avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ...

În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul.
Angajatorul aflând ulterior când au primit notificare de la ITM.
Momentan totul a stagnat, ulterior mi-am luat un avocat, a făcut demersurile către parchet pentru a afla numărul unic al dosarului și către cei de la itm ca să primească acel FIAM RAPORT ITM.
Polițistul de caz, după 2 luni de zile încă îmi spune ca nu a primit nimic de la itm presupun ca acel dosar /FIAM în urma AM
Nici avocatul meu după aproape o luna de zile nu a primit acel FIAM.
În urma cererii făcute de avocat către parchet, unde spune următoarele "va comunicam ca cererea dumneavoastră împreună cu înscrisurile la acesta unitate de parchet au fost înainte către sectia de politie pentru soluționarea cauzei". Polițistul de caz spunând ca nu a primit nici o notificare de la parchet....
Va rog, un sfat... O îndrumare.
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 00:12, 6 Mai 2022
Va mulțumesc frumos pentru promptitudine! Mare om mare caracter.
Stima și respect.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/2006 (Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006) :
Art. 134
(1)În cazul în care un lucrător prezintă un certificat medical cu cod «accident de muncă», angajatorul care şi-a asumat atribuţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va solicita acestuia o declaraţie scrisă privind data, locul, modul şi împrejurările în care s-a produs evenimentul în urma căruia s-a accidentat.
(2)În baza declaraţiei prevăzute la alin. (1) şi în funcţie de data, locul, modul şi împrejurările producerii evenimentului, angajatorul care şi-a asumat atribuţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va comunica şi cerceta evenimentul sau, în situaţia în care evenimentul prevăzut la alin. (1) nu a avut loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu ori în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers, va arhiva declaraţia originală împreună cu o copie a certificatului medical.
Art. 140
(1)În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de persoanele împuternicite prin lege, angajatorul la care se înregistreaza accidentul va completa FIAM.
(2)FIAM se completeaza pentru fiecare persoana accidentata în câte 4 exemplare care se înainteaza spre avizare dupa cum urmeaza:
a)inspectoratului teritorial de munca care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului, în termen de 3 zile lucratoare de la primirea avizului;
b)inspectoratului teritorial de munca care a efectuat cercetarea, în termen de 3 zile lucratoare de la primirea procesului-verbal de cercetare.
(3)Verificarea si avizarea FIAM de catre inspectoratul teritorial de munca se fac în termen de 5 zile lucratoare de la primirea formularului.
(4)Angajatorul la care se înregistreaza accidentul anexeaza FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare si distribuie celelalte exemplare la persoana accidentata, inspectoratul teritorial de munca si asiguratorul pe raza caruia îsi are sediul social, domiciliul sau resedinta.
(5)În cazul în care victima unui accident de munca a fost propusa pentru pensionare odata cu emiterea deciziei de încadrare într-o grupa de invaliditate, se va completa un exemplar FIAM care se va anexa la dosarul de pensionare ce va fi înaintat unitatii de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
(6)Angajatorul are obligaţia de a anunţa încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă la inspectoratul teritorial de muncă la care a înaintat FIAM, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
(7)În cazul în care angajatorul şi-a încetat activitatea, accidentele suferite de lucrătorii acestuia vor fi înregistrate în contul lui, iar completarea FIAM va fi efectuată de inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia angajatorul îşi desfăşura activitatea.
Da, asa este prevazut in norme, dar ce legatura are cu intrebarea si la ce il ajuta in contestarea procesului verbal de cercetare?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se completeaza/transmite fiam dirtu dirtu Avem un accident de munca cu deces pe loc produs in 09.05.2019. Astazi am primit PV de la ITM care contine mai multe masuri inclusiv amenzi. PV nu contine si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare ... floriontehnic floriontehnic Buna ziua! Exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare accident de munca la ITM? Multumesc ! (vezi toată discuția)