci import. Importatorul este clientul final. E ca si cum tu ai o magazie in China, si livrezi produsul unui client din Romania. Nu tu esti importatorul, clientul este. TVA-ul e treaba lui. Esti importator doar daca tii stoc in Romania. Contabila ta nici nu va stii sa te sfatuiasca, asta nu e de mirare. Oamenii care nu se lovesc de astfel de probleme nu stiu. Sa cumperi un produs nu inseamna ca esti si importator pentru el. E o mare diferenta. Poti cumpara produsul si sa il tii, spre ex. in propria magazie din China, sau de ce nu, din Egipt sau oriunde in apropierea EU. Tu nu platesti niciun TVA pana nu il importi - adica il aduci in tara, in numele tau, nu in numele clientului. Produsul acum intra in tara in numele clientului.

Obligatia ta legala pare a fi alta... sa informezi clientul ca produsul provine din magazie din China, ca sa stie ca o sa plateasca TVA, si produsul o sa fie oprit in vama.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
Johnny93, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe dropshipping romania bbadrian29 bbadrian29 Buna seara, As vrea sa stiu si eu care care ar fi taxele de platit pentru o afacere de tip dropshipping cu produse din China. Mentionez ca nu vand produsele ... (vezi toată discuția)
Vanzare amazon eu - import produse china NEGOITA92 NEGOITA92 Buna ziua, Am o firma SRL D neplatitoare de TVA in Romania. Doresc sa import produse din China si sa le livrez in depozitele Amazon din UE ... (vezi toată discuția)
Cumparare/revanzare online firma neplatitoare tva iulian0507 iulian0507 buna ziua, vrem sa facem o firma neplatitoare de tva , unde sa re-vindem produse cumparate de pe un alt site unde avem un discount. singurul document al ... (vezi toată discuția)